二手市場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

昨天同呢位 phobecwy120既女仔交收左2張東華飛,佢賣飛內容講明有兩張 內有180蚊價值在內,如成人升级任玩,只需加多40蚊就-升级任玩,好喇,交收左之後,今天去了東華升級d飛,點知去到counter小姐話儲值咭內每張只有100蚊,沒有180,我即刻打番比呢位phoebecwy120 理論,佢話朋友比佢,佢都唔知,咁我話你要比番差額兩張我喎,貨不對板,佢話好,因為佢今日都會入場,咁我放心晒照入場等佢回番差額比我,兩張飛加埋差額共160蚊,佢反口話因為你係用67折買張飛,所以用67折補番個差額比我,即係 106蚊,佢厚顏無此話,你唔係諗住我會用正價補番比你麻,之後見到面再問佢,佢都企硬,我老公話豪比佢,當比佢執藥用,呢d小人,大家小心……

珍珠宮

babycass 發表於 16-3-27 23:25
昨天同呢位 phobecwy120既女仔交收左2張東華飛,佢賣飛內容講明有兩張 內有180蚊價值在內,如成人升级任玩 ...

我曾見到佢個post
好似賣120/張

即係你用了240 買兩張飛, 但內含各100面值
right?

如是這樣, 你只是多付了$40 購買 兩張飛
現在return 返106蚊比你

豈不是有賺了嗎

複式洋房

引用:Quote:babycass 發表於 16-3-27 23:25 昨天

原帖由 Candy_CHUNG_LAU 於 16-03-27 發表
我曾見到佢個post
好似賣120/張
太激氣,冇講清楚,佢每張賣120,兩張共240, 佢標明內面有180蚊的value

複式洋房

引用:Quote:babycass 發表於 16-3-27 23:25 昨天

原帖由 Candy_CHUNG_LAU 於 16-03-27 發表
我曾見到佢個post
好似賣120/張
我入場升級要補多120蚊成人先入到場……激死我

珍珠宮

babycass 發表於 16-3-27 23:42
我入場升級要補多120蚊成人先入到場……激死我

計落都叫做慳左啦

原本要440 兩張成人任玩
現在只需 240-106 + 240 = 374

另外, 不是免費入場的嗎
升級與否, 可以自行決定

複式洋房

引用:Quote:babycass 發表於 16-3-27 23:42 我入

原帖由 Candy_CHUNG_LAU 於 16-03-28 發表
咁明買明賣, 如果不是原先的優惠,我會唔升级同唔去囉,問了好幾次呢位騙徒,確定了升级只加40蚊,現在佢用佢既妙論呢解決呢件事,我又學左一課了

大宅

大家小心d, babycass, tel: 904x361x, 呢位會員用每張$120向我買每張原值$180既東華嘉年華飛,由於該兩張東華飛係朋友比,朋友比我個陣話每張$180,而除左入場拍卡外,上網睇唔到卡既面額,所以我出post放售果陣都係打$180面值既遊戲卡作貨品描述。但琴日26/3交收完,當時交收時有提議過佢先做網上預約同埋如果張卡有咩問題可以搵返我,今日呢位會員入場果陣,話張卡內含$100額值而非$180額值,佢即刻打比我,我聽左呢個來電,知道之後都立刻話會補返差額比佢。但由於以$120出售原價$180既卡,所以原價差額每張$80應該按比例補償比佢,依照數式計算(120/180)x80=$53,每張應補返$53既差額比佢,但佢話因為我當時係貨品描述上寫卡面值$180,而而家實際張卡只有$100,所以要求我以原價差額$80補返比佢,我同佢講:呢個要求唔合理,佢就咄咄逼人,我已經向佢就我朋友比錯既資料道歉,而且已經即時作出補償,但佢唔接受,到後來我同我男朋友都入場玩,就返時間地點親身比返差額佢,佢再一次要求我補返原價差額$160(因佢買兩張)比佢,我拒絕,佢就係我男朋友面前話我同時抹黑我,而家仲出埋post話『話豪比我,當比我執藥用,呢d小人…』,請大家評評理,邊有人會咁無賴,輸打贏要,買果陣就要平價,賠比佢果陣就要原價,錢我已經即刻補左比佢,佢亦都收左,但仲要係我男朋友面前同出post抹黑我,又話豪比我執藥,咁口賤同衰既會員真係第一次見,今次完全係一次不愉快既交易,希望其他會員遇到呢種人既時候加倍小心

複式洋房

引用:大家小心d, babycass, tel: 904x361x, 呢位

原帖由 phoebecwy120 於 16-03-28 發表
大家小心d, babycass, tel: 904x361x, 呢位會員用每張$120向我買每張原值$180既東華嘉年華飛,由於該兩張東 ...
你呢d人繼續用你尼d歪理去處事,香港真係多謝你……

複式洋房

引用:大家小心d, babycass, tel: 904x361x, 呢位

原帖由 phoebecwy120 於 16-03-28 發表
大家小心d, babycass, tel: 904x361x, 呢位會員用每張$120向我買每張原值$180既東華嘉年華飛,由於該兩張東 ...

