自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:狀態:我要對自己好D,吾可以再哭,往後日子

原帖由 amandapopo 於 16-04-17 發表
狀態:我要對自己好D,吾可以再哭,往後日子只有我與他
見到佢念通左,我到好開心,好朋友加油
個囡先中一就放棄?你仲話朋友諗通左
小朋友唔識就俾時間心機慢慢教囉,咁輕易放棄自己個囡

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

引用:狀態:我要對自己好D,吾可以再哭,往後日子

狀態:我要對自己好D,吾可以再哭,往後日子只有我與他
見到佢念通左,我到好開心,好朋友加油
不如建議下你朋友見下輔導

男爵府

咁就放棄個女啦?佢可能只係一時糊塗,總有清醒既一日,我女有個同學同佢差唔多,詳情就唔講啦!但真係唔好放棄呀!

大宅

BK Milk勳章

引用:初初睇到仲以為佢對離婚睇開左,點知原來係

原帖由 炸雞脾 於 16-04-17 發表
初初睇到仲以為佢對離婚睇開左,點知原來係講個囡!自己囡囡中一咁細個,點解要講到放棄咁嚴重?佢做錯左做 ...

大宅

回覆:今日見到朋友whatsapp

男好衰,仲比自己屋企鎖匙比女,方便女可以成日上去屋企,朋友已經whatsapp嘈,男仲好串講,我住屯門禁耐,吾知邊到有得配匙

公爵府

引用:我想同大家JM媽講,佢媽咪已經對佢好好,女

我想同大家JM媽講,佢媽咪已經對佢好好,女已經第二次上網識男友,六年班時偷偷帶男朋友返屋企同佢xx,件事 ...
我覺得啲細路思想反叛時,你點同佢傾點教佢都係冇用,我諗樓主朋友為左個女都用盡辦法、筋疲力盡先會有呢個結論。
其實我贊成呢個做法,現階段只能放手,希望佢有日自己會醒覺。現在用強硬手段想去教佢或拆散佢同男朋友,只會兩敗俱傷,關係更惡劣!

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:littlesister+發表於+16-4-17+12:51+

原帖由 洗米華 於 16-04-17 發表
吾細啦,避孕藥都食埋,隨時大肚做人阿媽
13歲在我眼中絕對唔大,即使佢廿幾歲,作為阿媽媽生佢出黎就唔會放棄佢,只會調節自己思維同情緒,耐心等待佢浪子回頭,話佢知呢個世界即使所有人離棄佢,家既大門仲隨為佢而開

琥珀宮

畀面勳章

引用:男好衰,仲比自己屋企鎖匙比女,方便女可以

男好衰,仲比自己屋企鎖匙比女,方便女可以成日上去屋企,朋友已經whatsapp嘈,男仲好串講,我住屯門禁耐, ...
其實女仔未成年佢犯法架喎

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+amandapopo+於+16-04-17+發表

原帖由 littlesister 於 16-04-17 發表
其實女仔未成年佢犯法架喎
未夠16歲,如果未夠13歲好大鑊,最高判終生監禁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:我覺得所謂放棄,只係放下情緒同期望,不再

原帖由 mother904 於 16-04-17 發表
我覺得所謂放棄,只係放下情緒同期望,不再將所有心思放在女身上,接受此時此刻佢真係一個咁既人

深信有日 ...
我都估係咁意思。
放棄,可能係唔再逼自己事事過分上心,真係會搞出有情緒病㗎!

大宅

引用:Quote:原帖由 mother904 於 16-04-17 發表

原帖由 foggyao 於 16-04-17 發表
我都估係咁意思。
放棄,可能係唔再逼自己事事過分上心,真係會搞出有情緒病㗎!
朋友已經有情緒病,宜家睇緊精神科醫生

禁止訪問

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:有啲人係壞到無得救,我信性本惡朋友可能真

原帖由 Miss.Hui 於 16-04-17 發表
有啲人係壞到無得救,我信性本惡
朋友可能真係好痛苦
但13歲女父母都放棄就咩都冇
我細時都好壞
我媽對我不離不棄, 全家都唔要我只有我媽堅持
一過左反叛期後自己醒左
依家我好錫我媽, 我會好好孝順佢
如果冇佢, 我估我應該死左
第日我一樣會咁對我女
生得出就要教, 仔女唔合父母心意就放棄?
咁同啲人覺得狗仔大個唔再得意就遺棄有咩分別?

樓主個朋友仲好意思話諗通左
一有困難就唔要啲仔女好心唔好生啦

水晶宮

睇到樓主咁講真係好心痛,我諗作為媽媽,唔會咁容易放棄,你朋友應該都用盡方法都幫唔到囡囡。我估放棄意思,唔係真係唔救佢,將來有乜野事發生唔會當睇唔到掛

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

放棄係解決唔倒問題,只會令事情惡化落去,既然苦口婆心都改變唔倒,點解唔叫你朋友提點個女呢?佢要拍拖佢識得避孕已經好好,只要唔係濫交,你朋友越係阻止佢佢越反叛離家出走,有d人受軟唔受硬,硬碰硬只會兩敗俱傷。
我都有個女,佢而家仲細,可能你覺得我針唔到肉唔知痛,但我話你知,係人都有反叛期,唔好同佢硬碰硬,跌過一次佢就會成長。
同個女多d溝通,如果有時間一家人去短線旅行。唔需要遠,只需要花多d時間同家人相處多d就得。祝福你朋友一家。

子爵府

引用:Quote:原帖由 littlesister 於 16-04-17 發

原帖由 youngbeetle 於 16-04-17 發表
米係
樓主仲要好開心支持佢朋友

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點樣為之放棄?正值反叛期,如果連屋企人都放棄,咁佢未更加為所欲為?

男爵府

回覆:amandapopo 的帖子

中一就放棄

水晶宮

你朋友根本都理唔到及處理唔到,放手唔諗係好事。
但佢應該係睇開自己做母親嘅身分,轉做朋友去關心佢。
缺乏愛及關懷,從來都係會導至學壞、變壞。

mother904    發表於 16-4-17 15:32

男爵府

個女係自己,進入反叛期誤入歧途,做家人的話放棄樓主竟然覺得係諗通⋯⋯請恕我不敢苟同。個女仲咁細,就算幾壞幾煩都好,都唔係放棄就得,佢最需要係家人係身邊教佢提佢幫佢!而做人父母,如果小朋友有d咩就話放棄,咁當初就唔好生!養隻動物係咪佢一唔乖就扔佢出街叫做解決左?根本唔係諗通!只係繼續逃避再諗個理由等自己好過!我明白仔女唔聽話果種心傷,但放棄並冇解決過問題,只係逃避!而家呢一刻逃避,個女分分鐘咁就成世!

首頁
12345...6

尾頁

跳至