跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB除了夜晚歺奶可以自己睡覺外,其餘時間要睡覺都要人抱,我C6話要訓練BB自己睡覺,點知BB越cry越大聲 點算?你地BB係點架?

子爵府

我bb好耐之前已經係自己訓覺o勒~但我唔係好記得點樣訓練佢~或者你試下佢要訓覺時,你唔好抱佢,但陪佢一齊訓~

禁止訪問

洋房

你可以試下咁, 不過就狠心d, 我一開始就要佢自己訓, 有時佢會喊下, 唔好理佢, 喊到累佢自然會訓, 久而久之, 你一放佢上床, 佢就會自己訓, 我2個仔都係咁train的...

大宅

比安撫奶咀佢會唔會好d,你試下呀,因為每個bb訓覺果時都好需要安全感,有d bb要奶咀先有安全感,有d bb要咬住沙巾,你點都要比d嗜好佢架,唔係餐餐抱既話你會好辛苦,我估你bb已經覺得有人抱先有安全感啦,所以你要盡量比第2樣嗜好佢,沙巾又好,奶咀又好,公仔都好

個人意見黎架咋,唔知你bb岩唔岩洗,希望幫到你架咋

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我由 bb 出世到宜家都係每次佢一扭眼瞓就擺番佢上床等佢自己喊到累自己瞓著, 一個星期大佢就已經識自己瞓, 2 個月大開始一擺上床唔駛 1 mins 就自己瞓著, 抱住佢反而梗加唔肯瞓喊到唔肯收聲, 因為抱住佢會自然叫佢瞓啦或者講其他說話氹佢瞓, 佢聽到聲八卦但又好眼瞓咪扭唔肯瞓, 所以你試下狠心 d 如果喊左約 10mins 都唔收聲先行埋去輕輕拍下佢心口或者 pat pat, 再唔得先抱下佢咁, 希望幫到你.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

琥珀宮

2021勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個囡同鉨個 bb差唔多 ! 餐同餐之間如果冇瞓過及最後個餐都可以食完奶即扑暈自己外, 其他時間多數都要扭抱先瞓到 ( 仲要攪到實) ! 有時同佢一張床瞓, 拍住佢都會扭 !

原文章由 boscomama 於 08-10-5 14:18 發表
BB除了夜晚歺奶可以自己睡覺外,其餘時間要睡覺都要人抱,我C6話要訓練BB自己睡覺,點知BB越cry越大聲 點算?你地BB係點架?

伯爵府

me 2 ,投晒降,仲要睡著放落床時,pat pat 一落床就喊定。我琴日試了5次,都失敗。

洋房

我會同佢玩一陣, 等佢攰 d, 再試下.

大宅

原文章由 JoshCaleb_Mummy 於 08-10-6 19:22 發表
我會同佢玩一陣, 等佢攰 d, 再試下.

我個女3個月前都係要抱住訓仲要係一放落床就喊, 甘係佢3個月時甘岩我又炒左工人無人幫手初初都仲抱架但同朋友傾開佢話你由佢喊好多時你覺得好耐其實可能只係5分鐘, 甘我未試下初初bb都係甘喊佢喊成10分鍾都未收聲甘我未抱下佢佢收左聲未又放落床再拍下佢, 我不斷又抱又放落床試左成一個鐘至ok呀!!!!!不過bb把聲就沙晒真係好肉痛架不過試左2個星期終於可以自己訓, 依加會再開d音樂比佢佢會易d訓。

洋房

我都有時開音樂.

原文章由 yc_bb 於 08-10-6 23:58 發表

我個女3個月前都係要抱住訓仲要係一放落床就喊, 甘係佢3個月時甘岩我又炒左工人無人幫手初初都仲抱架但同朋友傾開佢話你由佢喊好多時你覺得好耐其實可能只係5分鐘, 甘我未試下初初bb都係甘喊佢喊成10分鍾都未收聲甘 ...

首頁

尾頁

跳至