家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Ol0314 發表於 16-4-14 15:00
新聞請輸入搜尋關鍵字
瞞報物業 五公屋住戶判罰款

"若家庭總入息超越資助入息限額,須於下一個申報周期申報資產"

資產包括出租物業, 車位... 但首先係 "家庭總入息超越資助入息限額"

水晶宮

回覆:資產增值方法

買樓可能負資產,有錢去旅行,健康才是財富

大宅

回覆 Ol0314 的帖子

世風日下, 道德淪亡
公屋原意是協助基層提供一個安身之所, 藏富於民
房署亦提供了免補地價購買居屋誘因令公屋富戶騰出單位讓有需要的人都可以得到住屋保障

公屋並不是讓人藏富後同時買私樓出租去收取私樓市值租金, 自己賺盡
公屋是社會資源, 理應善用, 不是幫您儲蓄兼且用來賺錢

請恕我站在道得的高地, 不吐不快

大宅

回覆:資產增值方法

講得啱

公爵府

merci2046 發表於 16-4-14 16:25

世風日下, 道德淪亡

但樓主同有部份JM 唔係咁諗

公爵府

maggie92 發表於 16-4-14 15:47
"若家庭總入息超越資助入息限額,須於下一個申報周期申報資產"

資產包括出租物業, 車位... 但首先係 "家 ...

仲有「或若其家庭資產淨值超越指定資產淨值限額,便要遷出公屋單位。」

大宅

可能覺得我On 車

大宅

sybb2014 發表於 16-4-13 01:04
想大家比下意見,以下2個例子,邊個方法既資產增值方法較好??以未來10年計
背景: 2公婆加2個小朋友,現時家 ...
請恕我蠢, 2), 你又住公屋, 又要草錢, 咁都可以享受到人生?
香港邊度的公屋可以比到「享受人生」的感覺?
照我的認知, 赤柱馬坑村可能會有這種感覺. 其它地方真係聞所未聞......

大宅

merci2046 發表於 16-4-14 16:25

世風日下, 道德淪亡
其實樓主已經好 ... 好 ... 好 ... 好克制.
http://hk.apple.nextmedia.com/news/first/20140204/18614409

呢段 "舊聞" 講嗰啲至係猛料丫嗎.

公爵府

merci2046 發表於 16-4-14 18:11

可能覺得我On 車

我認我都係
我唔主張賺不義之財
公屋係政府資源起比有需要的人
月入六萬點都唔算係有需要
仲要貪左福利去投資入自己袋
簡直係殘民自肥

公爵府

Hinlongmami 發表於 16-4-14 19:03
請恕我蠢, 2), 你又住公屋, 又要草錢, 咁都可以享受到人生?
香港邊度的公屋可以比到「享受人生」的感覺?
...

每個月儲兩萬喎
即每個月洗四萬 四個人 唔洗租 或平租
水電煤又有人分 比盡你五千都夠啦
再多六千返工用錢
同小朋友學費雜費四千
每月洗二萬五喎 日日九大鬼都得

仲未計儲嗰兩萬 一年廿四萬 去兩次歐遊都仲得

公爵府

sybb2014 發表於 16-4-13 01:04
想大家比下意見,以下2個例子,邊個方法既資產增值方法較好??以未來10年計
背景: 2公婆加2個小朋友,現時家 ...

你知唔知買樓收租要五成首期?
即比你儲到廿四萬一年
而家最平都要三百萬
即要百五萬首期
即連洗費你要儲七年錢先可以買到出租樓

大宅

Ol0314 發表於 16-4-14 22:10
每個月儲兩萬喎
即每個月洗四萬 四個人 唔洗租 或平租
水電煤又有人分 比盡你五千都夠啦
4萬是否淨係花在享受上面?
屋企4大長老小朋友燈油火蠟要幾錢?
吳好覺得4萬好多, 淨養架車都5/6千, 如果似樣的歐洲車仲吳止
我識個長輩就可以講勉強「享受人生」, 佢:
1) 閑日教興趣班, 收微簿學費或義教. 教班的目的是為尋找滿足感和自我存在感, 有冇錢不在乎
2) 上學習班打發時間和與朋友聚會
3) 仔女已大學畢業, 有定期比錢2老
4) 自住屋已供滿, 另有樓收租, 有現金流入
5) 每年去遠程旅行4 次, 近程(星馬泰台日韓中之類)無固定, 成到團就去. 出團首選是自駕遊!
6) 日常飲食非常講究, 多數自己屋企煮, 因為覺得出面啲嘢吳食得

佢2個後生時捱得好金, 有錢就草樓. 仔女/樓的費用是最主要使用. 到5x歲已退休, 開始「享受人生」的生活. 這也是我們努力的目標!
不過, 最重要「享受人生」的首要資格是, 要有一個健康的身體!

