婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

99其實平時幾好人,但有bb系屋企之後令我有d唔開心 。。我最近先搬去同老公屋企人住,99本身唔會要求我做家務,有時仲入黎幫我地清潔房間。但自從bb搬埋黎後,因爲99都好得閑,成日抱住b不但止,本來我系房同b玩緊,喊左幾聲姐,距都會系出面話使唔使距抱。我知距系驚我夜晚照顧得累,想幫手多d,但唔知點解次次阿b比距抱走左我都有被搶既感覺。相反同樣既事如果系婆婆屋企發生,我會好放鬆,仲好感激我媽媽幫手。

同埋次次出街坐車99都要抱住b,好多次我當然出聲話我抱就得,距就話"唔緊要,唔好抱黎抱去啦“。
有時下午bb要瞓覺,系我房的確有時瞓唔耐,好醒瞓,有幾日我要出街所以99抱左bb去距房瞓,瞓左兩個鐘,之後距就成日話 ”要唔要過來我房瞓,靜d距好瞓d呀“ 喂,我三番四次講我ok的,我會睇住距,我間房都好靜,但今日bb飲完奶真係好hyper,99聽到距甘耐未瞓又入黎抱走左,我十分失落。

我淨系感覺,我系媽咪,我都想自己照顧好我bb,我得閑時我想自己睇返bb,點解99系到要比甘大壓力我,搞到我成日要同bb里系房玩,因爲驚一出去99就話比距抱? bb一系我房喊我又會好緊張,但唔系緊張bb,而系驚又會有人黎抱走b。

我唔開心因爲我覺得我過唔到自己個關,因爲由頭到尾其實99無做過對b唔好既野,有時甚至比我照顧得b更好,但我覺得自己系媽咪,點解唔比多d機會我睇返bb? 同埋bb被抱走,我真係感覺好差,好似要同我爭b甘,但我媽抱走b我就唔會甘,點先可以令我心理平衡d? 唉。。

同老公講距就話我唔應該甘自私,因爲系bb角度99都係對bb好的,但我不斷怕第日bb對99太attached而我身爲媽咪就無機會學做一個好媽咪。。我應該點念會令自己好過d?。。。

大宅

標題可以改成 [新抱同自己個女真係唔同]

大宅

wenwen885 發表於 16-5-9 17:01
99其實平時幾好人,但有bb系屋企之後令我有d唔開心 。。我最近先搬去同老公屋企人住,99本身唔會要求我做家 ...

我明白你感受呀JM! 我99都係一様, 佢冇工返,一日到黑都喺屋企,加上我同佢同住,BB既大小事佢都要管,連著邊件衫仔佢都要理。真係好黑人憎。

我要出到聲講明叫佢放手比我自己湊,佢先收手。 我坐月期間成日喊都係因為佢。佢仲要話我句句頂住佢,佢一d都唔明咁樣係比緊壓力我。我地先係BB媽媽,點解BB所以野佢係都要插手,連抱自己個B都要搶。我朋友講得啱,佢話d 99個個都咁自私,自己已經享受過做媽媽既樂趣,點解仲要搶人地個B黎高享受多次個過程。

所以我好憎我99,我一定捍衞返做媽媽既權利,所以我而家間唔中都特登喺99面前講,我先係阿媽,話比佢知佢只係長輩,唔比佢踩過界!

不過放心呀jm, BB最親最鍚一定係媽咪!因為我地同BB係心連心,係冇人可以代替,就算係99都搶唔走!

加油,有唔滿意既地方,一定要出聲!唔好比人越踩越過!雖然99既所作所為都係錫BB,不過佢地唔明,有時過份熱心,只會比到人太大壓力!

侯爵府

我的育兒心得勳章

似足我99,不過無你咁lucky,佢係有可

侯爵府

我的育兒心得勳章

似足我99,不過無你咁lucky,佢係有破壞無建設果隻,我坐月佢就點同極不尊重我同我呀媽,仲要我煮飯佢食做家務,我個坐月餐都係佢食淨先叫我食埋佢,未生咒我個b,出世就搶b,但佢未湊過,因後生時生完掉俾佢99就出街打牌既,當我女係公仔咁舞,發高燒都要我女陪佢show off!痴媽筋!身邊有d長輩加C6都睇唔過眼開聲話佢,再加我反抗出聲加黑面,佢先收斂!我硬淨,唔係一早癲左,好彩我企硬後佢唔敢惹我,當然佢實周圍唱我啦,但我彩佢有味,最緊要個老公知道發生緊咩事就夠喇!

