在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

哩個決定已經準備咗三個月以上,但真正嚟到每朝唔係要換恤衫西褲去返工,而係起身照顧一對孖b,心情就硬係忐忑不安,擔心照顧唔好小朋友,又未心理上接受到别人對ft dad嘅負面睇法,有同事仲唔信我真係辭工揍仔,覺得我唔想講新工去向…

另外一個壓力來源係我自己畀自己,雖然屋企經濟未能頂唔住,但我總希望自己對家庭收入繼續有貢獻,成日想快啲搵到外快…

唔知哩到有無同路人呢?

男爵府

回覆:下星期返新工: 全職爸爸

好奇想知點解會有呢個決定?

大宅

回覆:little.k 的帖子

因爲本身有工人同外母揍,但外母嫌辛苦,所以我吔要自己揍返。

男爵府

引用:因爲本身有工人同外母揍,但外母嫌辛苦,所

原帖由 Garvinpapa 於 16-03-31 發表
因爲本身有工人同外母揍,但外母嫌辛苦,所以我吔要自己揍返。
咁唔由太太做ftm?

大宅

回覆:little.k 的帖子

因為太太收入較高較穩定,而我公司曾經大裁員,所以我退出嚟比較好。

大宅

我同你一樣未適應做ftm,同仍然想繼續為屋企搵多份保障,所以都想做part time.
為著想多點時間陪伴小孩成長,唯有放棄高薪厚職,希望將來不會後悔啦!

侯爵府

畀面勳章

欣賞你既勇氣!
嘗試下先囉,搞得掂又有空閒時,味去做下partime,捱幾年到小朋友返幼稚園就會好d,加油

大宅

MommyPanel勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

我老公响囡囡0-1歲期間做咗 ftd大半年.佢話湊囡唔難,人言真係可畏!成日俾人問幾時返番工!當時佢都有諗過做 part time.主因係唔想離開嗰行太耐. 後來覺得 focus湊囡對囡囡好D. 最後都冇做 part time.
ftd期間,尢其係上手之後,佢做咗D砰時返工做唔到嘅嘢, e.g. 留鬍鬚, 剃光頭, 讀書考試, etc.
你孖B幾大?一路你有冇湊開?

大宅

回覆:濃湯寶 的帖子

係,要取捨真係唔容易,我份工其實都唔差,收入好可以有我老婆咁高薪,加上啱啱讀完個degree,原本就算唔留係而家公司,都出去揾其他機會…

但有小朋友放係前面考慮,其他嘢都係次要了。

大宅

回覆:Bit 的帖子

其實我又唔怕别人嘅說話,好似我頭先講,有同事唔信我真係番去仔,我都唔會聽入耳。

我倆個而一歲鬆啲,其實兩個由出世就照顧到而家(除咗埋身餵人奶),但當然而家畀new born多嘢要留意啦,就沖涼都要睇佢吔心情,試過扭計到全程企住唔坐低,跟本沖唔到…

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

俾心機。

我住外國,唔少男人會為湊仔而返少日工或做 pt,亦有人轉在家工作, 冇人會說三道四. 響華人社會 , 做全職爸爸真係多好多阻力同壓力, 好佩服你同你太太既勇氣.

你會唔會一隻手去打機一隻手抱b 餵奶? 我會不過我老公唔會.....

大宅

回覆:bosch 的帖子

我又無咁,不過盡量控制唔係bb面前用手機囉。

大宅

MommyPanel勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 Garvinpapa 的帖子

咁幾好鴉,對湊B唔陌生又唔理人點講.初初得自己响屋企湊時會呢hea D.慢慢會摸到條血路咁就湊得開心架啦!我老公只係湊上手後多咗D時間就亂諗人地講佢.應該不會發生响你身上.
加油!加油!

洋房

比心機呀!好佩服你勇氣~有時又要聽好多閒言閒言咁~當然自己覺得冇問題就得呢~~

其實男人湊仔分分鍾仲細心過女人架!
我老公仲有耐性過我.不過最後我退落黎做全職媽媽~依加女女6個月~哥就2歲~
但係都極度混亂有時...因為妹依加反身係咁要睇住~同哥哥沖一個涼好快就喊到傻左..都真係好無奈~但又冇計~同仔仔餵飯妹又係咁喊..抱住又驚整到妹一身飯

我其實好同意自己BB 自己湊.本身我媽湊哥哥,但都因為身體唔好搞到佢成日周身骨痛..依加我媽有時就幫下我咁..BB歲半前我覺得係最難搞..因為學企又未識..
小朋友3歲前其實應該好好珍惜~過左就冇~晒幾年時間.但教到日後小朋友性格..禮貌...其實好多野第日計落都賺返晒~工人好多野都比唔到個小朋友..教佢學野之類...

我識朋友生孖B~比呀媽湊..湊到呀媽暈左~因為太辛苦~~聽到都驚~
其實我地自己後生辛苦就算~唔好搞著老人家`~
男人體力其實仲好過女人~~
想問你湊兩個仲洗唔洗做晒所有家務?

大宅

回覆:Garvinpapa 的帖子

加油!

禁止訪問

男爵府

回覆:MNIF 的帖子

我本身收入多過我老公,都幾多。現在有兩個小朋友,我好想好想做ftm,但我老公就好唔想xN,做ftb,真係無奈。今時今日,都無分性別,好力呀,孖B爸爸。

男爵府

好欣賞你, 我以前公司有同事做過FTD一年, 亦有同事老公辭職湊仔, 我覺得好普遍, 最重要係自己開心!!!!!

我辭去高薪厚職, 也開始新工, 加油!

伯爵府

我十分欣賞老公做ftbaba
加油。

男爵府

你好勇敢,全職媽媽已經不易,何況爸爸,祝福你

首頁

尾頁

跳至