家庭理財

跳至

首頁
12345...19

尾頁

別墅

除了人壽,還有甚麼是一定要買的?
家居?危疾?住院?。。。仲有咩?
人壽而言,保額多大為之足夠?

大宅

i only buy 人壽. this is easy to declare, no need to argue. 保額幾多睇你地需要咋喎?? 若層樓未供完咪買保額大過欠bank既$. 若巳供完樓就好好多. 若手上樓巳paid, 仔女出身,自己夠$退休就吾駛買添! 全部睇你既要求

大宅

josh-mom,我同意你的看法。我買了醫療、危疾等保險12年,每年白供萬二元,到現在只有3萬多元現金價值,我打算cut了單一了百了,以後只買人壽。請問你的人壽保費每月多少?

禁止訪問

複式洋房

一年六萬保費....just for住院?

原文章由 conniechan1975 於 08-9-28 18:03 發表
for me. medical. coz i need to sleep in private suite everytime i enter hospital. my health very poor. already enter hospital 4 times due to dizzy, diaherra, uti...

i need to spend around 60000 doll ...

複式洋房

買左醫療危疾.... 點可以講係白供呢?! 我想話你知, 買保險其實係買個保障, touch-wood講句, 買左都唔知幾時用到, 一旦有需要用到既時候, 依份保障就真係幫到你一家! 政府醫療經常失誤, 又要輪候, 如果你真係唔好彩傷左需要入院, 會唔會入私家醫院好d?
危疾.....就係你患重病時需要醫治養傷既經濟支柱!

人壽, 醫療, 危疾 ~ 可能你估都估唔到今時今日, 就係有$$買, 保險公司都可能唔受保......唉! 我朋友就係一個例子.....屋企人慘被agent誤導將所有保險cut晒轉為做基金, 依家屋企有人不幸患重病, 可想言之日後既醫療洗費同開支一定大左好多....當一個患左重病既人想買保險, 保險公司未必受, 就算受可能要比好重保費, 此外仲有好多除外條款唔保, 想好似健康既人買份簡單既保障都唔可能!
當然每個人有每個人既睇法, 如果我有講錯既地方請見諒!

原文章由 TotoToto 於 08-9-28 18:01 發表
josh-mom,我同意你的看法。我買了醫療、危疾等保險12年,每年白供萬二元,到現在只有3萬多元現金價值,我打算cut了單一了百了,以後只買人壽。請問你的人壽保費每月多少? ...

[ 本文章最後由 tam0103 於 08-9-28 19:25 編輯 ]

大宅

我自己排位
1. 人壽
2. 危疾
3. 醫療

大宅

原文章由 littlefatc9 於 08-9-28 19:55 發表
我自己排位
1. 人壽
2. 危疾
3. 醫療

我有以下險:
1. 我&老公 - 人壽
2. 我 - 危疾
3. 仔仔 - 住院
4. 家 - 火險

以前有返工, 公司包一家人既醫療住院保險, 所以我地兩個冇買到...
「盡人事,聽天命」
好好珍惜所走的每一步
好好珍惜所遇到的每一個人
好好珍惜所擁有的一切

大宅

我有次乳房生咗粒瘤,諗住排政府,點知要等好耐先可以見e生,咁我又驚到c,走去私家度check兼做埋手術割咗粒廇/化驗/一切檢查程序都做到足,埋單要$19xxx,好彩買咗醫療住院計劃,可以claim返9成9,自己出咗$1xx,我供都未供到咁多,不過往後計劃收費會貴咗少少,但都值得,所以都係唔慳得。另外如果係家庭經濟支柱,人壽都唔少得,萬一有咩事都有筆錢係身無咁無助。

等待驗證會員

人壽同危疾點都要買。
買個保障。

男爵府

我幫囝囝三歲, 買左人壽(最平那隻, 住要用來帶其他保險), 住院, 意外, 同危疾, 今年年同入院住左五日, 已經cover晒所有保費支出有突, 當然我唔想再有咁情況出現啦.

我囝囝那種怪病, 朋友的朋友的小朋友都要住一年才好番, 我家庭醫生話五日已經好番係奇蹟. 你話如果住一年會點算.

