論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

happybobobaby 發表於 16-4-5 23:37
大陸工資8千仲要不要交個人入息稅?
i want to know too

男爵府

回覆:上海同我地爭外傭呀!

agree~係大陸出得起7~8千請工人一定係d“高端”家庭~ 比起香港我地呢d平民百姓既家庭要求更高更難服侍~相信當中好多媽咪都係闊太, 0係大陸識英文既僱主, 都算高人一等, 工人應該壓力會更大!

大陸客出得起錢既, 要求一定好高~唔似我地香港平民家庭, 兩公婆都出去搵食, 要工人照顧好bb就得~

我遇過無數大陸客人, 唔係土豪個D, 係有知識水平, 有權有勢個隻, 佢地行出黎個氣勢~真係見到都想調頭走~

大宅

我反而覺得教會系部分菲傭一個好大考慮,國內教會唔似香港咁普及

翡翠宮

htsims 發表於 16-4-6 10:51
人地都是打工的,邊度好OFFER就去邊。
香港人也不一定比大陸人好服侍~

係囉
邊度好offer就去邊度; 全世界都一樣
香港人絕對唔見得好服侍過大6人
既然都係難哽, 我簡高薪既

大宅

引用:Quote:htsims 發表於 16-4-6 10:51 人地都

原帖由 mini1204 於 16-04-06 發表
係囉
邊度好offer就去邊度; 全世界都一樣
香港人絕對唔見得好服侍過大6人
係呀!有d香港人真係好難服侍!

男爵府

引用:Quote:happybobobaby+發表於+16-4-5+23:37+

原帖由 augkBB 於 16-04-06 發表
i want to know too
加拿大都好高薪,但一半上繳稅局,其實稅後差不多⋯⋯

北京、上海天天霧霾,個肺成重災區

水晶宮

karenng115 發表於 16-4-6 00:39
現實少少,大陸好多人人工都冇8千,如果我住大陸,我寧願拎8千請大陸本地ee,而唔係請班黑口黑面既公主。

...
我大陸的親戚請本地家傭,真係如文中所說,好多野都話唔做架,而且,圍位食飯一定係自己食先,唔會理有無需要協助照顧小朋友架.衛生又唔掂.都要3500人仔呀.不過我親戚唔識英文,唔會搶菲傭.

伯爵府

講真,要英文好,識煮飯,照顧小朋友(仲要做埋英文老師),做埋家務,抵比$8000啦!

香港人只不過將呢啲野,分開比咗唔同嘅人啫⋯⋯

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:係咪真係做到先>>>主要提供孩童看護、英語

原帖由 littlerabbitmom 於 16-04-06 發表
係咪真係做到先>>>主要提供孩童看護、英語啟蒙、家庭保潔及餐飲烹飪等各種瑣碎家務

一個工人要做清潔, 孩 ...

首頁

尾頁

跳至