自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

公爵府

引用:Quote:原帖由+手指仔+於+16-04-28+發表ok,

原帖由 lavender_baby 於 16-04-28 發表
好感激你嘅分享,我都好希望我小朋友可以有咁嘅進步,維一可幸嘅係佢有主流幼稚園收咗仲要係全日,希望到時 ...
咁咪遲一年入學囉,有得解決嘅

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+華美+於+16-04-28+發表其實唔

原帖由 lavender_baby 於 16-04-28 發表
我唔敢評論醫生專業⋯

我睇你仔仔情況,同我仔之前好似!

2歲講太少野,健康院寫紙去排政府言語test,到2歲8個月言語test左遲半年,但言語師係同我溝通到,我主力係擔心個仔情緒問題及過度活躍!因我睇得出個仔係未想學講野所以言語發展慢左(同想學而講唔到有分別),但評估必定以當日test表現作準的!言語師都即再安排排期做認知test!
2歲8個月做認知test,當場3個醫生,過程中我仔開始唔耐煩(已坐左over 30分鐘),醫生明顯冇控制到小朋友情緒(我仔指住佢後面話有車仔,醫生冇理佢),當然以當時評分又係遲緩,又搞一輪(特殊學位、排學前訓練、見社工)

坦白講,我唔係專業,但我有懷疑當日評估過程(小朋友唔肯做,同唔識做係2回事)!我冇上心!而家阿仔3歲2個月,明顯因為語言表達及理解多,溝通到所以情緒改善好多!例如佢都識簡單用「因為所以」去講句子了,遲開始啫,但相對會進度快!當日脾氣大到又係瞓曬地,始終佢當時唔太明我意思,佢亦執著自己想要嘅野,而家已經改善好多好多!

我見你小朋友test時都係一兩歲,言語未必掌握得好,當佢發脾氣時,你有冇留意特別咩人及地方?例如only喺街兼對住你?佢心情好時都會同其他小朋友溝通?

因為我自己個case,兼test我在場所見,我絕對對當日醫生同我仔做嘅test有保留(佢認為要排特殊學位),我仔一直返緊preschool class,上年年尾考kg結果亦理想的!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

樓主加油,我個仔都係A仔。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

加油..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

媽媽加油, 明白小朋友出街發癲最難搞, 唔好理其他人點諗, 安撫左小朋友友先, 希望大啲會好啲啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

珍珠宮

lavender_baby 發表於 16-4-28 01:12
(借位呻下,有啲長,只求找到同路人)

雖然從佢一歲果時成日玩車輪、歲半仲未識講嘢,我已經知道佢有別於 ...
加油呀~~責任係重左.. 辛苦哂你地了.

水晶宮

公爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆:今日做咗評估話阿仔係自閉譜系

祝福

大宅

好媽媽勳章

加油

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 lavender_baby 的帖子

題外話. 其實我想知道, 當我喺街見到有小朋友好似你囝囝咁, 我會當睇唔到, 就咁行過. 這是否最好的反應?

侯爵府

加油!加油!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:(借位呻下,有啲長,只求找到同路人)雖然

雖然從佢一歲果時成日玩車輪、歲半仲未識講嘢,我已經知道佢有別於 ...
推薦你到圖書館借一本書, 路是較難行, 但他們可能有不一樣的能力

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

加油吖媽媽

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

lavender_baby 發表於 16-4-28 01:12

明白你辛苦同擔憂, 小朋友早點接受訓練, 會進步好多, 加油呀, 媽媽
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+lavender_baby+於+16-04-28+

原帖由 piglet0529 於 16-04-28 發表
推薦你到圖書館借一本書, 路是較難行, 但他們可能有不一樣的能力
遲說話, 不合群, 運動差, 成績一般, 但可能有資優的一項, 加油!

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

男爵府

回覆 lavender_baby 的帖子

同路人,我都捱過啦,但就吾算太嚴重,特徵好似,但又無大喊果D,依家七歲啦,咁就札界咁,呢咁多年有個細佬同住玩,有我陪住教佢,學校有支援上下堂,亦有上言語治療,今早我腳有少少痛,佢竟然仲話佢自已留上坐校車都得,佢開始明我痛吾方便行,你呢幾年比D心機教佢,好快會同平常人一樣,加油呀,我都應就見暏光

大宅

加油吖, 媽媽, 你多D留意下佢的行為, 有時唔係無啦啦的, 可能有D位佢自己CLICK住咗, 而我哋做大人的無留意, 所以引致佢唔舒服而發脾氣, 因佢哋一般係比較固執.
佢哋雖然固執, 但我哋都要冷靜(我都未做到). 多D提醒佢的要變通, 好似返屋企的路線, 唔係只行一條路, 因當佢哋建立咗特有的模式後, 就比較難改變.

總知因認小朋友的特則佢行, 自己唔識就真係要靠專業人仕啦....

P.S. 所謂正常小朋友其實都好惡教的. 唔一定係A仔....
出世: 2.57kgs 1個月: 3.8kgs 兩個月: 4.93kgs 4個月: 6.69kgs 6個月:7.63kgs

首頁
45678...12

尾頁

跳至