跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我囡囡剛去完健康院, 姑娘叫我們幫她戒一餐奶, 但她現在都只是2飯2奶, 如果戒多一餐奶, 會否太少呢? 她也沒有超重。

請問各位的意見!

複式洋房

唉, 點解姑娘會叫你戎奶呀, 佢無叫我戎喎, 我個囡吃3-4餐奶喎, 每次差不多6安, 2餐粥仔再加小小飯. 但姑娘都無叫我戎, 唔知會唔會係我囡囡係細碼B呢

大宅

aiya.. 我個仔依家一日多餐. 每日食緊8餐
2-3餐固體食物. 5-6餐奶
每日飲奶多達36安..
都唔知點同佢戒.

子爵府

好媽媽勳章

噚日同傻B返健康院個姑娘叫我每餐唔好比咁多嘢佢食, 其實我又唔覺傻B食好多, 所以應咗姑娘就算, 傻B每朝7點飲9安奶+一個蛋糕仔, 11點再飲9安奶瞓覺, 2點起身食飯仔, 5點下午茶係水果OR蛋糕之後瞓覺, 7點起身同我哋食飯, 10點幾再飲9安奶瞓覺。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉! 我覺得bb無過重肯食咪好囉,今日先同阿囡開戰,食兩啖又"lee"又"lo" ,搞到大家炆晒 ,結果佢c都唔食,我都無計。

公爵府

原文章由 sjlam 於 08-10-12 18:18 發表
唉! 我覺得bb無過重肯食咪好囉,今日先同阿囡開戰,食兩啖又"lee"又"lo" ,搞到大家炆晒 ,結果佢c都唔食,我都無計。

唉! 晴晴咪又係, 星期六用少咗時間煲瘦肉湯(用來煲粥仔), 隻臭豬立即唔食mouth: 同她開戰 嘈到連飯都唔得閒煮(由6:00開始), 食得少少咋, 要晴爸回來煮飯, 結果7:00隻臭豬要食奶, 5oz, 食完立即出房, 怕 , 到我們開飯時, 她就食餸 我仲怕她是否喉嚨痛mouth:

子爵府

亮晶晶到依家都係食成5-6次奶(每次100ml), 我次次都比姑娘話我成日比亮晶晶食野&食得太密, 其實bb食得野仲好過佢成日要迫先食野, 所以我次次聽完就算, 又話要減奶又話又減餐, 亮晶晶已經跌到去3果條線, 再減都唔知會點

子爵府

原文章由 babycanny 於 08-10-12 14:55 發表
噚日同傻B返健康院個姑娘叫我每餐唔好比咁多嘢佢食, 其實我又唔覺傻B食好多, 所以應咗姑娘就算, 傻B每朝7點飲9安奶+一個蛋糕仔, 11點再飲9安奶瞓覺, 2點起身食飯仔, 5點下午茶係水果OR蛋糕之後瞓覺, 7點起身同我哋食 ...

傻b日頭瞓5個鐘咁多????姑娘有無叫你唔好比佢瞓咁多呀?

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 高比 於 08-10-13 14:48 發表

傻b日頭瞓5個鐘咁多????姑娘有無叫你唔好比佢瞓咁多呀?

姑娘話乜佢咁瞓得

男爵府

您地就好啦,阿b食o甘多野,鋒鋒玩緊絕食,可能佢出緊牙仔,唔C服,就來成個月啦,早上唔飲奶,食congree or 飯唔食,係o甘拎頭,當晚上大家食飯個陣,食大人半碗飯,晚上飲4oz奶奶,都唔知佢女幾時肯食番野呀,唉~

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 littlelamlam 於 08-10-13 16:13 發表
您地就好啦,阿b食o甘多野,鋒鋒玩緊絕食,可能佢出緊牙仔,唔C服,就來成個月啦,早上唔飲奶,食congree or 飯唔食,係o甘拎頭,當晚上大家食飯個陣,食大人半碗飯,晚上飲4oz奶奶,都唔知佢女幾時肯食番野呀,唉~ :igiveu ...

如果佢出緊牙仔你試下比凍嘅牙膠佢咬下會舒服啲, 當傻b出牙時佢都唔肯用奶樽飲奶, 可能係啜時會痛, 所以我見佢唔肯飲我會比支飲管佢飲, 你都試下吖!

男爵府

都試過,都係唔食 

原文章由 babycanny 於 08-10-13 16:29 發表

如果佢出緊牙仔你試下比凍嘅牙膠佢咬下會舒服啲, 當傻b出牙時佢都唔肯用奶樽飲奶, 可能係啜時會痛, 所以我見佢唔肯飲我會比支飲管佢飲, 你都試下吖! ...

公爵府

原文章由 littlelamlam 於 08-10-13 16:13 發表
您地就好啦,阿b食o甘多野,鋒鋒玩緊絕食,可能佢出緊牙仔,唔C服,就來成個月啦,早上唔飲奶,食congree or 飯唔食,係o甘拎頭,當晚上大家食飯個陣,食大人半碗飯,晚上飲4oz奶奶,都唔知佢女幾時肯食番野呀,唉~ :igiveu ...

晴晴星期六都同我玩作對, 唔食粥仔 (2餐加埋得半碗, 其他我食晒 ), 肚餓就要奶奶, 但她一定唔係因為出牙仔而唔食嘢 因為我們開飯時, 她不知食幾多餸 mouth:
其實係我偷懶, 冇將d豬肉煲湯1小時才落米, d粥冇咁好味

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 littlelamlam 於 08-10-13 16:34 發表
都試過,都係唔食 

啲奶係唔係好熱呀?

子爵府

个个小朋友都有呢d時候 琴曰CY比我同爸爸罰咗2次,1次係SOGO,條友仔玩嘢,肚餓但唔食嘢,係咁發皮四,爸爸捉佢去"後巷" 佢,要佢發完皮四先返回餐廳食飯.第2次係晚飯,佢無端端咬我 ,佢未試過架,第一次咬我我只係小 佢,唔夠半个鐘又咬 爸爸又捉佢出餐廳勁 之後就好乖,激c

公爵府

原文章由 chunyatmama 於 08-10-13 17:01 發表
个个小朋友都有呢d時候 琴曰CY比我同爸爸罰咗2次,1次係SOGO,條友仔玩嘢,肚餓但唔食嘢,係咁發皮四,爸爸捉佢去"後巷" 佢,要佢發完皮四先返回餐廳食飯.第2次係晚飯,佢無端端咬我 ,佢未試過架,第 ...

我咪仲激死, 星期六同晴晴開戰, 之後問她邊個激嬲媽媽? 她答我: 晴晴

男爵府

由熱至冷都成個鐘頭,佢可能有情緒病,由於之前係姨姨湊佢,而家嫲嫲湊佢,鋒鋒可能唔習慣呀~ 不過,食少左野,佢又病左,攪到我同c6,都好想
原文章由 babycanny 於 08-10-13 16:46 發表

啲奶係唔係好熱呀?

子爵府

我覺得OK喎~~CY肯聽呀~~ 咁咪算乖囉~~

原文章由 chunyatmama 於 08-10-13 17:01 發表
个个小朋友都有呢d時候 琴曰CY比我同爸爸罰咗2次,1次係SOGO,條友仔玩嘢,肚餓但唔食嘢,係咁發皮四,爸爸捉佢去"後巷" 佢,要佢發完皮四先返回餐廳食飯.第2次係晚飯,佢無端端咬我 ,佢未試過架,第 ...

首頁

尾頁

跳至