大宅

不過我覺得現今靠草樓過「享受人生」的退休生活, 依條路好難行, 或者已經行吳通啦!
我試緊靠股, 希望得啦.....

公爵府

Hinlongmami 發表於 16-4-15 17:46
4萬是否淨係花在享受上面?
屋企4大長老小朋友燈油火蠟要幾錢?
吳好覺得4萬好多, 淨養架車都5/6千, 如果似樣 ...

我諗你誤解左我意思
樓主住公屋搵六萬
佢的生活一定比其他搵六萬供或租的好

大宅

其實我想解釋下,情況1係我自己現狀,我買左樓自住,想未來10年內買多間收租,增值財富
情況2係我親戚現狀,佢成日話自己好窮無錢,佢已住緊公屋,但佢同我一樣,嚟緊幾年會買多層私樓收租

我想問,情況2個親戚將來係咪仲有錢過我,假設大家都有2層樓

公爵府

sybb2014 發表於 16-4-15 20:57
其實我想解釋下,情況1係我自己現狀,我買左樓自住,想未來10年內買多間收租,增值財富
情況2係我親戚現狀 ...

Case 1 & 2 都係
「2公婆加2個小朋友,現時家庭月入約6萬,每月可儲2萬左右」
真係巧合喎

點都好 樓主你自己諗清楚啦

子爵府

回覆:資產增值方法??

唔駛講將來,如果你「親戚」都係搵六萬可儲兩萬,住公屋.....大家一樣4人家庭,佢現在都已經「富貴」過你

大宅

Ol0314 發表於 16-4-15 19:47
我諗你誤解左我意思
樓主住公屋搵六萬
佢的生活一定比其他搵六萬供或租的好
對「好」的定義每個人都不同
我覺得, 住自己(供)的樓, 情況就如草錢. 20年供滿之後, 樓是屬於自己的, 這樓就是資產, 是有價值的, 是自己多年草錢的實體.
公屋, 撇開買的公屋不說, 始終不是自己的資產, 會有「被離開」的風險. 到住完了, 要和間樓分手了, 一毫子都收不回來. 而且點整間屋, 吳到自己話事, 因為業權不屬於自己.
再者, 公屋的質素如何和私樓比? 你問下住私樓的人, 會吳會返轉頭住番公屋? 吳係不得已都吳會!!
住公屋可以表面好似好富貴咁: 揸波子, 酒池肉林......但始終只是公屋. 最簡單一樣, 樓上住左個裝修佬, 晚晚開工鬥木, 你投訴佢, 佢落來兇你, 你可以點? 其它仲有好多.......
錢是搵來洗的, 洗得聰明才算是不枉此生. 延後消費可以令之後的生活過得好些.
後生時要草多啲, 草夠個本就去發大佢, 50歲退休享受人生不是夢!!

公爵府

引用:Quote:Ol0314+發表於+16-4-15+19:47+我諗你

原帖由 Hinlongmami 於 16-04-19 發表
對「好」的定義每個人都不同
我覺得, 住自己(供)的樓, 情況就如草錢. 20年供滿之後, 樓是屬於自己的, 這樓 ...
我贊同先儲錢後消費的理念
但呢個理念係建基於自己努力儲錢
而唔係樓主呢類 攞取社會資源而自肥

公屋係納稅人比錢起
幫助無能力租私樓或買樓的人
而唔係比有能力租樓或買樓的人用黎儲錢

你講好多住公屋的人好富貴
咪正正係樓主呢類人囉

至於公屋定私樓好 每人定義唔同
我退左休 可以申請公屋都唔錯
租金平過管理費 維修又有阿公比
好多公屋坐落名校網 係個唔錯的選擇