親子旅遊

跳至

首頁
12345...24

尾頁

大宅

剛剛復活節假期,第一次台灣自遊行,出發前上網睇咗好多有用的資料,做足功課先出發

2大2小 (8歲,10歲)
第一天:11點前已到達台灣機場,12點拎好行李,買埋電話卡及從櫃員機提取了台幣。就包車出發去宜蘭了,我預約了一架台灣7人黃色的士,的士很新,舒適乾淨,老公坐前排,我同兩個小朋友坐後排,最後排放行李。
先到宜蘭食當地嘅魯肉豬蹄飯,跟住去了宜農牧場,之後到達自然捲北歐民宿,小朋友就盡情地在民宿房裏溜滑梯。黃昏時,約好包車大哥車我地去羅東夜市食晚飯,行完再call包車大哥接我地回自然捲民宿。

第二天: 蠟藝館> 宜蘭餅發明館>午餐>羅東小築民宿(轉民宿,先放低行李 及check in) >菓風糖果工廠>窯烤山寨村>橘之鄉蜜餞>幾米公園>夜市>返回羅東小築

第三天:積木博物館>午餐>羅東觀光工廠(DIY 豆付花)>深坑老街 >十分老街(放天燈) >十分瀑布>菁桐老街>台北車站酒店「包車完畢」

第四天:饗食天堂午餐,下午場babyboss, 晚上饒河夜市

第五天:check out寄存行李在酒店,去了文具批發行了一轉,之後行錯路,途經了一個大公園(小朋友很開心,因為見到松鼠周圍走), 到了西門町一遊,再搭捷運去圓山站買手信,有驚喜見到車站附近有個超大型嘉年會,玩到差不多夠鐘就坐番捷運去台北車站,5點就由酒店行去對面大車站,坐巴士直達桃園機場了。

後記:兩間民宿都是滑梯房,因為小朋友比較大,他們都覺得第一間比較好玩(自然捲,小小運動家房), 但房價比較貴,所以我安排了第一天下午留在民宿玩及休息,最後我的安排是正確的

很開心,今次揾到個很盡責的包車大哥,全程照顧我們一家,幫我們影合影,每到達一處景點,就先告訴我們洗手間在那裡,去邊到買門票,告知我地有什麼可以試食試飲,好像導遊一樣,最後他泊好車很快又跟我們一起行
出發前,俾咗好多宜蘭景點建議給我,他本身住宜蘭,很熟識宜蘭地方,我只提供我地想去的景點,他就幫我安排好路線及預約埋DIY 活動,仲幫我安排第一,二,三天當地嘅午餐。落雨時,主動提供直骨傘給我們(他說他自己帶回家弄乾), 很細心呢。
最攪笑,包車大哥很多時陪我們一起DIY, 啲職員以為我們是一組家庭

男爵府

請問包車三天幾多錢, 可以俾司機資料嗎? 謝謝

男爵府

回覆:開心sharing, 宜蘭台北5天遊

多謝分享

公爵府

回覆 theloveone 的帖子

圓山站隔離係咪有市集?
d野平唔平值得行嗎?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

大宅

引用:回覆 theloveone 的帖子圓山站隔離係咪有市

原帖由 apple~y 於 16-04-02 發表
回覆 theloveone 的帖子

圓山站隔離係咪有市集?
啱啱上網睇咗,地方叫\"花博圓山公園\"。我當天是星期六,唔知平時開唔開,開幾點,詳情你要仔細研究吓。我這天有個大市集,有本地農場嘅產品,價錢合理,公園裏有表演活動及小店鋪,仲有個兒童活動室(有playmat果d) ,而我兩個小朋友就去咗玩大型吹氣滑梯(150 台幣一位,可以玩到六點), 我地玩到自己夠鐘就走了。

希望幫到你

大宅

引用:請問包車三天幾多錢, 可以俾司機資料嗎

原帖由 甜姐兒 於 16-04-02 發表
我PM你司機資料俾你,你自己同司機傾

別墅

多謝你的分享,我地都打算7月去,第一次一家大細去2大2細(3歲)。可以提供司機資料嗎?謝謝

別墅

你的行程很有參考價值。可否 pm 包車司機資料?

大宅

引用:多謝你的分享,我地都打算7月去,第一次一

原帖由 Fenkim 於 16-04-02 發表
多謝你的分享,我地都打算7月去,第一次一家大細去2大2細(3歲)。可以提供司機資料嗎?謝謝:kiss ...
我pm司機資料你,你直接問司機。。另外,宜蘭仲有其他地方遊玩,好似清水地帶,羅東運動場,香草菲菲,咖啡館等等。
我兩個都是小學生,所以主要選擇DIY活動給他們。

大宅

引用:你的行程很有參考價值。可否 pm 包車司機資

原帖由 keroro_ct 於 16-04-02 發表
你的行程很有參考價值。可否 pm 包車司機資料?
我出發前都花了一點時間,搜集資料,希望我嘅行程幫到你。

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

前後腳

呢間民宿確好玩
我都係book運動家

其實唔駛book車
我的士去羅東夜市都2百度
返民宿司機都好知呢間
唔駛俾地址都識

大宅

引用:前後腳呢間民宿確好玩我都係book運動家其實

原帖由 joey211 於 16-04-02 發表
前後腳

呢間民宿確好玩
我地都係食呢份九格早餐,小朋友就每人另外一set., 同埋間小小運動房個滑梯好似playhouse 果d 滑梯咁好玩

我本身諗住下午在民宿休息同玩,黃昏再揾的士來回夜市,但包車大哥話揾的士call他咪得囉,結果我地就約好六點在民宿等,行完夜市就call他接番我地,唔駛另外再揾車,當然我地有計番車錢俾他啦

洋房

引用:剛剛復活節假期,第一次台灣自遊行,出發前

原帖由 theloveone 於 16-04-02 發表
剛剛復活節假期,第一次台灣自遊行,出發前上網睇咗好多有用的資料,做足功課先出發

2大2小 (8歲 ...

別墅

回覆:theloveone 的帖子

可以pm包車司機資料給我嗎?thx!

大宅

回覆:theloveone 的帖子

我都想要包車司機資料,麻煩你pm 我,謝謝!

大宅

ryanma2 發表於 16-4-2 23:41
我都想要包車司機資料,麻煩你pm 我,謝謝!

可否pm司機電話給我呢?謝

大宅

可以pm包車司機資料給我嗎?thx!
[url=http://www.baby-gaga.com/][/url

大宅

可以pm包車司機資料給我, thx!

複式洋房

可以pm司機的資料給我嗎?

首頁
12345...24

尾頁

跳至