自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ren 發表於 16-4-28 11:31
臨近學期尾,又到決擇時候,
同阿仔傾過,好大機會揀唔入精英班,
到時又會有一班同學家長笑我地,
應該係精英才可入精英班,而精英班通常最享有資源。
你可以話是放棄接受額外資源,其實冇話對錯,選合適自己就可以了。

教育冇話咩最好,只有最合適。

男爵府

我反而想問一下, 既然佢已經可以考級頭幾名, 為何你又唔想佢入精英班呢??

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

yy2004 發表於 16-4-28 11:59
YES...以我所知既係咁..精英班係要"精英"先讀倒同啱佢地讀, 因為教得快, 學得多, 要一定醒目先可以. 所以 ...

我仔學校既精英斑默書低過90分要重默,好在我仔果時因為唔想普教中死唔肯入,入左佢應該係中下人甚至包尾果幾個,有壓力既係我!!!!

伯爵府

我自己係讀精英班
以前冇得揀入唔入,按成績編班
精英班成績最好,普通班考第一入嚟真係考第尾
競爭慣,大家會好努力讀書
老師態度絕對有分別
資源亦都係
我會咁睇,入到精英班點解要讀普班?
而且精英班考得好實係band 1,派好學校機會大好多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Herobear 發表於 16-4-28 12:04
我自己係讀精英班
以前冇得揀入唔入,按成績編班
精英班成績最好,普通班考第一入嚟真係考第尾

以我仔做例,佢上堂專心但未係好聰明,無入精英班佢有多D時間玩其他野,唔駛追成績,而同學相處上亦無比較,佢係普通班做頭幾名,自信心亦好D!!!!

jolo    發表於 16-4-28 14:17

翡翠宮

2018復活節勳章

我仔仔學校無得揀, 老師話以最後一次考試成績來分, 所以一定係精英人先可以入精英班, 仔仔都想入到, 我會鼓勵佢

珍珠宮

很認同你的教子方法,我也一直這樣努力過。

人生中,有時候,適合別人的,不一定適合自己;適合自己,是一種合理的安排,是避開失敗和走彎路的一種選擇。所以,只要能找准自己的位置,適合自己的發展,那就是最好的。

道理很簡單,每個人生活的環境不同,素質不同,每個人都有自己的個性,都有自己的成長軌跡和發展理想,所以選擇自己認為合適的,那就是最好的,也為此願意付出努力和追求。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

小兒的成績其實可以入精英班,不過,佢決定留在普通班用自己的方式去讀,反正,都是考同一份卷,咁搏做乜?

meow_day    發表於 16-4-28 15:46
jolo    發表於 16-4-28 14:18
wcpcelia    發表於 16-4-28 13:49

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔理人地講唔講啦,讀係你仔讀,關佢地鬼事。
係我我只會睇學校是否資源唔同,如果讀得上,咁當然要揀d有挑戰性架啦,唔通仲學已有知識咩。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:到底係…入精英班變精英,定係精英入精英班呢?

我仔仔都是讀精英班, 我作為媽媽, 當然覺得入唔入都無所謂, 你是叻仔的, 讀普通班一樣考到前列位置, 而且讀時又無咁大壓力。

但是, 原來我的想法和小朋友的不一樣! 仔仔會覺得精英班的同學合嘴型, 大家鐘意談下數學難題,你考下我我考下你, 大家意氣相投。 轉堂/空堂時又一齊做下功課, 唔識就問問對方, 學習氣氛會令他舒服d! 普通班轉堂/空堂時就嘈d, 完全做不到功課。

nieualma    發表於 16-4-28 12:47

公爵府

引用:臨近學期尾,又到決擇時候,同阿仔傾過,好

原帖由 ren 於 16-04-28 發表
咩事令你有咁嘅睇法?

