論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

熱血勳章

可能我真係第一次請工人,平時同姐姐關係都幾好,互相尊重的類型,我當年請佢主要係照顧初生bb,其他事中規中矩我就ok了,事實佢湊bb好有心,亦好熟手,我小朋友由細到大都好錫姐姐,佢又好有心機教。清潔煮食都不過不失,無任何麻煩嘢出現,我好多次都同朋友講我係好彩請到個工人可以令我哋安心返工

但就因為屋企老人家有意見(其實老人家除咗對工人外,其他方面都勞勞嘈嘈)忍唔住了,買佢怕所以今年決定唔續第三份約了,我本身想4月中開口同姐姐講,點知佢早2日忍唔住開口問我,一問我就大家都眼濕濕…唉,傾咗2日大家都叫好來好去,尋晚老人家一面驚訝咁問乜唔續約咩?我真係…有苦自己知,請個新工人我自己都心驚驚,俾舊錢出去買大細咁,依家同工人姐姐互相祝大家好運,可以搵到好僱主/請到好工人,其實個心一直好忐忑,唉,都唔知自己講乜,祝我好運吧…

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

有無睇昨天的東張西望,睇完係可能會考慮續返。
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

別墅

熱血勳章

回覆:bby0602 的帖子

我無睇呀,請問講乜㗎?

大宅

引用:可能我真係第一次請工人,平時同姐姐關係都

原帖由 fuksze123 於 16-04-14 發表
可能我真係第一次請工人,平時同姐姐關係都幾好,互相尊重的類型,我當年請佢主要係照顧初生bb,其他事中規 ...
世上冇完美工人,也沒有完美僱主!大家可以建立感情,已難能可貴!續約吧!

子爵府

唔係好明你唔續約又要請另一個工人老人家之間的問題仍舊存在,為何不續約?

男爵府

回覆:借位抒發吓…4年完約,因為種種問題決定唔續了

樓主打算唔再請工人定請個新?
如果你打算請個新工人
我勸你不如續約啦
我奶奶都幫我手湊B
我上個工人做野都好妥當
總之我俾佢80-90分
但我奶奶成日對工人多多意見
覺得俾$4200請工人就要用到盡
工人當然feel到奶奶針對佢
大家都開始互相黑面
最後工人做左兩年 唔續約
咁我唯有請個新工人
好好彩新工人都非常好
我俾90分
但奶奶依舊諸多不滿
老人家永遠覺得工人好嘆
包食包住係筍工
所以就睇工人唔順眼

別墅

熱血勳章

回覆:tuenmunoasia 的帖子

老人家係睇呢個姐姐唔順眼…佢做嘢發出聲都黑面唔喜歡…經常背後數落,話我哋唔聽佢講嘢…

大宅

我奶奶都係對工人好多意見, 最初時, 工人仲成日俾佢話到眼濕濕. 但依家工人習慣左, 無再唔開心, 做野都OK. 如果佢肯續約, 我都唔會換. 因為換另一個工人, 奶奶一樣唔滿意, 最怕係新工人頂唔順走. 唔通不斷請不斷試新工人咩?
所以自己覺得OK 就續啦, 不過續第三約, 可能要俾長期服務金.

別墅

熱血勳章

回覆:placesday 的帖子

我都明白老人家係咁,我就係明白呢個原因先續咗次,但呢2年我真係人都癲,爆了,身邊家人明白我都叫我試吓轉工人,等老人家有得試吓第二個,明白工人無完美…

但就推咗我去買大細囉…

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

吾明點解吾續約,99吾反對咪續羅。

別墅

熱血勳章

回覆:carmen0123 的帖子

我屋企個老人家,工人前佢無嘢的,最多少少聲氣唔好,但喺工人(同我)背後數落情況十分嚴重,任何一個親戚都聽過,老實講,我都唔忍心我工人俾佢喺背後唱到一蚊唔值,人哋一個女人嚟到打工,想點呢? 但我又唔想得罪老人家,唯有忍,家人都好明白我…

別墅

熱血勳章

回覆:fuksze123 的帖子

老人家不是99…係我爸…唉

子爵府

fuksze123 發表於 16-4-14 16:22
老人家係睇呢個姐姐唔順眼…佢做嘢發出聲都黑面唔喜歡…經常背後數落,話我哋唔聽佢講嘢…

...
這是老人家同姐姐之間常見問題,老人家一日唔接受姐姐一日不能解決,請另一個姐姐你有信心好過現有嗎?我前年請姐姐照顧我媽一個人,姐姐好好但我媽初時就是每事挑剔姐姐,但過幾個月就開始接受,但間唔中亦會話姐姐去廁所耐放假化妝要個多小時之類小問題,我都經常和姐姐溝通叫佢忍吓,太過份就同我講,如你姐姐還可忍到老人家就唔好換,高風險,你心知肚明無論下一姐姐有多好結果都係一樣,但你話現有姐姐好咁請另一個差過佢的機會就好大,老人家有時要軟硬兼施,不能過份遷就佢,我就係同我媽講你鬧走姐姐我就唔再請。

別墅

熱血勳章

回覆:借位抒發吓…4年完約,因為種種問題決定唔續了

我會請個完約工人…已經係我為自己行最穩陣嘅一步,但一日未嚟,一日都擔心…

別墅

熱血勳章

回覆:tuenmunoasia 的帖子

我姐姐唔知我屋企老人家唔鐘意佢…因為表面上老人家平時對佢係無嘢,只係背後講到姐姐好有問題

別墅

熱血勳章

回覆:carmen0123 的帖子

長服都係原因之一…負擔不了…

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fuksze123 發表於 16-4-14 16:28
我都明白老人家係咁,我就係明白呢個原因先續咗次,但呢2年我真係人都癲,爆了,身邊家人明白我都叫我試吓 ...
如果佢係咁難服侍, 基本上再請都一樣, 點解唔續約要花錢花時間去賭大細呢, 難得請到個好姐姐比著我我會續約。或者同老人家坦白傾下, 問佢係咪好唔鍾意姐姐, 話佢知你請過個新要付出金錢時間又未必好。我姐姐都好幫到手, 但我媽咪同奶奶有時都會對姐姐有微言, 跟本個個老人家都係咁。

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 fuksze123 的帖子

講原來香港好多顧傭公司無牌,好多唔合菲領事管規格的顧傭公司係借人地個牌,所以D中介公司跟得唔好,有事唔理,而家請到個好工人真係好難得。
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

大宅

fuksze123 發表於 16-4-14 16:39
我姐姐唔知我屋企老人家唔鐘意佢…因為表面上老人家平時對佢係無嘢,只係背後講到姐姐好有問題

...
咁你用咩理由唔同佢續, 可以講到你逼不得已咁兩個都喊哂?
認同上面jm講, 你再請新工人的話, 老人家一定一定都係唔滿意. 我媽就係咁, 仲講到唔請工人都冇問題.......試過改為請鐘點啦, 佢係開心d不過個個鐘點都比佢彈...... 而家因為有了第二個bb所以都係要請工人, 而家日日佢都好勞氣 (我都好勞氣, 因為個工人話在香港做左十年不過依然係好蠢, 但比起你地果d算好, 因為仲肯做, 雖然成日做蠢事, 成個機械人咁唔識變通)

子爵府

老人家的說話投訴真係唔好咁上心,我是經過最初的幾個月痛苦經歷才學會,那時我就係因她們的關係暴瘦十多磅,長服以今天薪金計6年是1萬6千多,話多亦唔多,我自己覺得姐姐幫得手最重要。

首頁

尾頁

跳至