自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:見到近排多咗學生跳樓事件,今晚特登同大仔

原帖由 小魔童 於 16-03-16 發表
見到近排多咗學生跳樓事件,今晚特登同大仔傾下佢係學校既嘢,點知一傾嚇我一跳,講唔到三分鐘佢喊到收唔到 ...
咁情況其實一定要處理,影響小朋友心理可以令佢之後成世有陰影,可大可小,仲會影響佢學習興趣。先唔好直接找班主任了解,因為怕之後針對,應去找其他同班家長(越多越好)一同向學校高層如校長了解並要求嚴正交待,因為一班人去投訴的話學校就不太敢怠慢,班主任亦很難特登去針對一個同學,我覺得不可怕事而由得佢,除左害左自己小朋友,仲會有其他小朋友受害,佢地係去學校學習,唔係去比人虐待的,做父母呢個時候一定要幫小朋友,support佢,要好好安慰佢,話比佢知你會小心處理,佢冇錯唔需要怕,怕嘅應該係做錯嘅人。樓主不用怕,小朋友需要你撐住!support!

小小蕃茄    發表於 16-3-16 10:59
熱狗媽    發表於 16-3-16 02:11

男爵府

引用:或者比仔仔決定想點做,最緊要話佢知無論咩

原帖由 GIBAI 於 16-03-16 發表
或者比仔仔決定想點做,最緊要話佢知無論咩事都要話比媽咪知,媽咪永遠會系佢身邊陪佢渡過每個難關,佢驚老 ...
忍唔係辦法,只會令更多小朋友受害,影響佢學習可能係一時,但如果因為咁佢成世之後有陰影影響佢以後人生事大呀!

男爵府

引用:Quote:原帖由+tansyneko+於+16-03-16+發表

原帖由 小魔童 於 16-03-16 發表
我同其他家長少接觸只識得一個家長
咁你就同呢一個家長傾下,再一齊去學校了解下,如果連你都怕事,你個仔以後只會更怕事,將來點出嚟呢個弱肉強食嘅社會生存,仲有而家咁多小朋友睇唔開自殺,如果佢因為咁睇唔開,你將來就後悔莫及。其實轉校並唔係辦法,如果轉左校都有呢D老師咁你點,所以應該去面對佢,解決佢。

男爵府

引用:分享下,不過我用嘅方法係好激動架!我仔三

原帖由 iyychiu 於 16-03-16 發表
分享下,不過我用嘅方法係好激動架!我仔三年級時嗰班主任都係咁!佢係極㑄辱咁閙小朋友,話佢地係「癈柴」 ...
嘩,jm你好叻!欣賞你保護仔仔做法!
樓主可參考睇下可唔可以咁樣去處理件事、去保護自己仔仔。

男爵府

引用:Quote:原帖由+iyychiu+於+16-03-16+發表分

原帖由 susi1024169 於 16-03-16 發表
真係除非有把握警戒到校長同老師,否則講出黎被老師針對仲慘過而家100倍,好多jm講唔 ...
正常只投訴老師可能之後會被針對,所以要諗埋如果無改善應如何做下一步,有jm已寫左同一情況佢點處理,之後完全幫倒個仔,件事過左3年佢發現原來個仔仲有好大陰影仲記住係心入面,所以一定要處理。

首頁

尾頁

跳至