母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我就放產假,要開始打探復工後泵奶安排。。。

先問HR, 但因為公司所有房唔係佢哋管,所以佢哋只係suggest我直接問admin

好,咁我直接問admin啦...結果係令我對呢間公司好失望!
先講房,佢哋話conference room係唔suggest, 原因係啲房都係磨沙玻璃房,出面係望到入去,所以叫我「一係去殘廁,一係落樓下商場 nursing room」 (雖然我覺得我公司兩層office, 加埋十幾間房...有心support
騰一間出嚟唔係咩問題,何況我唔會係呢間公司第個生仔同提出泵奶問題嘅同事)

由佢哋叫去殘廁泵,我已經想講粗口!ok...咁我辛苦啲,lunch time落商場搞囉,好彩我老闆好人,必要時提出 swaps lunch time, 遷就返個生理時鐘囉。

點知,條admin manager 第二句同我講:「唔好雪喺公司雪櫃,最好自備冰袋」
我嗰刻真係忍唔住反問:「吓?即係要我自己買個雪櫃仔放喺自己位唔?」

可能佢都自覺自己講錯嘢啦,佢話公司啲雪櫃有好多同事用,驚成日開(下格) 會令到啲奶變或者令其他人尷尬。。。
我真係爆咗, 大佬。。。但我唔怪你無知,作為泵媽都知唔會尤得啲奶坦蕩蕩咁hea 喺個雪櫃度,梗係用自家袋再入住啦,同埋都會放冰格啦!

我公司裝修到咁華麗,只許大老闆用雪櫃雪酒,book房歎紅酒。。。唔support母乳媽媽,唔緊要!呢一刻我已經有晒心理準泵媽之路係辛苦,但我會堅持!因為再辛苦都係頂多兩年,但bb受益嘅可以係一世!

大宅

我相信如果要一間有少少規模既公司好 offical 咁安排一間房用黎做泵奶房係會有啲難度,admin 可能要係董事會提出又要寫報告又盛.....

不過以上我都係靠估。。。。

至於雪啲奶係公司雪櫃,我個人就唔會,就算公司比你擺,你都真係好難保一啲八掛既同事唔會拎黎睇...... 不如安全啲買個雪袋放係自己個位,泵完可以放入去留到放工比 bb 飲仲安全啦~~~ 加上如果你擺冰格,你都要用有冰㮔既袋,因為由你係公司拎番去屋企呢段路程,如果無冰種的話咁你係公司拎到返屋企都係有溫度差異。

其實泵奶媽唔一定辛苦,嘗試輕鬆啲去面對所有問題啦~~

利申 - 泵 & 埋身 ( 1 歲 前)+ 全埋身 (到依家就黎 2 歲)

別墅

comanbb 發表於 16-3-12 01:17
我相信如果要一間有少少規模既公司好 offical 咁安排一間房用黎做泵奶房係會有啲難度,admin 可能要係董事 ...

多謝指教。
你提過有冰種嘅袋,我都會諗住買。但唔知應該買邊種。。。
另外,你話可以放自己位嗰隻冰袋,又係邊種呢?一般aeon/一田有冇得買㗎?

大宅

Fridge to go 同ithermo都可以

Fridge to go買有得拆冰種果隻,可以last12個鐘,我有一日要出去做野,個加多個冰種,8點出門7點返去仲係好凍

Ithermo揀藍色冰種,2個冰種都last到12個鐘,試過雪到有少少冰粒

大宅

引用:Fridge to go 同ithermo都可以Fridge to go

原帖由 幸福小珊子 於 16-03-12 發表
Fridge to go 同ithermo都可以

Fridge to go買有得拆冰種果隻,可以last12個鐘,我有一日要出去做野,個加 ...
有冇相可以share下呢?

大宅

hangszebb 發表於 16-3-12 10:56
有冇相可以share下呢?

我仲呢兩款

大宅

回覆:分享:我公司是怎樣對待母乳媽媽

最緊要BB健康,媽媽加油,保持心情輕鬆,奶量自然多。

啲人冇常識唔緊要,叫佢去廁所食飯喇!

