夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

c人人都有..我看到一個Topic是
當你另一半發脾氣時你會點,我諗 掉轉我想佢點呢?..
我諗如果知道我想佢點..應該到我時會知道點做同會處理得好d

好多時發脾氣係無咩特別原因..亦可能好少事...或發脾氣既事只係導火線..唔係主因..可能係工作壓力,家庭壓力...人事問題..
但無論如何,其實2夫婦都唔想因一d好少問題發脾氣而破壞關係,
如果處理得好d,其實好多問題都可以避免.

當你發脾氣時,你想你另一伴點,佢點做會令件事好d,會令自己冷靜d?

複式洋房

我同太太結咗婚8年一路都係佢有發過脾氣,我就未試過係佢面前發過脾氣!如果我發脾氣通常都係揸架車出去自己游車河,而佢打電話比我問返嚟想食咩甜品我就(霖)晒!

大宅

如果係我發緊皮氣, c6一定唔好再同我講野, 等我冷靜一吓先, 之後見我冇咩野時, 先好同我講野. 我覺得, 冷靜完, 睇番件是會好d囉, 但千其唔好我發皮氣時佢就走鬼咗去唔理我, 咁我會更加顛.

大宅

原文章由 LovelyColin 於 08-10-3 11:11 發表
我同太太結咗婚8年一路都係佢有發過脾氣,我就未試過係佢面前發過脾氣!如果我發脾氣通常都係揸架車出去自己游車河,而佢打電話比我問返嚟想食咩甜品我就(霖)晒! ...

你太太又幾了解你wor. ^.^

別墅

好媽媽勳章

當發脾氣時緊係想另一伴哄番自已,不過我老公絶對唔會咁做,可以講話未試過,所以現在都慣了,在無人理之下唯一可以做的就是瞓覺,多數瞓完第二日就唔記得咩事了

複式洋房

c6會立刻問我嬲咩, 佢要馬上搞番掂先安樂果種人, 唔會等, 我受呢種, 會好5無事.

大宅

我好小發脾氣因為c6一定唔會理我既, 通常都係佢發我脾氣就真

子爵府

我發皮4就緊係想佢氹返我啦,如果佢唔即時氹返佢就知有排受air

男爵府

原文章由 piyo28 於 08-10-3 11:12 發表
如果係我發緊皮氣, c6一定唔好再同我講野, 等我冷靜一吓先, 之後見我冇咩野時, 先好同我講野. 我覺得, 冷靜完, 睇番件是會好d囉, 但千其唔好我發皮氣時佢就走鬼咗去唔理我, 咁我會更加顛. ...

我地又係咁. 如果佢係我發果時,插口我會仲癲,佢試左一次就唔敢了.之後都係等我冷靜先問我同我傾下.
但如果佢唔開心.佢會選擇玩game或者訓下,咁到佢冇野果時,佢就會搵反我.同我講原因..
不過就真係千萬唔好選擇另一半發緊脾氣果時自己走出去.會肉人覺得好孤獨,心情會更加差!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆 #1 JBlam 的文章

我想佢停口,比我講晒我為乜發難jar,等我可以消咗度氣.再過耐啲,先再講番啲問題.

大宅

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-10-7 00:22 發表
我想佢停口,比我講晒我為乜發難jar,等我可以消咗度氣.再過耐啲,先再講番啲問題.

當我發脾氣時我最想佢就係即時攬住我,之後同我講唔好嬲啦,哈哈,但係一次都未試過,因為我老公係唔會哄我的,次次都係等我第二日訓醒自己無事就算了!!

侯爵府

我就無得想la....因為我每次.. ...c6就一定係 ...

水晶宮

我隻佬唔會駁我咀囉,任我FEE佢一輪,我條氣順咗,佢至走黎同我傾下偈,氹下我問我係咪心情唔好咁囉...不過我好少對佢發好大脾氣,頂多都係好似亞媽咁鬧佢啫.

洋房

你地老公真係好....
以前我老公會行左去...
而家佢就會打機...打6個中都冇問題
唔會哄番我...一係訓覺....
總之唔響我視線範圍出現...避開我....
幸福不是哀求回來的,哀求回來的不是愛情!

大宅

me tooooooooooooooo.....

原文章由 LAMSON媽 於 08-10-7 01:18 發表

當我發脾氣時我最想佢就係即時攬住我,之後同我講唔好嬲啦,哈哈,但係一次都未試過,因為我老公係唔會哄我的,次次都係等我第二日訓醒自己無事就算了!! ...

珊瑚宮

環保接龍勳章

我想佢唔好面青 . 等我發完脾氣我就會無事. 千其唔好再火上加油~

男爵府

係我面前消失, 即使唔消失, 都唔好同我講嘢, 等大家冷靜.

男爵府

要求好簡單, 唔好出聲, 抱實我, 我條氣就會順番晒!

子爵府

冷静地提我唔好发。

冷静地提我唔好发。
“千其唔好再火上加油”
我会停止,若停不了就自己哩埋发。 免得自己口不择言。 伤害到对方。

[ 本文章最後由 ndw 於 08-10-15 14:43 編輯 ]

大宅

當我發脾氣果陣
我想佢會唔出聲 比我鬧完一餐
之後攬實我 鍚番我

但係佢通常都係問
做咩呀 ~無啦啦咁燥既~ 最多我叫亞女鍚番你囉 ~唔好嬲啦~ 跟住佢同亞女一齊鍚番我 我就咩事都冇架喇

首頁

尾頁

跳至