母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

生完今日第18日,由第8日開始已經唔洗補粉,因為bb埋身食得唔好+我媽唔支持埋身(話食得少),通常泵出黎樽喂,每日泵8次,每次有80-100ml,之前bb食得少d仲有1,2餐儲備,而家食多左我又奶量冇多到,開始餐餐清,我媽成日話我唔夠bb食,每次泵完出黎就望住我枝奶話咁少,一餐都唔夠啦,我話我8日開始唔洗補粉已經唔錯,好多人1,2個月先可以全人奶,佢話我而家唔夠以後都唔會夠架啦,d人亂講啦,我話佢俾壓力我,佢又話你冇就冇啦,賴我

大宅

支持你,我都係個幾月之後先可以全人奶

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

用奶樽餵好處係有容量參考,壞處係有容量參考。

初生bb 個胃得波子咁大, 你個bb 個胃可能得雞蛋咁大, 少食多餐係自然不過既事.

bb 唔夠飽, 或者消化得快, 可以餵密d. 只要bb 夠濕尿片,就唔駛太執著. 老人家子難話改到思想,唯有我地練左耳入右出既功夫.

大宅

引用:生完今日第18日,由第8日開始已經唔洗補粉

原帖由 檬檬魚 於 16-03-29 發表
生完今日第18日,由第8日開始已經唔洗補粉,因為bb埋身食得唔好+我媽唔支持埋身(話食得少),通常泵出黎樽 ...
泵一定唔及埋身咁多,試慢慢加返幾餐埋身

大宅

生完今日第18日,由第8日開始已經唔洗補粉,因為bb埋身食得唔好+我媽唔支持埋身(話食得少),通常泵出黎樽 ...
其實多d埋身係好d,人哋話會增奶,我果陣屋企人成日話我係咪無奶,bb成日喊,一喊就話我餵唔飽bb,果陣真係好大壓力,不過我唔理,為咗bb健康,我堅持住,出院第一日補過一餐奶粉,之後都全人奶! 之前都好勤力,埋完身再泵清留儲蓄,而家好懶埋身食完就算,但bb就無細個果陣咁滿足樣...

別墅

引用:Quote:原帖由 檬檬魚 於 16-03-29 發表生完

原帖由 bbchingnam 於 16-03-30 發表
其實多d埋身係好d,人哋話會增奶,我果陣屋企人成日話我係咪無奶,bb成日喊,一喊就話我餵唔飽bb,果陣真 ...
因為bb次次明明埋身食左半個鐘,食到訓左,一放床就醒又埋身食,如是者玩幾個鐘,但樽喂完可以自己訓3個鐘,有時冇計唯有俾樽

大宅

回覆:純呻:我媽不停話我冇奶

我覺得唔同階段,bb需求唔同,我以前白天埋身,夜晚最後一餐樽餵,諗住好瞓d, 點知有次無意間最後個餐係埋身,寶寶一樣瞓天光,所以好睇你bb的需求~另外,點解你親媽媽不斷踩你?其實你已經超級勁多奶~

複式洋房

你好叻呀, 我現餵左兩個月,仲係得60-70ml 😭😭

複式洋房

回覆:檬檬魚 的帖子

你已經好勁架啦,我都係滿月先開始多奶,直情噴出來,仔仔一邊未食晒就飽了,不過都冇儲奶,你多D埋身比阿B啜……上一代好多人都係喂奶粉架,但哺乳我地既係天職,我地要信自己呀,堅持呀,姊妹

別墅

認識瑞士牛牛第一回

老人家係咁,成日驚個女/新抱會餓親佢個孫。由得佢講,自己努力泵奶吧!

別墅

引用:我覺得唔同階段,bb需求唔同,我以前白天埋

原帖由 xxxyyyzzz 於 16-03-30 發表
我覺得唔同階段,bb需求唔同,我以前白天埋身,夜晚最後一餐樽餵,諗住好瞓d, 點知有次無意間最後個餐係埋 ...
bb一訓唔林就話我埋身所以唔飽,又成日話邊個親戚生孖b都夠食,成日俾說話我聽

男爵府

阿媽係咁架

大宅

半夜有冇起身泵?

別墅

引用:半夜有冇起身泵

原帖由 coola 於 16-04-01 發表
半夜有冇起身泵?
半夜都keep住3個鐘起身泵

複式洋房

回覆樓主:

老實講 我情願自己一個坐月 聽得太多說話心情會差 我果陣除左阿媽拎飯餸過黎 我都自己照顧bb 老人家成日驚bb唔夠飽架 食幾多都話唔夠 記住心情差奶自然少 訓多d我覺得可增奶

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