自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:請教!兒子哭了!

唉。點解依家d老師咁變態。只係對小學生點解咁都做得出。仲要為人師表,怕比針對敢怒不敢言

http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

男爵府

引用:Quote:原帖由 S.B.N. 於 16-03-16 發表我同

原帖由 3btsoi 於 16-03-16 發表
同意,我當時都諗左幾日,都覺得呢個方法負面影響最少,最緊要冷靜,對住呢d “人“要鬥智。

...
對, 不能硬踫硬, 鬥智

侯爵府

mikema820 發表於 16-3-16 11:54
如果我是樓主, 我會先甘做看看有無改善, 再下一步, 以免仔仔話齋, 老師針對佢。

1) 第二日打比老師 ...

同意此做法較温和,自己接放學好架,在校内有什麼不快,不打緊,媽就在門外等你。同小朋友傾偈果陣將老師鬧人難聽既說話轉移到行為上,二問清楚乜嘢情況之下老師鬧佢,教佢點被免,老師指的也是此行為而已,不是你的評價,今天的我跟昨天的我也不一樣,化為動力

男爵府

漏左講,同老師電話對話,一定要錄音,有咩事去到要反面,呢d全是有力證據

大宅

要見校長!團結其他家長!一定要令事件浮面!

別墅

小魔童 發表於 16-3-16 00:45
見到近排多咗學生跳樓事件,今晚特登同大仔傾下佢係學校既嘢,點知一傾嚇我一跳,講唔到三分鐘佢喊到收唔到 ...

返學校了解,另再評估小朋友本身能力,是否適宜繼續讀下去

侯爵府

回覆 小魔童 的帖子

你會主動去了解和關懷仔仔,是一位好母親。至於件事點樣解決,我相信好多人已經俾咗意見你。冇話乜嘢方法最好或者最啱,但係就一定係要做啲野,唔可以置之不理。希望你仔仔知道有你同佢一齊面對,會比到支持和力量佢。
你和仔仔都加油!

男爵府

引用:引導佢講多次,錄音,約校長比佢聽一次,叫

原帖由 Sofia_happy 於 16-03-16 發表
引導佢講多次,錄音,約校長比佢聽一次,叫校長比交待
錄音,比校長聽,同埋冇改善轉校

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

jm做得好好,努力!繼續好好安慰囝囝,俾佢知道發生乜事也有父母支持及支援。這階段可以的話,趁囝再講事發經過時,問下佢還有幾個同學跟佢一樣俾老師駡?你就可以找果d同學父母傾下聯手向校監校長及辦學團體反映,最好找家教會家長代表一起去,記得不要找老師免得打草驚蛇,日後你囝被針對也不好過。

你們反映完,便要求校方儘快去了解及承諾短期內作出行動彌補,一定要老師親自解釋及道歉,還有要定期告知跟進情況,否則你們會將投訴行動升級。記得不要被校方遊花園敷衍了事!一定要校方有明確的答案才了結!

努力!

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

另外,仲有要求校方轉介去社工或心理、音樂治療師等同你囝及有關同學輔導,他們一定要找認可的輔導員釋放負面情況。

水晶宮

引用:識唔識同班同學家長

原帖由 Kencbr 於 16-03-16 發表
識唔識同班同學家長? 問下詳情,可以既話一齊向校方投訴總比你獨自面對好

...

禁止訪問

引用:見到近排多咗學生跳樓事件,今晚特登同大仔

別墅

首先要好好安慰左仔仔先 之後再想辨法解決

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

引用:見到近排多咗學生跳樓事件,今晚特登同大仔

大宅

先行寫anonymous投訴信給校長私下處理,如情況沒有改善,就寫給教育局揚大件事

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

先投訴個位先生,
如佢真敢玩野,殺上學校聯同其他愛害家長 必要時告到上教育局
佢無得做老師時 睇佢仲敢唔敢玩野

大宅

回覆:小魔童 的帖子

聽到心也很難受,可否多點和其他家長溝通,如果真係太過份要和校長講,老師是作育英材的。和仔仔多點說世界上有很多種不同的人,學校也是社會的縮影,要慢慢教導他如何面對、釋放負能量。仔仔和你一定很難受,放假或者去行下山睇下美麗的風景,吸收多d正能量。

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 cmting 的帖子

係呀!!所以我勁憎我既小學miss

大宅

引用:Quote:原帖由+Kencbr+於+16-03-16+發表識唔

原帖由 小魔童 於 16-03-16 發表
識得一個家長,亦都投訴呢個班主任,因為佢個仔小一開學唔夠十已經瀨咗三四次尿,但又冇通知過家長,個家長 ...
平時我覺得唔好少少野就投訴老師,但呢個好有問題喎

首頁

尾頁

跳至