單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

我同前妻2013年正式離婚,法庭亦判我有探視權利。相方同意此協議。最初頭個半年,佢間中都會俾我見個女,但其後以各種原因,如帶個女返大陸,個女病左,有朋友上嚟探佢等等,而唔俾我見個女,一直以來我都就晒佢,佢話點就點,但之後我send sms 俾佢話要見個女,佢連覆都唔覆我,一直都係咁,直到上年我開始寫信俾佢,佢又唔覆我,我就一直到而家無得見自己個女,但我一直都有俾錢養個女⋯我一直容忍佢,希望佢有一日會俾我見過女,而在我立場係,我唔想大家關係搞到咁僵,盡可能我地私底下可以拆掂佢。呢三年嚟我一直都有keepsms我前妻要求見我個女,亦有寫信俾我個女同前妻,但就一啲回音都無。但而家我真係唔可以再忍受落去,我實在太掛住個女,好想見下佢,佢今年已經5歲了。

請問各位巴打我可以點樣做?我係咪要去家事法庭告佢違反協議?我而家先嚟行動係咪太遲?
如有律師朋友俾意見仲好!
請大家教下我點做!

象牙宮

找社署問法律上意見。

人地失蹤... 改嫁?

也可能狠你入骨。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆:cok1986616 的帖子

咁想3年先揾

洋房

因為我唔想將大家嘅關係搞到咁僵,對小朋友始終唔好,所以我呢三年嚟都有間唔中sms佢同寫信俾佢要求見下個女,但佢一直都無覆我,咁我又唔想用手段去逼佢,所以佢唔俾我見個女,我改變唔到佢,但我會做返足自己個part先,繼續養個女,但人心肉做,思念會不斷折磨你,我而家實在受唔住,好想見返個女

洋房

其實我有一點好矛盾,唔知點做好。

如果係個女話唔想見我嘅話,咁我係咪唔應該再逼佢呢?我係咪應該放棄唔見佢呢?因為勉強逼佢見我,到時又搞到佢哭嘅話,我又唔忍心見到,唉⋯好矛盾。唔見我又掛住佢,我女而家先5歲,如果佢話唔見係咪真係出自真心定點呢?

子爵府

畀面勳章

你越唔爭取見個女,個女越唔想見你。。
因為冇感情。。你自己細心想想,爭唔爭取自己決定

複式洋房

自己要爭取:mother:

男爵府

回覆:前妻唔俾我探個囡

雖然唔知你地咩事分開,令女人唔想比子女見爸爸多數係因為怨恨,你send sms佢有回覆嗎?如果有,仲可以嘗試大家傾下,但我估佢應該無覆你,如果係咁,你無謂勉強打擾佢地平靜生活,你有比錢養女,雖然唔知你比幾多,係好應該,始終果個係你親骨肉,你現在可以做的係繼續比錢養女,繼續sms,嘗試解開你地之間心結,始終小朋友無辜,你上庭告佢,就算成功,只會增加你地矛盾,有必要嗎?
但係,三年無見了,你都唔知個囡變成點,亦唔知你前妻生活點,可能前妻已經有另一半。
係呢度都見過有jm問,應唔應該比子女見前夫或家人,個人覺得唔應該剝奪子女見親人既權利,但講就易,離得婚,一定有問題,要應酬d憎恨既人,的確好難,點都好,做人但求無愧於心,小朋友永遠係最無辜。

guan    發表於 16-4-23 01:04
Tacomama    發表於 16-4-21 23:57

翡翠宮

女人要恨起上黎, 無得解釋, 總之咩都可以賴你.
你愈唔爭取, 愈無得見, 個女就愈唔記得你; 你一定要爭取.
唔係好老公好老婆, 都可以係好爸爸好媽媽.

一定要爭取; 不停爭取.

男爵府

回覆:cok1986616 的帖子

老老實實咩事離婚先?
衰賭呀~暴力呀~有外遇呀~
就建議你咪响度求助

洋房

左右做人難

洋房

就算我爭取到,但對邊玩野⋯都係無用

男爵府

引用:左右做人難

原帖由 cok1986616 於 16-04-19 發表
左右做人難
即係兩個女人定婆媳呀?
答得咁圓嘅

洋房

婆熄

子爵府

畀面勳章

未做就話唔得。。冇人可以幫到你

大宅

可以捱到3年唔見, 突然開個新ACCOUNT 問人, 想對前妻做D乜呢?

guan    發表於 16-4-23 01:05

複式洋房

婆媳問題就好睇個男人識唔識做既。。。好明顯你係唔識做果類啦。

成日幫實呀媽罵老婆???咁唔怪得而加變左你前妻,仲要咁恨你啦。

複式洋房

回覆:前妻唔俾我探個囡

除有暴力外,平日對老婆唔好都係一種精神折磨,亦好可恨

男爵府

唔俾你見咁你咪唔好俾錢佢囉。佢收唔到錢自然會搵你啦。

別墅

cok1986616 發表於 16-4-18 12:46
我同前妻2013年正式離婚,法庭亦判我有探視權利。相方同意此協議。最初頭個半年,佢間中都會俾我見個女,但 ...

楼主同我老公情况差不多,我老公个前妻都不让他见个女,三四岁个女就同他分开,现在个女十岁了,我老公微信她要求见个女,一直都唔复他,好不容易拿了个女电话,他前妻知道了,就立刻将他女电话飞线,到最后我老公唯有好无奈放弃,话等个女大个如果仲顾念亲情,就会找他,如果她不挂住个爸爸就由她,最紧要她开心

首頁

尾頁

跳至