自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

引用:Quote:原帖由 Angelice-BeBe 於 16-03-23

原帖由 大力大力 於 16-03-23 發表
臺灣給人感覺,落後香港20年~
最近我99去台灣旅行, 去完返來話同佢廿年前對上一次去台灣完全冇分別, 成個city係冇進步過。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+Angelice-BeBe+於+16-03-23+

我朋友土生土長香港女仔,嫁到過去,佢話好似番鄉下咁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-03-23 發表臺

原帖由 jolps 於 16-03-23 發表
最近我99去台灣旅行, 去完返來話同佢廿年前對上一次去台灣完全冇分別, 成個city係冇進步過。

...
藍/綠政黨內鬥十幾年,經濟原地踏步,香港現在也行着臺灣的路~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

引用:Quote:原帖由 she007 於 16-03-23 發表係呀

原帖由 good_pig 於 16-03-23 發表
畢業就要派利是
係呀
有同事係台灣人,佢話只要一畢業出黎做野就要派利是,唔理結左婚未

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-03-23 發表臺

原帖由 Angelice-BeBe 於 16-03-23 發表
我朋友土生土長香港女仔,嫁到過去,佢話好似番鄉下咁
仲慢過深圳

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Angelice-BeBe 於 16-03-23

古早味, 咪好似以前香港咁, 通街小販

男爵府

事實如此。但有啲人美化地話係樸素、係念舊。你中意扮盲,扮睇唔到,我無言以對。

珍珠宮

去過台北,老實講比想像中落後,有D地方好舊以為自己去左大陸,人情味系有既,夠鄉下卦

P.S 但我都好中意台灣D美食同埋D野平

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 good_pig 於 16-03-23 發表
古早味, 咪好似以前香港咁, 通街小販
即是賺錢仲困難,小小店都生存到,等於生活指數低,所以唔好對生活質素有要求~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 16-3-23 17:21

呢個完全系我同老公第一次去台北時感覺,落後、又舊⋯

禁止訪問

禁止訪問

大宅

去左嘅實話好,淨係天災已經唔洗諗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

台灣去玩無問題,要移民點都唔會選佢,但樓主咁有興趣就去囉,各人有各人選擇,如果真係覺台灣適合樓主,唔好想行動最實際。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:移民台灣

台灣人收入不多的,比香港更差!仲有地震風險,除左屋大,冇乜好!!

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-03-23 發表古

即是賺錢仲困難,小小店都生存到,等於生活指數低,所以唔好對生活質素有要求~

...
過返d清茶淡飯既生活都唔係唔得, 我唔sure佢地通漲有冇咁勁, 香港想清茶淡飯都難

寶石宮

引用:其實我好鍾意香港...但係亦好LIKE 去台灣..

原帖由 bess31131 於 16-03-23 發表
其實我好鍾意香港...但係亦好LIKE 去台灣..泰國果D 玩幾日剩係諗飲飲食食同玩當然好... ...
香港搵錢, 果面駛就過引囉

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:移民台灣

拎住大舊錢去退休應該ok, 仔女留係香港搵食

大宅

引用:身邊有好多朋友都好有興趣移民台灣,+講到樣

原帖由 happybibi 於 16-03-23 發表
身邊有好多朋友都好有興趣移民台灣, 講到樣樣都好過香港, 包括學制, 生活質素, 醫療制度, 飲食, 人情味, 等 ...
台灣各行各業人工好低

首頁
34567...9

尾頁

跳至