論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點解D人咁冇記姓嘅呢?來左一個月好多野都未pick up倒,一日都唔記得野。
今早我同佢講要㷛雪梨湯,結果㷛湯係冇雪梨嘅⋯上星期叫佢煮粉俾D细路做午餐,佢结果煮左料冇煮粉…仲有好多其他問題我从前用其他工人係冇發生過。
我今日真係好唔高興發現㷛湯冇雪梨。我話佢,佢話我冇講過要用雪梨...佢話已经重覆過俾我聽仲寫哂落佢本簿,係我冇話佢知要用呢樣野。做錯野仲駁咀。

男爵府

佢啱啱来我D细路都好鐘意佢,又畫畫送俾佢又同佢講好多野。佢返而唔多答D细路,又唔識照顧佢地,又做錯野(D细路都識睇,好似唔應該用個碟底“吸”住D餸,條沬手巾要"初”亁浄至用,個工人有時只係同佢地濕左水就會俾佢地話…)。
之前我請呢個工人D資料話佢上一份工係照顧小朋友嘅,但係我睇唔似囉…上兩個星期我细囡走左入個畫板架裏面,之後响裏面連人帶架跌左落地下,砰聲好大聲。個工人響3步之距離浪緊衫就繼續浪衫,冇理過我個囡。我就因為砰一聲响主人房錶出來付起個囡… 另外,佢成日用D唔work或黑人曾嘅方發要我D小朋友做野,好从話佢地唔肯去冲涼就話要掉佢地個公仔落水…咁我D小朋友点會跟你丫…
我知道我要忍佢,因為請佢返來好貴,佢亦唔係唔做野,不過日日都挑戰我嘅EQ😡

大宅

回覆:個工人冇腦嫁

佢跟本做野唔上心,對小朋友又無愛心。好在你小朋友已經識講野,萬一俾佢虐待都識講番俾你聽,如果係nb就唔留得啦。。。

不過佢做錯真係要話佢,次次都要話,如果唔係佢地唔知自己做得唔好

大宅

嘩!我剛炒果隻菲好似你工人小朋友跌親唔理,而家用緊隻印又係似你工人無腦,都準備炒!我知用好多錢請番黎,但真係忍受唔到,我就生都決定要再換過,真真真係頂唔順!!我唔信下一個都係咁差,再搏多鋪

禁止訪問

大宅

引用:回覆+她花+的帖子我都博左第6個,今早接入

原帖由 肥師奶MING 於 16-05-01 發表
回覆 她花 的帖子

我都博左第6個,今早接入屋,即時自動自覺,暫時都○K,好彩當時有視像傾過,所以廣東話都 ...
我已請左個新,2個半月後到!希望係好

禁止訪問

複式洋房

我果個無正常智力,想炒,但點炒會好d

複式洋房

寧願工人懶都好過蠢, 激到紮紮跳又吹佢唔脹

別墅

Jessicaleung130 發表於 16-5-1 14:50
我果個無正常智力,想炒,但點炒會好d

最好做記錄記低佢的過錯, 寫信警告。以免日後上身。

水晶宮

回覆樓主:

我唔會只係講比佢聽,我會執哂出黎ready 比佢洗, cut.

無concept, 無記性係佢地特點。

所以要識用人。

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

無心裝在,兼對小朋友無愛心!

男爵府

她花 發表於 16-4-30 07:41
嘩!我剛炒果隻菲好似你工人小朋友跌親唔理,而家用緊隻印又係似你工人無腦,都準備炒!我知用好多錢請番黎 ...

終於明白懶好遇蠢,印印真係唔帶腦同眼工作,抹完就算,唔理亁唔乾整,熨衫又係熨完就算,唔睇下是否熨好!

她花    發表於 16-5-3 06:33

複式洋房

回覆:肥師奶MING 的帖子

有空上來分享

伯爵府

畀面勳章

引用:點解D人咁冇記姓嘅呢?來左一個月好多野都

原帖由 Belle_Piano 於 16-04-28 發表
點解D人咁冇記姓嘅呢?來左一個月好多野都未pick up倒,一日都唔記得野。
今早我同佢講要㷛雪梨湯,結果㷛 ...
唉…我個工人都係咁。
做曾就推哂落太太到。
一係話太太無講。
一係就話重覆過僱主聽。
但事實係無囉…
唔肯認錯仲要屈返僱主轉頭。

別墅

回覆:Jessicaleung130 的帖子

畀返人工,大假,机票錢就可以,揾中介公司搞順便幫你請過個

男爵府

我個件又係豬嚟, 係HK 幾年沒有醒過, D 人仲話菲好醒, 完全係錯覺!! EG , 叫佢將D麵粉倒落原身既器皿度, 本身有隻SPOON 係度, 有腦既人正常都先拎出嚟後倒麵包嗎? 佢竟然沒有囉, 照倒麵包入去, 激到我呢...

男爵府

回覆 她花 的帖子

咁你都side左好多$...

男爵府

回覆 lulumelody 的帖子

我嗰個又係咁我要叫佢do not only do your job,
You must do it PROPERLY😡

大宅

Belle_Piano 發表於 16-5-8 15:01
回覆 她花 的帖子

咁你都side左好多$...

係!再請唔得,決定自己做,激氣

首頁

尾頁

跳至