別墅

回覆 cheuklam.Lee 的帖子

其實我都好想爆 ”我先系媽咪,我想自己得閑時照顧返bb", 但係我好驚好似開火甘 (因爲其實99都係好人一個), 我又唔想講左之後大家面阻阻,驚距真係乜都唔幫手唉,其實而家已經好過第一日個陣,不過成日要顧人感受真係好累

大宅

wenwen885 發表於 16-5-9 18:28
回覆 cheuklam.Lee 的帖子

其實我都好想爆 ”我先系媽咪,我想自己得閑時照顧返bb", 但係我好驚好似開火甘 ...

所以我真係唔明d 99點解要好心做壞事。我女今年3月底出世,啱啱坐完月冇耐。啱啱生完,身體都未適應,d 荷爾蒙又未回復正常,加上件99又爭湊B,仲要一定要跟佢個方法湊,又係咁話我女唔夠飽,一聽到我女喊就想開奶比我質飽佢!我先開佢拖。跟本佢只係想玩孫,跟本冇心機湊。但係又要爭湊。

我為咗個女,就算得罪佢都冇所謂。因為我既家人只有老公同個女,我完全無放佢在眼內。

Jm, 你個99應該係錫孫,不過佢冇理到你感受。你可以客氣地同99講你想同BB有多d 親子時間,比99知你都要有私人空間。

我已經極力爭取搬出去住,老公都讚成,而家只係諗緊幾時同點開口。

子爵府

wenwen885 發表於 16-5-9 18:28
回覆 ####.Lee 的帖子

其實我都好想爆 ”我先系媽咪,我想自己得閑時照顧返bb", 但係我好驚好似開火甘 ...
咁你又要靠佢~~~又要驚佢乜都唔幫手~~~~冇計架啦~~~
佢唔係工人~~~唔係你叫佢做乜就做乜~~~你要得佢幫手就預左佢會用自己既心意/想法黎幫~~~唔可能你鐘意時佢就消失~~~你有需要時就即時出現架~~~~

而且你都話佢出發點真係為你同為BB好~~~並唔係果d為左搶個B黎玩~~乜都夠膽死做既奶奶~~~~

多d諗佢既好處~~~係好既奶奶~~~你咪直接同佢講~~~你知佢係想幫手~~~但你都想自己湊多d~~個B係自己生既~~辛苦都係應該既~~~

複式洋房

回覆樓主:

如果你99為人都不錯,唔係全心你作對個種
咁不如你試下好聲好氣同佢講,叫佢比你自己試下先
你話我放工放假都想試下主力自己揍,我都好想多啲同bb相處,話如果攪唔掂先搵佢求救囉

可能佢明白呢

美菲絲    發表於 16-5-9 19:24

子爵府

wenwen885 發表於 16-5-9 17:01
99其實平時幾好人,但有bb系屋企之後令我有d唔開心 。。我最近先搬去同老公屋企人住,99本身唔會要求我做家 ...

我啱啱生完同你感受一樣不過我想盡辦法解釋比老公知我既感受
本來生完係99湊 但我頂唔99成日都覺得自己老人家有經驗我覺得好煩 自己呀媽反而做乜都冇乜嘢所以同老公講自己湊bb
唔洗成日見

別墅

樓主同我99一樣 我同朋友傾 朋友就會話咁多一個人錫啊b唔好咩!唉...佢地唔明....比人搶走啊b既感覺...我依家都係超驚99...我永遠鎖門喱係房...我啊嫂就生...希望會轉移佢阿b身上...唔須要再理我地...因為我想自己湊b..亦enjoy....關心得太過火令人反感....

