嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 waiwai2468 於 16-04-05 發表

原帖由 Joball 於 16-04-06 發表
政府打要計分ga
私家打好貴
工作關係
我都係呢幾日慢慢同佢停左,而家又有少少唔舒服又聞番了,早前為左佢地不停請假,大假加放no pay leave放左半個月放到怕怕了,希望大些身體會好些,唔該哂咁我到時問下醫生先,thx,

公爵府

引用:Quote:原帖由+Joball+於+16-04-06+發表同你

原帖由 waiwai2468 於 16-04-06 發表
我覺得早產條氣管差d咁,一少少咳就搞唔掂,同埋森b媽,我兩個細路不停入醫院,我都唔信個d野,新年時奶奶 ...
細仔個名已經係新改gala
師傅話新名會逢凶化吉 利健康
改完又真係冇入過醫院quiet:

搬屋都係因為佢
舊屋近醫院
風水不好

屋企有放銅葫蘆
上年還神
要還三間
因為求左好多

只要有機會對佢好D
盡做
其實我並非迷信
不過真係冇辨法

仲有中藥、supplement,aromatherapy

希望越大越好

公爵府

引用:Quote:原帖由+Joball+於+16-04-06+發表同你

原帖由 waiwai2468 於 16-04-06 發表
我覺得早產條氣管差d咁,一少少咳就搞唔掂,同埋森b媽,我兩個細路不停入醫院,我都唔信個d野,新年時奶奶 ...
做左安心D勍照做la

大宅

我仔4歲幾, 1年前左右氣管唔好, 多痰易咳, 睇左中醫一排OK. 1個月前細菌感染傷風及支氣管炎, 再變氣管敏感, 之後中西藥食哂都仲係咳, 最慘半夜一定咳醒一, 兩次, 無覺好瞓. 朋友介紹(網上都有的偏方)飲蘿蔔蜜糖水, 飲左1日(共3次), 當晚瞓覺已無咳, 瞓醒都無乜咳, 飲多2,3日希望可以清到...同我一樣之前無哂辦法的媽咪不妨試下...

公爵府

引用:我仔4歲幾,+1年前左右氣管唔好,+多痰易咳,+

原帖由 szekicheng 於 16-04-06 發表
我仔4歲幾, 1年前左右氣管唔好, 多痰易咳, 睇左中醫一排OK. 1個月前細菌感染傷風及支氣管炎, 再變氣管敏感, ...
Thx

公爵府

引用:氣管炎,氣管敏感,久咳,哮喘交流區+_+請進

原帖由 waiwai2468 於 16-03-25 發表
氣管炎,氣管敏感,久咳,哮喘交流區 _ 請進
頭先響位元堂攞ga
佢話對氣喘好好
可以一試

男爵府

引用:Quote:原帖由 waiwai2468 於 16-03-25 發表

頭先響位元堂攞ga
佢話對氣喘好好
可以一試
咁岩既,我去左藥房買左湯包,藥房佬話另加鱷魚肉更加好,對氣管岩飲

男爵府

引用:我仔4歲幾, 1年前左右氣管唔好, 多痰易咳,

原帖由 szekicheng 於 16-04-06 發表
我仔4歲幾, 1年前左右氣管唔好, 多痰易咳, 睇左中醫一排OK. 1個月前細菌感染傷風及支氣管炎, 再變氣管敏感, ...
謝謝介紹,我同事都剛剛有介紹這個偏方,佢就飲左兩次就冇咳了,佢話一斤白蘿蔔加蜜糖水就咁飲,白蘿蔔就咁切片

男爵府

引用:Quote:原帖由 waiwai2468 於 16-04-06 發表

細仔個名已經係新改gala
師傅話新名會逢凶化吉 利健康
改完又真係冇入過醫院quiet:
有時有d野唔到自己唔迷信,當正常既做哂,就會睇下有冇其他方法可以尋求,我剛剛既星期六都買左銅葫蘆,亦掛了門口和窗

珍珠宮

回覆:氣管炎,氣管敏感,久咳,哮喘交流區 _ 請進

Up

大宅

好媽媽勳章

waiwai2468 發表於 16-4-7 01:16
謝謝介紹,我同事都剛剛有介紹這個偏方,佢就飲左兩次就冇咳了,佢話一斤白蘿蔔加蜜糖水就咁飲,白蘿蔔就咁 ...
白蘿蔔加蜜糖水就咁飲?要不煲?

大宅

好媽媽勳章

回覆 waiwai2468 的帖子

蛤蚧是否一對?在那裏買,地址?

男爵府

回覆:氣管炎,氣管敏感,久咳,哮喘交流區 _ 請進

我女靠游水,慢慢身體強壯左,唔洗下下靠食藥。
平時湯水落下川貝,百合,無花果之類……

大宅

Sheepyeung, 請問你女女幾大開始游水?要游幾耐先開始有改善?

