單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔3歲,個女1歲9個月

老公有小三,之前已經趕過佢走,當時阿仔情緒好低落,仲做D傷害自己嘅行為,已經同佢講咗爸爸去咗好遠嘅地方返工,一星期先可以同佢去一次街,但都冇用。之後為咗對仔女,俾多次機會個衰佬,點知佢唔珍惜,我又發現佢厄我,厄我仲要聲大夾惡咁鬧我,我真係忍唔到落去,因為其實我已經俾咗2次機會佢啦!為咗對仔女,我已經盡咗力啦!依加決定離婚,但應該點同對仔女講?阿女仲細未識,但都會搵爸爸,阿仔就好中意痴住爸爸,我都唔知點同阿仔講好

子爵府

引用:我個仔3歲,個女1歲9個月老公有小三,之前

原帖由 jim_mama 於 16-04-22 發表
我個仔3歲,個女1歲9個月

老公有小三,之前已經趕過佢走,當時阿仔情緒好低落,仲做D傷害自己嘅行為,已經 ...
我囝7歲,我直接同佢講咗,你嗰啲細,我唔識比意見,但我唔鍾意講大話,我同個囝答應過對方,唔會同對方講大話。。

我愛我個囝,愛到變做鬼..

大宅

照直講睇下小朋友有咩反映先la,同佢講媽米同爹地要分開居住一段時間,雖然分開住,但爹地媽咪一樣會咁錫你ga,或者分開住之後,爹地會有更多時間陪你玩呢。如果小朋友問點解,妳就照直講呢個情況,同埋要講出自己ge感受,俾D耐性同時間小朋友la,或者佢會明呢。祝好運
有健康ge身體,努力工作!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

小朋友甘細,真係好難同佢地講,又唔明.

複式洋房

我都係直接講, 而且小朋友見到大人吵仲衰啦, 開始係難點接受, 我有同佢地講掛住就打電話畀那個人, 但只要你響佢地身邊, 佢地好快就會明白架啦, 我果時都係咁, 對小朋友只有4歲, 依家生活得不知幾開心, 過得好過之前好多, 加油
我的乖乖

大宅

唔好講大話,唔好隱瞞
小朋友好敏感的,佢由你而來,你一舉一動佢都能感應...

大宅

回覆:jim_mama 的帖子

我個仔嗰陣都係兩歲幾3歲,我直接同佢講,但會同佢講,無論點,媽媽都好愛佢~~~
我唔想俾希望佢,仲話個爸爸有幾愛佢,明知都唔係事實~~~

複式洋房

yw710 發表於 16-4-29 08:50
我個仔嗰陣都係兩歲幾3歲,我直接同佢講,但會同佢講,無論點,媽媽都好愛佢~~~
我唔想俾希望佢,仲話個爸 ...

同意, 同埋如小朋友已返學, 可通知埋老師, 等老師幫手觀察下小朋友既變化, 適當時候開導下, 小朋友會易點接受
我的乖乖

大宅

回覆 小方 的帖子

係啊,特別係佢第一次返學講父親節,好彩老師處理得好好~~~

別墅

yw710 發表於 16-5-3 13:45
回覆 小方 的帖子

係啊,特別係佢第一次返學講父親節,好彩老師處理得好好~~~ ...

其實我仲未同老師講,我都驚下個月會講到父親節主題,到時阿仔會更唔開心,想問吓你個仔個老師係點處理㗎?

大宅

jim_mama 發表於 16-5-10 19:23
其實我仲未同老師講,我都驚下個月會講到父親節主題,到時阿仔會更唔開心,想問吓你個仔個老師係點處理㗎 ...

老師同小朋友講話父親節都可以同媽咪慶祝架,佢整完d禮物可以送俾媽咪

別墅

yw710 發表於 16-4-29 08:50
我唔想俾希望佢,仲話個爸 ...

其實我有2個小朋友,大仔3歳,細女差不多2歲,暫時個女仲細,所以未有影響,依加主要係個仔嘅情緖。

大宅

jim_mama 發表於 16-5-10 19:25
其實我有2個小朋友,大仔3歳,細女差不多2歲,暫時個女仲細,所以未有影響,依加主要係個仔嘅情緖。
...

你要放多d時間俾個小朋友架喇,你要攬多d,抱多d,等佢知道無論如何都好,你都係咁愛佢,同唔會離開佢~~~
我個仔初初都會發多咗脾氣架,但宜家佢就無事,有時會問下點解爸爸會咁曳架,我會話每個人都會做錯事,但要知自己錯咩,要改,唔可以永遠唔認錯架~~~

大宅

我覺得直接講好些,等佢知發生咩事,依架小朋友好叻好難扼佢架

珍珠宮

回覆樓主:

佢唔同爭小朋友?

首頁

尾頁

跳至