自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

侯爵府

欣賞樓主細心為子女著想,公教婚姻輔導有個服務畀離異父母學習如何履行父母責任http://www.swd.gov.hk/coparenting/html_tc/support.html

侯爵府

回覆:單親長大既你,可否講下你童年時最想媽媽點做?

我唔係單親長大,自己都唔係單親家長,但樓主你個post開得好好,我會收藏,另外樓主你要加油。

唔好點評我

大宅

回覆樓主:

3歲分居,5歲正式離婚
想媽咪唔係女強人,可以留係屋企
放工唔去打牌,返屋企
唔好將我留底俾工人
功課做錯唔好一見就打同鬧,可以了解下先。

爸爸,唔好成日話憎我,生得似媽咪唔係我揀。

別墅

引用:欣賞樓主細心為子女著想,公教婚姻輔導有個

原帖由 smiletigger 於 16-05-25 發表
欣賞樓主細心為子女著想,公教婚姻輔導有個服務畀離異父母學習如何履行父母責任http://www.swd.gov.hk/copa ...

水晶宮

回覆 Littleelephant 的帖子

我比較好彩, 呀媽離開咗個負心男就揾到我依家爸爸, 我3歲就叫咗依家個爸爸做爸爸, 我都唔咗佢唔係我親生, 希望樓主你都可以好似我媽媽咁有一個鍚你既男人出現!加油!

大宅

回覆 Littleelephant 的帖子

人人情況唔同

要睇個男人係咩人, 肯合唔合作

如果個衰男會對傷害D小朋友, 係冇可能比佢地見面

其實最重要係多D陪小朋友

愛可以彌補一切不足

男爵府

淨係唔想見到爸爸
無乜要媽媽點對我,知道媽媽要返工搵食

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:Littleelephant 的帖子

我單親家庭長大,嚴格嚟講係爺爺麻麻湊大,爸爸要返工,少見。 每年見得亞媽2-3次,感覺好生疏,陌路人一樣,長大後,同父母關係好大距離,冇溝通

如果可以,多陪伴小朋友,爸媽也好,保持關係密切,令小朋友覺得雖然父母分開,但仍然感到被愛

大宅

20020116 發表於 16-5-25 09:08
我有近親家人單親,個媽咪喺你眼中應該做得合乎標準,從冇數算個賤男,個女想見老豆任佢見,個女想同父母 ...
聽到甘多人唔體諒媽媽......有D驚訝!! 可能媽媽掛住揾錢,又辛苦帶左負面情緒比小朋友, 呢D真係要過來人先明白喇!!
但我好認同無論媽媽做咩都未必補償到單親缺憾!!
其實好多時就係雙親家庭,小朋友都會中意爸爸多D, 因為爸爸又冇鬧我又冇打我,又唔洗我做功課..........
可能係甘掛....
i'm 雨婷寶

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

想媽媽做好自己責任,照顧好自已。而不是胡亂搵第二個男人養。

子爵府

我朋友單親,佢好憎佢媽媽當年為左個男人,放他在公公婆婆度,自己就同個男人住,之後同個男人生二個,果二個細路就佢阿媽照顧,但對我朋友就不問不理,到我朋友大個,仲有臉問佢拎錢,我朋友憎到佢爆

公爵府

loved 發表於 16-5-25 09:20
睇咗以上咁多單親子女回應,我感覺好多子女都好自私,吾體諒都算,仲掉轉話父母煩佢哋,關佢哋乜事。
我都 ...

細個可能唔明,到大個都唔可以同情諒解到當年媽媽處境,我真係好替上一代單親媽媽可憐!以前個社會,搵食艱難,又冇咩福利保障,一個女人受到婚姻挫折傷害都仲肯去捱大仔女係好大功德!至少佢負上自己人生責任!