大宅

好明白!因為我生左之後都同你一樣,唔知點解好唔鐘意奶奶同我女玩、抱佢。我奶奶又係對我無乜野,有時見後生的事都好小過問,但就唔知點解自己對佢咁抗拒(emoji)(emoji)(emoji)

可能有小小覺得未生前自己都對佢好好,唔同住都會比錢佢飲下茶,但我大肚同坐月就從來無關心過我咁,個心係有點唔開心!久而久知點成現在咁!

別墅

回覆:99同自己媽咪真係唔同

其實你奶奶又係過份緊張嘅人,一方面又想湊下個孫,另一方面佢又想幫輕下你,不過我都好明白身為媽咪係幾咁想獨佔自己個小朋友,其實咁樣唔係自私,係出自母愛!雖然係新手媽咪都唔怕辛苦由頭學起,自己湊開嘅小朋友真係會痴自己多d,我雖然唔係同奶奶住,阿b出左世後奶奶都經常上來睇b,我個時都好大壓力架,迫住要出街避開佢,時間耐左,同奶奶磨合左後先開始相處融洽,多個人錫阿b都唔錯,可能我成日同奶奶講想自己一手一腳湊大阿b,好多野我唔識但我會學,佢聽得多好似明白我嘅意思,所以都放手俾我自己做,仲有,我從來無係奶奶面前講過湊b有幾咁辛苦,幾咁攰,我成日都話湊b好開心,我亦都唔想奶奶咁嘅年紀仲要咁辛苦幫我手湊b,上來玩下就算,等阿b再大d,你帶佢多d出下街見識都好開心架,自己成日鬱住係屋企對住奶奶,心情會無咁好,帶埋阿b出去行下,同佢傾多d偈,指下呢樣係咩個樣係咩,心情都靚d同埋可以加深親子關係

複式洋房

回覆:036347 的帖子

我都有呢種感覺,我早兩年半生。我奶奶又係抱到唔願放手,試過自己話要留係度過夜,一聽到bb喊就衝入黎間房,抱走bb,你唔問佢,佢唔會抱返入間房,係廳抱住佢訓。我返工只有放工先可見個囡,平日佢食飯爬兩啖就就飽,出街食10味餸佢食左第一味就話飽,之後一路抱住佢唔放,等到佢10點走左先有得抱,點知連夜晚都唔放過。佢冇諗過一聽到喊,唔問人就衝入房好冇禮貌。

我有試過好似其他jm講,知佢好意,禮貌咁同佢講我呢個新手媽咪都想做好阿媽既角色,想佢俾多的機會我。例如一星期俾一兩日我幫個囡沖涼,俾多的我同個囡相處。佢發脾氣話我做人阿媽太誇張,唔俾佢玩。我勁唔開心

我連bb滿月我都係好似參與咁企後排,成日都冇抱過佢,都冇同bb有合照咁滯。親戚抱影一兩張相,佢影完即刻抱返。我連抱陣既機會都冇。我都好討厭被人搶既感覺。

上年一月,連我老公都忍唔住同佢開火,叫佢唔好抱咁多,個囡離開佢一陣都唔滯。一離開99便喊,老公叫佢忍下佢喊,唔好縱佢。奶奶發脾氣話仲乜要咁對佢,話要佢聽個囡喊係折磨佢。話我地好過分。

我上年囡歲半,我忍唔住叫佢俾多的機會我,講俾佢聽我既感覺,佢發脾氣話即時唔湊,話以後當冇左個囝加個孫,我話係商量下協調下等大家都開心的,仲乜要講到生離死別咁。佢以為我會發氹返佢。但我冇,我老公都同意佢講話工人。所以請左。

佢發完脾氣,又係日日當冇事咁上黎玩孫。我都冇理,覺得多個人鍚個囡都好,反正我唔係屋企有個人望下工人。但佢keep住縱佢,只要個囡喊就乜都俾。我老公丙左佢好多次(佢應該覺得係我指示),因為個囡越來越野蠻。呢排見天氣轉執野,我個囡的野多到嘔,一季四五對鞋,工人話佢日日攞新衫上來,佢買衫鞋已經買到4歲都有,而且我個囡成日講叫嫲嫲買乜買物。我叫我老公講句叫佢少的買野(呢個真係我指示),俾多的機會我地買下,又係發脾氣話唔湊。唔明買少的同唔湊有咩關係。

根本冇商量餘地,只是不順意便是唔湊(已經唔知幾多次),要人氹,但我對佢成日郁的叫唔湊已經好反感,我已經冇打算理佢!

