自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

侯爵府

陪月勳章

我囡平時坐校車﹐
今朝我自己車佢番學。

侯爵府

抱住番學, 多左好多~~

翡翠宮

2018復活節勳章

kiko_mami 發表於 16-4-13 09:46
佢冇大肚亦唔係住山卡啦我開post唔係為左批評人地,只係好奇。我明白有危險唔返都好正常,我冇諗過 ...
我見你個主題係批評人咁o既意思喎

珍珠宮

開心吸收勳章

如果N班我可能唔比佢返

珍珠宮

回覆:落大雨就要請假?

幼稚園家長自己帶小朋友坐巴士返學嗰D真係會好狼狽

男爵府

引用:Quote:原帖由 kiko_mami 於 16-04-13 發表

原帖由 k_wong7 於 16-04-13 發表
我同意你講,大雨d就唔返,同凍唔返一樣羅,頭先,最大雨時,我同仔出門口,我屋企行去巴士站,幾五分鐘, ...

小朋友從中學到寶貴一課

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:點解落雨就唔返學,小朋友應該要緞練下,要

原帖由 Minipoma 於 16-04-13 發表
點解落雨就唔返學,小朋友應該要緞練下,要有責任心。

仲要由細開始

今日我個仔(k1)返學look好有型,人仔拖+摺起褲腳,去到學校嗰個站先同佢著返鞋

因為我冇諗過雨季咁快到,所以冇準備到雨鞋俾佢

伯爵府

引用:Quote:原帖由 kiko_mami 於 16-04-13 發表

原帖由 KAHOI 於 16-04-13 發表
我見我fb都好多,幼稚園又好小學都好...一樣唔返落雨啫...水鞋加雨衣再擔把遮咪得囉

...
唔係掛,小學都係黃雨唔返?

珍珠宮

引用:點解落雨就唔返學,小朋友應該要緞練下,要

原帖由 Minipoma 於 16-04-13 發表
點解落雨就唔返學,小朋友應該要緞練下,要有責任心。

仲要由細開始
同意,除非小朋友本身唔舒服。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我照返的

子爵府

我住呢度一落樓就無遮無掩咁行最小10分鐘到學校,咁大雨我好體諒今日唔返/遲返嘅小朋友。 唔會去評論人地返唔返學。

我今日送返學要拖住全副裝備嘅呀女(k2)行,我濕半身同埋去到門口幫佢換鞋除雨褸真係好狼狽

水晶宮

人地返唔返學,關其他人咩事呢?佢唔返,係佢個人選擇嘛.
昨日天氣咁凍,我囡無帶外套,幾乎冷親.如果佢今日起身已見少少不適,我真係會考慮唔比佢返學.幸好佢無事,所以我地今日有返學.咁如果我地真係無返學,其他家長知道又指指點點,我會覺得佢地好多事囉.

水晶宮

luppy 發表於 16-4-13 09:13
各有各睇法拉。有d家長好驚佢miss一一堂。
姐,流晒鼻涕都照反。
呢D家長我反而認為應該話下佢,大佬,你個小朋友病都返學,會惹埋其他人架嘛

大宅

呢度有人話毛毛雨,我呢區倒水咁落。所以視乎觀點與角度,唔好咁武斷。
利申,今日小朋友本身都唔駛返學

侯爵府

使唔使講到咁嚴重?
又咪香港日後冇望,冇責任心,第時點返工?

大佬,而家只係講小學幼稚園生.
今早真係好大雨,我個邊真係濕到傻.
個個地方唔同,有家長可以去樓下返學咁咪可以照返,有D可能要行好耐一家會濕.咪唔好返.
比我如果咁既情況真係唔會返幼稚園,完全唔覺得有咩問題.
我係以我子女既安全及身體為首.唔返一日學唔使死.唔會搞到佢地冇責任心,冇承擔呀.

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

各人有唔同做法同睇法!其實我覺得選擇返/唔返有咩所謂!

大宅

落親雨都有呢d post

侯爵府

引用:頭先黃雨,我女着晒拖鞋,雨褸拎埋遮落樓等

原帖由 kiko_mami 於 16-04-13 發表
頭先黃雨,我女着晒拖鞋,雨褸拎埋遮落樓等校巴,我d媽媽fd有幾個今日做逃學威龍,我諗都冇諗過要請假,用 ...
一句落雨就唔返
咁聽落就梗係家長學生唔岩

但剛才係豪雨同超大雨
我想家長有權係學生安全的考慮下決定返同唔返

男爵府

引用:自行判斷,無無分對錯

原帖由 jihai 於 16-04-13 發表
自行判斷,無無分對錯
無錯!真係各區情况都唔一樣,自行決定返唔返。今朝六點半起身個天已經光了,但前後冇三分鐘由天光變天黑(我住大西北),我揍小朋友去上校車(上車位冇得遮),我同另一個媽咪係車門前打開把傘比小朋友上車(有八個小朋友上車),前後兩分鐘吧,但我後面已經濕透了,真係好似倒水一樣。

侯爵府

有d學校唔比著水鞋番學,我個女間幼稚園就係,我自己送佢番學,要响學校地下換左鞋先可以上樓

首頁
45678...14

尾頁

跳至