我見到咁多成年仔女居然討厭個媽媽,就更同情我個單親嘅親人現時痛苦嘅處境!

loved    發表於 16-5-25 12:49

大宅

回覆 20020116 的帖子

不如掉番轉睇, 一個女人, 帶住小朋友, 被白眼, 欺負 ... 揾食又艱難 ... 當然有灰心, 苦毒 ... 仔女大左, 仲怪佢, 竟一走了之

到老左, 原來一切既付出既係白費

大宅

熱血勳章

hellosunshine 發表於 16-5-25 13:27
回覆 20020116 的帖子

不如掉番轉睇, 一個女人, 帶住小朋友, 被白眼, 欺負 ... 揾食又艱難 ... 當然有灰心 ...

我係單親媽媽,睇完全部post。唔係講話報唔報恩,只希望佢大咗仲會有我呢個阿媽心就得啦。。。
而家12歲正直反叛期,想攬佢錫佢都唔想。。。我只希望佢唔好行我條舊路,生活平穩就好。同佢講,佢覺得喺單親家庭長大冇咩問題,過得好好。。
我都唔知係真定假、好嬲定好笑。。。
我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

大宅

我都係喺單親家庭大,但係我係從小跟爸爸生活。
細個時爸爸帶著我同阿哥,從來都無講我媽咪不是。而我地亦有keep住同媽咪見面。
有好多jm都講得好啱,唔好喺小朋友面前講佢哋爸爸嘅不是。對於同爸爸嘅關係解釋,只需要淡淡然面對。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

20020116 發表於 16-5-25 09:08
我有近親家人單親,個媽咪喺你眼中應該做得合乎標準,從冇數算個賤男,個女想見老豆任佢見,個女想同父母 ...

我唔係埋怨我媽,我亦冇覺得佢唔好而我老豆係好,只不過離婚後我做女既可以忍受佢頭幾年放唔低而呻,但過左廿年佢今時今日仲講緊我爸對佢點差,而我阿爸去左十年有多了。我唔係話前夫對你唔好你仲要以德報怨,你所提既例子完全唔係我講緊既野,離婚後我唔駛我媽仲對我爸非常好,但至少冇必要成日在我面前講佢,唔駛每一兩個月又提返佢地恩怨,唔講佢咪得囉,佢有佢既生活。

公爵府

rayrayus 發表於 16-5-25 13:51
我唔係埋怨我媽,我亦冇覺得佢唔好而我老豆係好,只不過離婚後我做女既可以忍受佢頭幾年放唔低而呻,但過 ...

我知道我親戚的例子與你不同,我只是想話比大家聽,有時就算個媽咪做到咁好,個細路內心一樣唔快樂,因為呢件根本就唔快樂,有人放下到有人唔得,跟媽咪做法未必有太直接關係。即是,舉個例講(比喻咁講),窮嘅有窮嘅埋怨,生活富足嘅亦唔見得快樂,咁上下意思。

容許我多口講句:你媽咪好慘,咁多年都overcome唔到!

男爵府

fatping 發表於 16-3-3 20:09
我係單親長大, 爸爸好早過身, 媽咪忙搵錢就算起屋企做野搵錢都唔太理多理我地, 對爸爸果部份我反而唔太 ...

你好tough!祝福你!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

20020116 發表於 16-5-25 14:04
我知道我親戚的例子與你不同,我只是想話比大家聽,有時就算個媽咪做到咁好,個細路內心一樣唔快樂,因為 ...

其實我媽係永遠都有野呻既性格,只記住唔開心既事,所以我做女有時真係覺得難頂,只有包容再包容。其實我好想同佢講,佢長遠睇比我爸「有福」,我爸成世人冇出過國,最多只去過大陸,而且五十幾已經走左。但我媽只係計去外國探我都來過四次,仲未計去過幾個東南亞國家,而家仔大女大雖然未退休但亦唔係等飯開,個個大學畢業。我爸係衰,佢衰在唔珍惜家庭,但如果我媽可以放下仇恨,個人會自在好多。

公爵府

rayrayus 發表於 16-5-25 14:24
其實我媽係永遠都有野呻既性格,只記住唔開心既事,所以我做女有時真係覺得難頂,只有包容再包容。其實我 ...

牌面睇你媽贏九條街喎!希望佢早日放下,唔好再折磨自己啦

首頁
45678...9

尾頁

跳至