三月叔仔生左個囝,弟婦好有性格,99唔敢鍚唔敢抱,唔敢買野。我真係好火。原來佢做得到,但因為我弱勢所以成日發脾氣。

佢呢排係咁避我,我覺得好煩。我好唔開心,我係咁調節緊自己,叫自己唔好理咁多,總之為個囡好唔好理得罪的咩人,唔想個囡似佢(我奶奶細個湊大我老公個表姐,但表姐又係好火爆,加亂洗錢!)我成日安慰自己得既,自己冇人幫都攪得掂

大宅

我BB都係奶奶湊,剛出世時,會覺得俾人搶走咁
都驚BB會痴奶奶唔要我,
不過我同自己講,多個人湊BB係好事,而且之後我都要返工,
諗開走就無事,同埋BB唔會痴奶奶,你多D同佢玩就得
我每日放工放假同佢玩幾個鐘,佢都好痴我

別墅

多謝你地甘多既意見啊,我覺得我自己都要唸開d,我好似好情緒化甘,而家bb系我隔離,我又覺得其實比d時間爺爺嫲嫲玩下都可以吖,同老公可以有下私人時間,但當距地抱左bb去玩我d負面情緒又返嗮黎,琴晚自己系沖涼房喊,唸左好多野。

唔明點解通常99同孫先有呢d問題,婆婆就唔會搶住嗮wor,系咪婆婆都會明白自己個女,一定會比個女試下學習做媽媽,而嫲嫲對新抱始終當外人,唔會代入角色,覺得新抱唔識揍個孫甘,咩都要自己黎。

其實我最近辭左職,我仲猶豫緊幾時翻返工最好,好想自己生活平衡下,但又想bb同自己最close。。。

別墅

嗯,我都希望我最終可以好似你甘唸,返工后我會爭取所有在家時間都睇住bb架啦,希望夜晚同老公bb多d親子時間讀下書甘,大家開心d

別墅

IMEMORY 發表於 16-5-10 10:37
我BB都係奶奶湊,剛出世時,會覺得俾人搶走咁
都驚BB會痴奶奶唔要我,
不過我同自己講,多個人湊BB係好事,而且 ...
嗯,我都希望我最終可以好似你甘唸,返工后我會爭取所有在家時間都睇住bb架啦,希望夜晚同老公bb多d親子時間讀下書甘,大家開心d

別墅

happyeman 發表於 16-5-10 10:08
我都有呢種感覺,我早兩年半生。我奶奶又係抱到唔願放手,試過自己話要留係度過夜,一聽到bb喊就衝入黎間房 ...
我地99好似啊,不過我個人又系好軟弱,次次系心裏唸好點同99講,轉頭又講唔出口。62又成日講笑話地都要有時間陪bb玩,好似我一定要分比地甘不過我既然同地一齊住得,99又無要求我做家務,我唯有向好方面唸,比少少時間地同bb相處,費事搞到關係甘僵啦。。
你都好大勇氣同佢直接講啊,我就系驚會搞到關係惡化,大家都唔想,唯有互相遷就先。。。。早牌佢自己都有檢討話自己抱得太多既,我想睇多排先,等大家知道對方既底綫先

複式洋房

回覆:wenwen885 的帖子

奶奶是0和1既分別,一係完全就佢,一係就唔湊。但個囡越大越野蠻,諗起如果再咁落去都唔得,遲下仲難教,為左個囡,我都開始計下防線了,雖然自己都唔開心有咁樣既關係。

有時同朋友講,或者家人講,佢地都會話有多個人鍚個囡咪好囉!係度同有同樣經歷既人呻,真係舒服左。希望你可以協調到,可以慢慢找到一個好既相處模式,唔好好似我咁。

首頁

尾頁

跳至