心聲留言

跳至

首頁

尾頁

民房

睛靈勳章

係咪一定要生仔先得!

我老公有四兄弟, 排行最細, 兩個亞哥都有一仔一女, 而家就連三哥都得左 (佢已有一女, 剛剛又有左, 多數係仔), 淨番我地仍然得一個女, 攪到次次見到佢屋企人都問我幾時到我, 比我好大壓力, 真係好想問佢地, 係咪再無仔生就叫個老公"休" 左我?!

別墅

Re: 係咪一定要生仔先得!

就係人人都有仔,咁你駛乜有姐?
反正佢地有男丁跟同一個姓就得啦~
何況而家社會唔好,生到個仔又點,一樣捱餐死,
你老公唔介意咪得囉~你咪同佢地講就算追都未必生到仔囉
我老公夠想要女啦~生唔到係佢D精子事之嘛,
我陀第一胎時仲慘啦~我老公親兄弟加堂兄弟得4個,
一個無拖拍,一個未有野做,一個就傻既,
得返我老公一個叫做有個家,仲可以自己養掂自己,
佢仲係圍村人,佢D親戚就住左右,好彩我生左個仔,
佢地先唔會絕後咋~你老公D兄弟有後咪得囉,
養多個唔駛錢咩...
:party: :-D

民房

睛靈勳章

其實老公家姐每次見到我都問我時, 我真係好想叫佢收聲, 想生就自己生飽佢!! 而且我同我老公其實淨係鍾意女, 生到我女女我已經好心滿意足, 最衰我地因為話晒都最細, 唯有啞忍.

男爵府

育兒性格勳章

你咪"老實"d同佢地講, 話你地負擔得起或者都會追多個 "女", 一來倆公婆都鍾意囡, 二來可以陪個家姐, 大家女仔岩玩d, 但生多個負擔會重左, 而且又未必一定係囡呢~, (呢句可以對你姑奶講) 姑奶~ 你咁鍾意仔, 不如你生啦.

男爵府

好在我冇姑奶,不過我奶奶就想我生多個仔
不過都係個句啦,而家世界唔同左喇,生個仔又點丫
生bb其實係滿足自己架咋,唔好諗咩傳宗接代啦
可能你生個仔第時佢又唔想生bb又或者佢都生唔到男仔呢?
我老公係圍村人,but又如何丫,佢係有錢人我就同佢
生多幾個又如何丫~好似何x燊咁,佢70歲仲有女人肯同佢生呀,冇仔呀,博到有為止囉,又唔係冇錢,博到個仔大把有得分呀,呢d得生得過~ ?-(

侯爵府

我第一個生女, 未生之前都預左生兩個.

當第一個係女, 好自然好恨第二個係仔, 因為一仔一女的組合看來好完美.

當最近知道個仔有late development之後, 我就覺得仔女都無所謂, 不好去恨生仔/女, 只要個小朋友可以健健康康, 呢個已經係神賜給我們的禮物.

如果周圍的人叫你生個仔/比壓力你, 點解會係壓力? 係不係你自己都想生個仔?

正如有女人好多年都不結婚, 年年拜年都比人問"幾時到你派利是?"

問多幾年, 問到都不敢再問啦卦?

別墅

啋佢地都傻, 要生就自己生.
Angela

男爵府

宜家生bb都係一個起兩個止啦, 你估依家經濟好好咩, 如果我係你都費事理佢地, 任由佢地講到冇興趣再講為止; 況且生仔生女既事係由天註定, 自己冇辨法去決定.

男爵府

畀面勳章

其實生苐一個係女比較好呀,因為女子細個時,就懂事幫助媽媽手,料理家務,求之不得也,何必要生仔先呢?何況家族巳有多個男丁了,多一個不多,少一個不少喎. :-P
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

男爵府

我鐘意女喎,生仔我會喊架, 我吾理人架喎, 況且生仔生女你估你話事架?咁叻, 叫佢中六合彩頭獎比你睇囉.

民房

睛靈勳章

其實我都有好老實話佢知, 我靜係鍾意女, 我唔打算再生, 但係佢好似聽唔到, 呢次見面不但又問我, 仲同我個女講話 : 你媽咪就o黍生BB, 你就快有個細佬! 佢係咪傻架, 同小朋友講埋的o甘野, 你話佢係咪比緊壓力!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實何必太上心呢?人家說叫你追多個亦不是一定給你壓力呢!我只得一個仔,我好鐘意女但只諗住生一個。我身邊所有人見親面唔多唔少話題中都會提及叫我追多個女,話而家呢個世代生女好D啊!我都知,但如果兩公婆已有共識生一個,咪笑笑口說只要一個,因一個已好勞心勞力囉!
我所有好朋友都是有仔有女的,佢地都常常好似你D屋企人咁講的,但我又唔會太介意,大部份人都覺得生多個好過孤伶伶一個架喇,除非自己都介意生唔到仔/女,如果唔係使咩上心,何來有壓力呢?又何需理其他人的說話呢?

大宅

老公三兄弟都係只得女,我果兩位老人家都咦咦諳諳話有孫就好啦乜乜乜,不過我費事采佢地。如果再囉嗦,我就會睇心情響以下答案揀一個答佢:

1. 生仔生女唔關我事呀,問你個仔啦。
2. 好呀,你湊呀?
3. 好呀,你養呀?
4. 俾定幾百萬我作教育基金先啦。
5. 好呀,不過要跟我姓。
6. 教下我點可以生仔啦。
7. 下個又係女係咪唔要呀?

The point is,仔女都好啦,我同老公都有退休金,唔使仔女養。我只希望佢地健康快樂地成長。其他人講乜,我都當耳邊風。
laughin' to keep from cryin'

公爵府

麟媽媽 寫道:
除非自己都介意生唔到仔/女,如果唔係使咩上心,何來有壓力呢?又何需理其他人的說話呢?

麟媽媽. Well said! I also have one son only. In case I am pregnant for the second time, it is only because "I" want another baby, not for the sake of anyone else.

民房

2004年啦! 男女都無所謂啦!

大宅

哈哈..

我有四個女.. 從來無稔過要博仔窩!!

:-P
Msma

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Msma,
嘩!而家好少人生咁多小朋友喎,一定好熱鬧了!
我自己都六姊妹的,細個時一級級一齊玩好開心!到而家我地六個好好感情,又齊心喎,將來你D囡囡都一樣架!以前我媽咪想追個仔但追唔到,但到而家佢成日同人講呢6個女係上天比佢最大既恩賜!仔女無所謂,最緊要乖嘛!

別墅

My 1st baby is a boy, and now my 2nd pregnancy is boy too said from my doctor. But my second baby is not ready to be out yet, I hope the Altrasound is not accurate & hope when the baby come out I will have surprise is a girl. so I really 好恨生女.

大宅

哈哈.

六個女.. 你呀媽好叻呀!

我個個都係意外有架.. 無計啦肥豬命呀!

:mrgreen:
Msma

男爵府

俾我第一胎生左個女就收工 ,話鬼知是不是仔

唔駛整多2隻馬騮出來,至恨到有個小公主喔!!!
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

首頁

尾頁

跳至