自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

其實我個仔有讀寫障礙,其他野沒有問題,只是認字比較弱,記其他野好叻,好似記廣告和電視嘅對白,可以背哂,但讀書就唔得,今日派了英文測驗,結果50滿分佢得5分,歷史性最抵分,仲要過兩日開始考試,其實佢一向讀書都唔得,只有數學最好,我已經請了兩位補習姐姐一對一教佢,我放工回家又自己同佢一齊溫習,但成績都好差,令我好唔開心,現在我仔讀小三,好怕佢升唔到班,之後條路點行呢?

funfun759    發表於 16-3-9 16:35
nieualma    發表於 16-3-9 11:34
la_source    發表於 16-3-8 12:11
edhepp    發表於 16-3-8 11:37

伯爵府

回覆:今晚鬧亞仔好耐(8歲)

上天好公平常佢有一項難處,亦會有優點。

讀書寫字係佢弱項,完成左就算啦,你幫佢補底都係盡責任而已,做左就算,結果不能強求。

主力幫佢發掘興趣強項,再培養。
我聽過有讀寫青年分享,佢最後做左化妝師。

大宅

引用:其實我個仔有讀寫障礙,其他野沒有問題,只

原帖由 cibewong 於 16-03-07 發表
其實我個仔有讀寫障礙,其他野沒有問題,只是認字比較弱,記其他野好叻,好似記廣告和電視嘅對白,可以背哂 ...
不要灰心,總有辦法的。我囡數學也很好,記其他都很叻,也是認字能力差。(她是左撇子,多用圖像記憶。)我花在她身上默、認字的時間很多。用圖像記憶,拼音和拼字。多些解拆字還要熟讀課文。現已四年級,一直保持前三名的。只要大人不灰心,讀障也能成功的。俾些時間。

侯爵府

引用:上天好公平常佢有一項難處,亦會有優點。+

原帖由 hanbb 於 16-03-07 發表
上天好公平常佢有一項難處,亦會有優點。

讀書寫字係佢弱項,完成左就算啦,你幫佢補底都係盡責任而已, ...
我都好明白,有時睇電視都見過曾經患有讀寫障礙嘅人長大後都有一番事業,但現在我唔知點幫佢好,沒理由年年考第尾。

大宅

其實我個仔有讀寫障礙,其他野沒有問題,只是認字比較弱,記其他野好叻,好似記廣告和電視嘅對白,可以背哂 ...
慢慢來,鬧只有反效果,唔好迫得太緊,升唔到就讀多年,慢慢長路,大把出路。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+cibewong+於+16-03-07+發表其

原帖由 lolobabyphoto 於 16-03-07 發表
不要灰心,總有辦法的。我囡數學也很好,記其他都很叻,也是認字能力差。(她是左撇子,多用圖像記憶。)我花 ...
明白的

侯爵府

如果佢有用心用時間去溫書唔好鬧佢啦,有時唔係唔勤力問題而係能力問題,而且你仔仔仲有讀寫障礙。放鬆d,唔好用傳統方法同佢溫書。

珠媽    發表於 16-3-8 00:25
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

珍珠宮

請問你幾時發現你仔有讀寫障礙? 我仔今年k1, 認數字, 細階字母都唔叻, 集中力又低, 家族又有小朋友有讀寫, 開始擔心....

男爵府

我個都係8歲,出去check左,唔係讀障,但都boarder line
我都諗唔到乜方法幫佢

最慘係佢仲要無心機讀,成日好似我迫佢咁
好氣餒

大宅

讀寫障礙,可以俾佢睇佢有興趣既書或者小說
又或者可以用遊戲呢類方式教佢
其實鬧唔係問題,但係唔好圍住讀寫障礙呀讀書呀果啲野黎鬧,愈鬧得多就愈冇信心

wcpcelia    發表於 16-3-8 08:37

大宅

放鬆心情吧!
佢都唔想的😊

既然佢有問題
就一齊解決啦!我相信你都有試的
呢個方法唔得
就試其他方法啦!

5分
即係有好大進步空間😊

唔知安唔安慰到你
不過讀書係一個過程姐
最重要身體健康嘛!

盡左力就算啦!
加油呀!

cibewong    發表於 16-3-8 00:09

侯爵府

引用:讀寫障礙,可以俾佢睇佢有興趣既書或者小說

原帖由 siulam1023 於 16-03-08 發表
讀寫障礙,可以俾佢睇佢有興趣既書或者小說
又或者可以用遊戲呢類方式教佢
其實鬧唔係問題,但係唔好圍住讀 ...
知道,我明白,只是一時太嬲。我會忍。

wcpcelia    發表於 16-3-8 08:37

侯爵府

引用:請問你幾時發現你仔有讀寫障礙?+我仔今年k1

原帖由 cheung2000 於 16-03-08 發表
請問你幾時發現你仔有讀寫障礙? 我仔今年k1, 認數字, 細階字母都唔叻, 集中力又低, 家族又有小朋友有讀寫, ...
我仔讀小一時我已發現,跟住同老師講,好彩學校有支援和跟進,有心理學家同佢做評估。

洋房

我仔仔小學同你小朋友一樣 英文讀咗6年都唔合格 中文成績時好時唔好 數學就好一些年年都合格 但知佢盡咗力都無辨法 都無比太大壓力佢 到上咗中學 就唔同晒 科科合格 仲讀到精英班 有時學習環境都會影響到 因上到中學係無小學咁大壓力 所以可以發揮到。

伯爵府

記得有套軟件好似叫,星願小王子?

你找找,幫助認字的。

侯爵府

引用:我仔仔小學同你小朋友一樣+英文讀咗6年都唔

原帖由 Csf200019 於 16-03-08 發表
我仔仔小學同你小朋友一樣 英文讀咗6年都唔合格 中文成績時好時唔好 數學就好一些年年都合格 但知佢盡咗力 ...
嘩,你仔仔好叻喎,升上中學反而可以合格,他一定好努力去讀喇,大家加油呀。

侯爵府

引用:記得有套軟件好似叫,星願小王子?你找找,

原帖由 hanbb 於 16-03-08 發表
記得有套軟件好似叫,星願小王子?

你找找,幫助認字的。
是apps 嗎?

大宅

天生我才必有用!放鬆些!成績唔好其次!最緊要品行好!每人也有長處短處的!我女也有讀寫,現在剛升中,找到一間合適中學,一樣也可以有自信每天開開心心多返學!

cibewong    發表於 16-3-8 00:18

大宅

如果已經盡左力,就不要太大責備。發掘佢其他潛能及興趣啦

大宅

學校有無安排調適俾囝囝?其實小朋友讀障是天生的,佢都唔想。不如樓主分析一下份測驗是真的唔温習導致定是因為讀障問題而失分?2個補習老師對讀障有無認識?好像協康會有D教材是協助讀障小朋友的,睇下幫唔幫到佢。

首頁

尾頁

跳至