大宅

回覆:babycass 的帖子

你買時計落系幾折,賠錢系幾折都有佢道理!你覺得賠少左有問題點解唔直接退貨?即使我地去鋪頭退貨睇系睇當時賣出幾錢架啦,唔通你買時特價,退時退回原價咩?純屬個人意見,樓主睇冇咁嬲啦

wfish    發表於 16-3-28 02:06

複式洋房

引用:你買時計落系幾折,賠錢系幾折都有佢道理!

原帖由 suki00301 於 16-03-28 發表
你買時計落系幾折,賠錢系幾折都有佢道理!你覺得賠少左有問題點解唔直接退貨?即使我地去鋪頭退貨睇系睇當 ...
最惨佢講明係會退回差額比我,我先入場,點知佢用佢既歪理程式去退比我,咁標明係內有180蚊面值,仲話用40蚊可升級,如果賣家唔確實內容就唔應該賣出來,現在即是窄騙……你話谷唔谷氣

男爵府

babycass 發表於 16-3-28 01:51
最惨佢講明係會退回差額比我,我先入場,點知佢用佢既歪理程式去退比我,咁標明係內有180蚊面值,仲話用40 ...

只是大家對差额有不同的理解,佢都唔算骗子

複式洋房

引用:Quote:babycass 發表於 16-3-28 01:51 最惨

原帖由 wfish 於 16-03-28 發表
只是大家對差额有不同的理解,佢都唔算骗子
Haha, 算啦,遇人不熟,咁諗好過d.....

大宅

babycass 發表於 16-3-28 02:14
Haha, 算啦,遇人不熟,咁諗好過d.....
由於會員babycass不斷出言中傷本人,現於本POST貼上本人與會員babycass所有對話,希望大家能評評理,杜絕該會員的刻意中傷行為
本人並非存心欺騙會員babycass, 有去過東華嘉年華既人都知道,如果張飛並非自己親身購買既,而係於第三者(即本人朋友)取得的話,鑑於東華飛的卡內面額因只能於入場當日拍卡,才能check到卡內既真實面額,故當時本人既朋友比我既時候,朋友話每張含$180面額,故本人出POST時也註明該出售的東華飛每張含$180面值,但當會員babycass於昨日下午約實於太子地鐵交收時,於交收期間本人主動提醒會員babycass:如果張卡有咩問題,可隨時通知我。到今日下午,收到會員babycass電話,話該兩張東華卡內各只含$100,而非各含$180,並提出要求本人補償有關差額,本人立刻答應,並將於稍後時間本人入場時補返比佢。
>>>如果我係存心欺騙買家,我就唔會於交收當日作出該提示,至於今日會員babycass既來電我唔會聽同埋唔會答應作相應補償。

惟會員babycass不斷要求以原價兩張卡既差額補償比佢,但其實佢只係以$120買原值$180既東華飛,所以以按比例補價差額是一個最理想既做法,但佢認為唔合理,當時係會場已經把兩張卡按比例補債差價後,佢收左,但亦係我男友面前數落我,仲要再出POST中傷我,又話咩豪比我,比我執藥,邊有人會咁冇品?而家講緊我已經即時就朋友比既資料錯誤而道歉,亦有即時作出補償,希望多一事不如小一事,但最後係BK仲見到賣家依然出POST中傷我,仲講埋D相當惡毒(即比我執藥等)說話,真太過份!!!
仲有其實如果買家唔滿意,佢可以取消交易,我會比返一共$240佢,但佢又拎左張卡去升級,所以又唔能夠取消交易,而家諗返轉頭, 當時應提出取消交易,反而係最好既做法,一黎唔洗比買家抽稱話我按比例補償唔合理,二黎唔洗受咁多無謂氣。唉。。。

大宅

Poo得好勳章

phoebecwy120 發表於 16-3-28 03:16

真係有d輸打贏要feel!開波驚人唔出現就好聲好氣,之後就.......真係應該俾佢揀,接受差額定退款仲要俾人話當俾你執藥

珍珠宮

其實又5係存心欺騙你,人地已同你道歉又補返差價你,差價計法講真都合理,你都接受補返錢,亦已經鬧左人,無乜必要再專登係度講

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆:今天買東華飛受騙,以後認住此人

睇完 。真係香港 以後👀👀👀你

男爵府

睇完
相信一個講道理既人都唔會認同你要原價賠呢個理論賣方用折扣除返差價比你係好合理
但事實上佢又係post寫明升級成人升級40元事實上變了120元
呢方面賣方好似沒有處理?

大宅

又要平。。人地都吾知,都俾返差額你羅。甘仲話返人積下口得。

珍珠宮

Nga23 發表於 16-3-28 08:34
睇完
相信一個講道理既人都唔會認同你要原價賠呢個理論賣方用折扣除返差價比你係好合理
但事實上佢又係pos ...

其實商品說明(修訂)條例是否適用於上述case (非商業性質, 屬私人交易)

首頁

尾頁

跳至