男爵府

引用:Quote:waiwai2468 發表於 16-4-7 01:16 謝

原帖由 KIKI8570 於 16-04-11 發表
我未試過煲,因我怕自己搞錯寒咳定熱咳
下面個網->芳姐個網有講過點整蘿蔔水
http://www.healthy-food.hk/?p=4967
可以睇睇
內容如下
 近日教課較頻密,可能過用嗓子,晚上睡覺時無端會咳醒,之後臨天光時又會咳一輪,由於不是感冒咳,故没有理會,只飲點蜜糖水滋潤一下就算,但連續咳了3天,於是想到買個白蘿蔔,去了皮後切條,用2湯匙蜜糖拌勻,不到2小時已滲出很多蘿蔔水,如圖中這碗就是。浸了大約5小時,倒了半杯蘿蔔汁出來,再加半杯温熱水,飲下即覺喉間舒暢了很多,晚上睡覺前2小時再飲一杯,睡了整晚都没有再咳,第二天再飲下最後1杯蘿蔔蜜水,咳就好了。故推介給大家,如果乾咳、痰咳、夜睡咳,無論小孩、成年人都適合飲用。
   蘿蔔很多人以為破氣,故少食。其實所謂的破氣,只是針對吃補氣藥時,當天就不要吃蘿蔔,因為蘿蔔運氣功能頗强,會影響補氣藥的藥效。蘿蔔除了能消積導滯、下氣寛中,更能鎮咳化痰。
   這味蘿蔔蜜水,能治喉痛聲沙、咳嗽氣喘、支氣管炎。如小兒1歲以內不宜用蜂蜜,可改用麥芽糖拌勻用。每次用滲出的蘿蔔水半杯,加温熱水半杯調服就成。幼兒用量減半。蜜漬過的蘿蔔也可以食用,對肺燥咳嗽、口舌糜爛、腸胃積滯、胃脹、大便不暢等都有幫助。

男爵府

引用:Quote:waiwai2468 發表於 16-4-7 01:16 謝

我未試過煲,因我怕自己搞錯寒咳定熱咳
下面個網->芳姐個網有講過點整蘿蔔水
http://www.healthy-food.hk/?p=4967
可以睇睇
內容如下
 近日教課較頻密,可能過用嗓子,晚上睡覺時無端會咳醒,之後臨天光時又會咳一輪,由於不是感冒咳,故没有理會,只飲點蜜糖水滋潤一下就算,但連續咳了3天,於是想到買個白蘿蔔,去了皮後切條,用2湯匙蜜糖拌勻,不到2小時已滲出很多蘿蔔水,如圖中這碗就是。浸了大約5小時,倒了半杯蘿蔔汁出來,再加半杯温熱水,飲下即覺喉間舒暢了很多,晚上睡覺前2小時再飲一杯,睡了整晚都没有再咳,第二天再飲下最後1杯蘿蔔蜜水,咳就好了。故推介給大家,如果乾咳、痰咳、夜睡咳,無論小孩、成年人都適合飲用。
   蘿蔔很多人以為破氣,故少食。其實所謂的破氣,只是針對吃補氣藥時,當天就不要吃蘿蔔,因為蘿蔔運氣功能頗强,會影響補氣藥的藥效。蘿蔔除了能消積導滯、下氣寛中,更能鎮咳化痰。
   這味蘿蔔蜜水,能治喉痛聲沙、咳嗽氣喘、支氣管炎。如小兒1歲以內不宜用蜂蜜,可改用麥芽糖拌勻用。每次用滲出的蘿蔔水半杯,加温熱水半杯調服就成。幼兒用量減半。蜜漬過的蘿蔔也可以食用,對肺燥咳嗽、口舌糜爛、腸胃積滯、胃脹、大便不暢等都有幫助。

男爵府

引用:回覆 waiwai2468 的帖子蛤蚧是否一對

係呀,要一對,係藥房到有得買

男爵府

回覆:raeganwong 的帖子

我女細個時都係藥㷛一名,成日睇醫生出入醫院,轉天氣唔洗講,連食塊著片都可以病。後來醫生建議比佢游水,我記得大概二,三年級開始游,到四五年級左右啦,可能加埋發育,身體明顯好轉左。依家中二喇,好少要睇醫生。

男爵府

引用:回覆 waiwai2468 的帖子蛤蚧是否一對

男爵府

引用:Quote:原帖由 KIKI8570 於 16-04-11 發表回

原帖由 waiwai2468 於 16-04-11 發表
係呀,要一對,係藥房到有得買

首頁
34567...10

尾頁

跳至