再次感謝神醫治, 只住五日完全無事.

複式洋房

你囝囝患既係mug野病?嚴重嗎?

原文章由 moondream3003 於 08-9-29 00:21 發表
我幫囝囝三歲, 買左人壽(最平那隻, 住要用來帶其他保險), 住院, 意外, 同危疾, 今年年同入院住左五日, 已經cover晒所有保費支出有突, 當然我唔想再有咁情況出現啦.

我囝囝那種怪病, 朋友的朋友的小朋友都要住一年才 ...

男爵府

突然血小板過低, 比正常不足20%, 我見佢周身於晒, 身上還有血點, 都打定輸數係血癌, 感謝神, 唔係血癌, 好似話剛剛隻細菌同血小板個樣差不多, 所以白血球打錯交, 連血小板都kill埋. 醫生話好難會有咁樣情況.

原文章由 tam0103 於 08-9-29 01:08 發表
你囝囝患既係mug野病?嚴重嗎?

水晶宮

原文章由 questioning 於 08-9-28 20:07 發表

我有以下險:
1. 我&老公 - 人壽
2. 我 - 危疾
3. 仔仔 - 住院
4. 家 - 火險

以前有返工, 公司包一家人既醫療住院保險, 所以我地兩個冇買到...

我又講:

人壽 危疾 & 醫療 : 一家三口都有
家:家居險 & mortgage 險 (是但一個 左,銀行幫我地俾埋mortgage尾數).
天空之城, 快樂之地

複式洋房

真係好少人會買mortgage險, 果然想到周到!
點解依度好似無mug人會買意外同女性危疾?

原文章由 PCCW2319 於 08-9-29 09:09 發表

我又講:

人壽 危疾 & 醫療 : 一家三口都有
家:家居險 & mortgage 險 (是但一個 左,銀行幫我地俾埋mortgage尾數).

複式洋房

咁依家血小板數量係咪已經正常番?
arm arm係網度搵左d資料,你睇下有無用?

http://www.no1tcm.com/51ht/html/medcheck-terms.htm

http://www.kmu.edu.tw/~kmcj/data/8611/3470.htm

原文章由 moondream3003 於 08-9-29 08:48 發表
突然血小板過低, 比正常不足20%, 我見佢周身於晒, 身上還有血點, 都打定輸數係血癌, 感謝神, 唔係血癌, 好似話剛剛隻細菌同血小板個樣差不多, 所以白血球打錯交, 連血小板都kill埋. 醫生話好難會有咁樣情況.

...

水晶宮

原文章由 tam0103 於 08-9-29 09:29 發表

意外同女性危疾 ? 我有架
天空之城, 快樂之地

公爵府

我覺得,投資、儲蓄、保險是理財鐡三角,三樣都有需要,大家亦在互補。
保險方面:
人壽、意外、危疾 ─ 我、老公
住院 ─ 我﹝因為我公司唔包,但老公公司包佢﹞
門診 ─ 無買,因為老公公司保險包哂我地
婦女保 ─ 我﹝cover埋自己份危疾無包的病﹞

還有火險、家居保險、及予樓宇按揭相關的保險﹝保額由我和老公平均分﹞。

[ 本文章最後由 ume 於 08-9-29 10:37 編輯 ]

大宅

原文章由 tam0103 於 08-9-29 09:29 發表

因為見版主問 : 甚麼是必須要買的保險
個人覺得如只能買"必須"保險按次序就係人壽/危疾/醫療

意外 住院現金 女性原位保 家居---我都有買
依家唔使供樓就無買mortgage險,以前按揭中必買

大宅

人壽 - 係咪死左先有得賠 ?
危疾 - 有相關危疾就有一筆錢賠?賠左就再無得保?

仲有.. 我年頭先同 Pacific Century 買左份比仔仔... 年中佢地買盤比 Fortis Insurance... 而家 Fortis Bank 傳唔係好掂... 萬一真係清盤.. 咁我份單係咪咋都無 ??我問過 agent... 佢話無關係... 但我唔放心...有冇人可答我呀 ?

首頁
12345...19

尾頁

跳至