大宅

我公司係細公司,放產假前都講咗只可以去廁泵啊,公司雪櫃得兩個人用,我會入袋再放雪櫃。

別墅

引用:Quote:hangszebb 發表於 16-3-12 10:56 有

原帖由 幸福小珊子 於 16-03-12 發表
我仲呢兩款
thank you!

別墅

引用:最緊要BB健康,媽媽加油,保持心情輕鬆,奶

原帖由 lemonstar28 於 16-03-12 發表
最緊要BB健康,媽媽加油,保持心情輕鬆,奶量自然多。

啲人冇常識唔緊要,叫佢去廁所食飯喇!
多謝鼓勵。泵奶要落商場係冇咁方便,我都預咗復工前兩三個星期要預吓自己嘅泵奶時鐘。我希望呢方面可以輕鬆解決到。

其實,我最不屑嘅係。。。咁大間公司,竟然幾個母乳媽媽都support唔到(我了解係除咗我仲有好幾個媽媽仲餵緊母乳),枉佢仲學人拎咗十幾年caring company! 相反,大老闆(佢都係受薪打工嘅CEO)要房同班高層嘆紅酒就乜人都要讓路,仲要成班茶水阿姐OT等佢哋玩完執手尾!

大宅

我朝早6點埋身餵,跟住10點同3點係公司泵,一搞就半個鍾,放工又埋身餵7點半。

男爵府

我用fridge to go 12個鐘個隻,實際只keep到日8個鐘左右(個次我係8點返東芫即日5點零返香港,雪種已經唔耐凍)

可以考慮淘個雪櫃仔,我同事淘左300蚊放係自己個位...

大宅

回覆:幸福小珊子 的帖子

係咪將冰種放冰箱,到泵完奶就把冰種同剛泵好既奶放係冰袋就得呀?
我都好擔心奶會變壞,特別係夏天
謝謝

大宅

我以前係買個釣魚用的小冰箱,放兩塊薄薄藍色冰種(12蚊店有售),泵完第一轉奶,在公司冰格拎冰種回自己位,到放工,仍然保持到四至六度。我放左一個溫度計入去。

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

別墅

引用:我以前係買個釣魚用的小冰箱,放兩塊薄薄藍

原帖由 mrschoy 於 16-03-16 發表
我以前係買個釣魚用的小冰箱,放兩塊薄薄藍色冰種(12蚊店有售),泵完第一轉奶,在公司冰格拎冰種回自己位 ...
Thanks for sharing!
呢個方法都可行喎。。。

禁止訪問

大宅

最關心BB問題熱投勳章

引用:我以前係買個釣魚用的小冰箱,放兩塊薄薄藍

原帖由 mrschoy 於 16-03-16 發表
我以前係買個釣魚用的小冰箱,放兩塊薄薄藍色冰種(12蚊店有售),泵完第一轉奶,在公司冰格拎冰種回自己位 ...
請問溫度計係邊度買到?

別墅

我返咗兩個幾月工,日日都係conference room泵奶。一開始都唔慣,又覺得唔好意思。但係公司嘅同事都好support。只要佢哋用conference room個日一早就同我講。我照樣放一個鐘lunch,一日泵兩次。樓主加油!

別墅

引用:我公司唔算大,total廿幾個員工,一間confe

原帖由 yohjikoudo 於 16-03-16 發表
我公司唔算大,total廿幾個員工,一間conference room。放完產假返工第一日,入老闆房問老闆可唔可以係公司 ...
哇!好好呀!有呢啲老闆,真係會令員工落力做嘢

唉,我公司大㗎。。。但咁又點,單係完全冇諗過, 甚至根本唔打算諗去support母乳媽媽呢點,令我好失望

別墅

引用:我返咗兩個幾月工,日日都係conference roo

原帖由 hayden_boma 於 16-03-16 發表
我返咗兩個幾月工,日日都係conference room泵奶。一開始都唔慣,又覺得唔好意思。但係公司嘅同事都好suppo ...
多謝你,我應該會落商場育嬰室泵,希望到時復工會一切順利。大家都加油

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