大宅

引用:臨近學期尾,又到決擇時候,同阿仔傾過,好

原帖由 ren 於 16-04-28 發表
近朱者赤,近墨者黑,如能入到精英班當然讀啦,長期同一些學習態度好、叻、勤力的同學薰陶,得益不少。為證明普通班也可以考得叻而令自己孩子處於平庸環境下,實在有點兒可惜。

子爵府

2018復活節勳章

好似警隊配制精英咪入飛虎隊,普通嘅咪以前叫雜差. 正路黎講係精英先入到精英班.但跟唔跟得上係別一回之後嘅事. 其實唔需要理其他人,睇自己個人發揮

子爵府

好老實講, 精英班真係會教得快d. 因為普通班同一樣野可能要講3次先明, 精英班同學理解力高, 講1次就明。多咗 d 時間會做乜? 會教多d 講得深入d 或者做多 d 練習。
普通班嘅唔單止教得慢, 有時罰下人, 追收功課, 處理各種 discipline 問題, 都會浪費咗 d 時間。
所以雖然叻人入普通班的確都會考得好, 但係學嘅野會少咗。
另外, 因為叻人入咗普通班, 好似唔用功都考得好好, 冇咗一班叻人係前面做目標或競爭對象, 成績好但唔會好好 (所謂近朱者赤嘅道理)。

其實如果唔係小5/6, 或者中三要揀科, 中4-6 要考 DSE, 其他年級入下體驗下都 ok 嘅

子爵府

引用:我反而想問一下, 既然佢已經可以考級頭幾名

原帖由 SOLOBEE 於 16-04-28 發表

我反而想問一下, 既然佢已經可以考級頭幾名, 為何你又唔想佢 ...
其實仔仔今年在普通班,考頭幾名的確易左,可能好多對手去左精英班,
變相佢又hea左,老師又成日配d頑皮同學坐佢隔離,希望佢帶好其他人,
呢個真係好壞參半。
如果仔仔入精英班,名次可能退幾名,
壓力應該會大左,我見有d同學入左精英班真係冇晒笑容…師資就真係精英班好d嘅。
所以壓力vs資源…有得揀亦很煩。

男爵府

精英班一般學嘅比普通班有分別,通常會谷啲,有啲學校可能會教深啲或快啲。如果你小朋友係叻仔其實入精英班先啱佢程度,如果唔係果啲料,入咗反而辛苦。學校只係因材施教唧!唔使太緊張

無聊閒在家

男爵府

精英入精英班...以前個年代我信...但而家年代嘅精英班嘅精英有幾多個唔係谷出黎?一班有幾多個係靠自己唔洗靠父母同補習社?谷出黎嘅精英放留係精英班,同入精英班變精英有咩分別?

樓主,如果你覺得入精英班好處之一係師資好,要攪清楚師資好係-教嘅教師表達能力高,幾難明嘅都攪到學生明?定係學歷經驗豐富教學技巧高?定其他?邊樣係你想要而學校嘅精英班比到?

如好處係近朱者赤,但仲有句係人以群分。

另外,精英班係多自動/被迫勤力學生,好係容易激發鬥心幫到爭取成績,但同時亦會令小朋友以為成績同人嘅價值掛鉤。

其實每樣嘢有好,亦必有壞,無對錯,睇你信奉邊種價值,樓主咩選擇都好,可以試一年嗎?一年再檢討得唔得?

子爵府

引用:Quote:ren 發表於 16-4-28 11:31 臨近學期

原帖由 guigui82 於 16-04-28 發表
入唔入精英班係家長同學生揀嘅咩? 唔係學校決定咩?
如果學校覺得個小朋友係可以入精英班, 咁點解唔俾佢入呢 ...
有得揀,級頭2x~3x學校會俾offer,家長可accept也可turn down.
當初揀呢間小學就係中意佢唔分精英班,
點之佢都係要行呢條路。

禁止訪問

大宅

樓主, 唔知你岩唔岩聽

如果你只係唔想仔咁大壓力, 而有精英成績都唔入精英班既話, 我appreciate你既做法..

但如果純粹係想為普通班爭一口氣, 我覺得無謂

你仔ok你既想法, 係因為你解釋左俾佢聽, 佢係一個乖既小朋友, 聽你話, 接受你灌輸既想法, 所以ok

如果o係你未灌輸呢套想法俾佢之前, 問佢既意願先係佢最確實想要既野..

有d小朋友岩精英班, 會遇強越強, 有d小朋友唔受得壓力會好辛苦..

我小朋友果間冇分精英班, 只係小一根據幼稚園來分班, 同一間kg上既會去曬同一班, 然後名幼既又同一班, 果年佢果班成績係標青好多, 每次測考之後佢同會話前面果個高佢1分, 後面果個低佢2分咁樣, 個range好近既, 會激發到佢既動力想下次高分過人
但到小二打後, 平均分配, 學校既大方向係取長補短, 叻既幫差既, 佢前後左右都比較低分, 佢變得自大.. 所以我覺我精英班都有存在價值的

首頁
12345...7

尾頁

跳至