二手市場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:phoebecwy120 的帖子

唔知唔係值口,明買明賣,如果你係個買家,比左錢,山長水遠去到排隊先發現d飛貨不對板,仲要自己自陶用多出40蚊既錢去升级既時候,你就知道你自己係比人呃緊囉,係whatsapps,裏面,我冇一句係接受你既賠償方法.,只係想見面先傾,如果唔係咁,我相信你呢位騙徒唔會出現囉……真相人人佳知,請多多打手都冇用……

珍珠宮

我5係咩打手,不過你把口真係好嗅
你5滿意就即時報警啦

男爵府

回覆:babycass 的帖子

如果賣家按事實咁post 出黎賣 個discount 咁細 會唔會有jm有興趣呢? 去到先知幾錢就算退 買家又會唔會退 車費都蝕埋 依家補返錢 睇落好似好合理 我唔係打手路過 如果係我 唔會賠原會價 但都唔係係按比例賠 會比多少少 個人意見

禁止訪問

複式洋房

回覆:babycass 的帖子

所以大家以後要問清楚呢位賣家phoebecwy120 tel: 699x 065x 以後post出黎既物件是否與刊登內容一樣, 如果唔係就會陪了夫人又折兵……

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆:今天買東華飛受騙,以後認住此人

up

幸福可以好簡單

複式洋房

回覆 Candy_CHUNG_LAU 的帖子

咁恐怖?即是用$240買了內值$200的東西?好彩賣家有回應買家,如果唔係,有理由相信一定是詐騙案

複式洋房

睇咗咁長篇,証明我好得閒,哈哈!睇到賣家說了很多次67折,相信賣家是想計返個67折比買家,但條算式計錯了。應該是:
$240(已付賣家)+$160(每卡內欠$80,才達$180)=$400(買家對這兩張價值$180/張的入場卡所付出的成本,其實仲貴過在門口買2張,只需$360,到咗呢個階段其實可以報警,不過我諗大家都想和平解決,話晒大家是BK之友,日後也有機會踫面的,而且買家已到會場,不想掃興吧!)

繼續算式:買家付出了$400,賣家比返67折買家是$400➗0.67=$597,咁賣家應該係要比返價值$597的卡值比買家。$597減返每卡內已有$100x2張=$200,再加上入場補了$105比買家,共$305,總結:尚欠$292才能達成67折呢!

哈哈,呢啲C9數,難唔到我嘅!應該是大家在算式上有所誤會,希望你地可以和平解決啦!

複式洋房

如果用$240得到$305($200(卡內值)+$105)的東西,又沒有67折,只有79折,我計來計去都計唔到$105關67折乜事??哈哈

伯爵府

回覆 babycass 的帖子

我SUPPORT買家,買家睇到個POST係以$120去買內附$180票值既野(即67折),先會買。賣家以朋友比為借口(不知是FREE得到定點),卸晒個波比朋友同埋話要到場先CHECK到餘額係幾錢,依點已經不負責任。買家咁遠去到現場先知用左$120買$100票值既野,唔嬲就假。再加埋只係補返$53而非$80.....(結果係用左82折買今次既交易,而非當初既67折)....另外賣家係WHATSAPP內容話人無基本數學常識,都幾串下....

水晶宮

洗唔洗咁複習呀…

原先以為 : 兩張卡總額$360, $240 出售 (即$360 ×0.67折)

實際 : 兩張卡總額$200, 應是$134出售 (即$200 ×0.67折)

退回$106 又好合理啫

伯爵府

回覆 babycass 的帖子

同埋賣家WHATSAPP話買家不是以原價買入,而是以67折買入,所以補差額都要以67折補,咁既解釋都幾離譜....原價就同東華買啦....仲有保障....使鬼買依的冤枉票....

伯爵府

achan888 發表於 16-3-28 16:27
洗唔洗咁複習呀…

原先以為 : 兩張卡總額$360, $240 出售 (即$360 ×0.67折)
買家個POST一早寫明係內含$180值既票....買家先佰以$120買佢交易....

水晶宮

Elli_Ma 發表於 16-3-28 15:28
睇咗咁長篇,証明我好得閒,哈哈!睇到賣家說了很多次67折,相信賣家是想計返個67折比買家,但條算式計錯了 ...

點解...你會用 除0.67不是*0.67 來計算discount嗎

正價飛只是180, 無限任玩則220呢

子爵府

畀面勳章

原本想買 (emoji)謝謝提醒

水晶宮

achan888 發表於 16-3-28 16:27
洗唔洗咁複習呀…

我都係咁諗
240-106+160 or 240
=294 or 374

無論是否升級任玩, 都比正價飛便宜呢

複式洋房

咁即係呃人啫,明明白紙黑字寫清楚用$240可得$360價值的卡,人地去到會場就要硬食只得$305($200+$105)的東西,你一早講清楚就不會有今天的情況啦!雖然總結係平咗,但玩到一肚氣啦。真係便宜莫貪!

P.S. 之前我也睇到個POST,好在我無買到啫,原來係咁。

複式洋房

回覆 Candy_CHUNG_LAU 的帖子

就是你們用錯方法呢。人家付了$400,買了一件67折的東西,問這件東西原值多少元呢?

複式洋房

Candy_CHUNG_LAU 發表於 16-3-28 16:41
點解...你會用 除0.67不是*0.67 來計算discount嗎

正價飛只是180, 無限任玩則220呢
就是你們用錯方法呢。人家付了$400,買了一件67折的東西,問這件東西原值多少元呢?

洋房

回覆:Elli_Ma 的帖子

我覺得係賣家唔岩,人地係睇到$120買到$180既門票先交易,你賣比人既門票根本就係得$100面值,所以係應該比返$80人地的

首頁

尾頁

跳至