3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

各位媽媽,

我個仔, 9個月, 一直都厭奶,引進固體都唔理想, 未出牙, 食粥唔食, 都係食緊糊仔, 近日連口都唔肯開, 一見到匙仔, 就好似知道食佢食野咁, 好抗拒,大叫, 面都紅..... 之前佢肯食, 一口接一口都快餵....

有冇媽媽有相關經驗, 我快有抑鬱啦, 第一次做媽媽, 真係有點束手無策, 是否我做了些什麼, 嚇親左佢, 還是我搵唔中佢喜歡既食物......我應該點做好呢?

多謝大家!!

大宅

回覆:9個月bb 抗拒食固

你自己有冇做過啲乜令佢對食嘢恐懼?

子爵府

回覆:9個月bb 抗拒食固

試blw

公爵府

回覆:Funnybb123 的帖子

有冇唔舒服咁

男爵府

Funnybb123 發表於 16-4-5 11:25
各位媽媽,

我個仔, 9個月, 一直都厭奶,引進固體都唔理想, 未出牙, 食粥唔食, 都係食緊糊仔, 近日連口都唔 ...

我囡囡都係,只吃米糊唔吃粥,但冇可能一世吃米糊,所以咩粥都試整比佢,結果都係唔吃,最後有日我用奶粉溝當日煮好既粥,佢大淡大淡吃,你都可以試下唔知係咪奶粉同吃多左,細碼生長線升到中碼啦

男爵府

Funnybb123 發表於 16-4-5 11:25
各位媽媽,

我個仔, 9個月, 一直都厭奶,引進固體都唔理想, 未出牙, 食粥唔食, 都係食緊糊仔, 近日連口都唔 ...

25升到50既生長線,半碗粥加30ml奶,希望對你都有幫助

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

回覆:lazycat317 的帖子

我就諗黎諗去 就應該冇 係有見佢肯開口 就餵快啲 一口接一口

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

回覆:wcm991101 的帖子

我仔厭奶 到9 個月啦 都要瞓住飲 不過都值得一試
其實媽媽 你覺得關唔關出牙事?出牙bb 會否唔肯開口進食?
我地平時俾飯粒 面包佢就肯食下咋....
依兩日 連瞓住飲奶都飲得好少

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

回覆:hoganbaby 的帖子

冇 懷念準備出牙仔

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

回覆:nn1984 的帖子

佢唔識將食物放入口 有俾藥 水果 佢都會掉

男爵府

Funnybb123 發表於 16-4-8 07:52
我仔厭奶 到9 個月啦 都要瞓住飲 不過都值得一試
其實媽媽 你覺得關唔關出牙事?出牙bb 會否唔肯開口進食 ...

我bb4個月開始出牙同厭奶,所以5個月就開始加固,但到7個月都唔吃粥,全日唔吃野都係咁動不停,最後先試哩招

我囡係全人奶既,每日訓都要啜啜先訓,其實我都唔知佢飲幾多,反而想佢固體吃好d,增番個磅數

宜家成功左啦,s-26 真係好勁,bb既腳仔終於有肉,但我bb唔肯直接飲奶樽,如果唔係我都想夜晚補餐s26比她

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

我一直飲緊A+ 聽其他媽媽講 A+ 都肥仔奶粉
我發現佢上門牙都有白點 唔知係咪上下一齊出?

男爵府

Funnybb123 發表於 16-4-11 13:56
我一直飲緊A+ 聽其他媽媽講 A+ 都肥仔奶粉
我發現佢上門牙都有白點 唔知係咪上下一齊出?

...

有可能架,有d一次爆4粒,通常bb出牙都會扭計多左,冇咩胃口

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

有白點就應該係出牙架喇

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

佢呢, 依幾日, 日日痾3-4 次便便, 有水有稀稀地咁架... 係咪俗稱牙仔屎?!

之前以為佢上面出牙仔, 有一粒白點, 但觀察左個幾星期, 昨日同佢去睇醫生, 話果點唔係牙啊... 可能分泌線塞左, 叫我地唔好理佢...之不過醫生又話, 佢d 牙肉, 似乎想出真牙仔...

希望佢真係因為出牙而真係食得咁差, 我自已就擔心死, 但一方面又要扮冇事安慰老人家唔好擔心....

洋房

請問你 bb 係飲普通 s26, 定係 s26 ultima? 知唔知兩者除了奶源之外,還有什麼分別? thx!

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

回覆 clarakc 的帖子

唔好意思, 我bb 飲A+的.....

複式洋房

回覆:Funnybb123 的帖子

佢喜歡用手掂野嘛?
試下吹凍少少個粥,俾佢摸,摸碗入面或摸有粥嘅匙羹都可以,重點只係俾佢探索,掂完如果佢擺落口就知咩味(你都可以引導佢放入口)

當然事前要 make sure 大家隻手都乾淨。粥唔太熱,佢心情好 (bb 通常朝早第一轉醒係最好心情)

仲有佢平時點樣會笑?
例如,你唱下歌?你同佢玩 peekapoo ?
笑,張口喇,可以再試下餵

另外,有無試下 pumpkin 同蘋果蓉?較甜少少,易入口可能有幫助。

始終 bb 都有自己嘅口味同喜好

首頁

尾頁

跳至