自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

wonderlulu 發表於 16-5-11 12:43
樓主唔係引外面傭工BLOG, 係引呢度僱傭版。。。。

有時係風氣問題,物以類聚,媳婦們係婆媳版霸道有 ...

過多幾年應該要開返個99版
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

公爵府

回覆:我認係我多事

打人就吾岩,無論大力細力,有無損傷。 這些行為吾容許

珊瑚宮

ninjarabbit 發表於 16-5-11 12:56
過多幾年應該要開返個99版
要啦! 政府今年起都補貼長者湊孫再陪訓班, 之前已經好多有心老人佔咗人地陪月員班啲位

大宅

親戚d小朋友單止會打工人姐姐,發脾氣仲會打長輩,雖然唔係大力,但我見到會話

題外話

之前係地鐵見到有位男小朋友大約3/4年級成日偷摸工人姐姐胸部,

工人姐姐其實好抗拒,有拎起小朋友手。

呢個情況應該要點做?呢個年紀係咪唔了解胸部係個人部位唔可以亂掂?

利申:無小朋友、無姐姐、唔去家傭版,突起諗起

珍珠宮

2024年龍年勳章

方方媽媽 發表於 16-5-10 11:32
我認係我多事,係家傭版copy過來公海,不過,果位JM出得post,應該覺得自己無問題卦,咁應該唔介意我post過來啦. ...
最憎D人用"少主人"來形容自己仔女同工人之間的關係, 係~我認我無聊

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

wonderlulu 發表於 16-5-11 13:09
要啦! 政府今年起都補貼長者湊孫再陪訓班, 之前已經好多有心老人佔咗人地陪月員班啲位 ...

仲要有陪讀班,一於終身學習!
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

男爵府

2018復活節勳章

其實我認為人地黎打工~

唔係賣身俾你....

唔係可以俾你點亂黎都得

我細個都有工人~ 父母都會要我同姐姐講野有禮貌

姐姐幫你做野要講唔該

水晶宮

公爵府

我見過有啲小朋友打工人係真
小朋友識利用工人弱點,
叫父母炒左佢添
其實係個工人叫小主唔好去公園玩,
夠鐘去學野,
個小主就打工人,
我睇唔過眼出聲話個小朋友,

珍珠宮

麟媽媽 發表於 16-5-11 12:14
香港好多差工人亦有好多衰僱主,呢個case亦不能盡信工人,其實無必要拎出公海公審,單睇當事人幾隻字,可以 ...

同意。不過樓主可能想幫工人申張正義。最好有人附和佢。

珊瑚宮

ninjarabbit 發表於 16-5-11 13:45
仲要有陪讀班,一於終身學習!
RE-LIVE PRIMARY & SECONDARY AGAIN? ....ER...NO, THANKS

水晶宮

麟媽媽 發表於 16-5-11 12:14
香港好多差工人亦有好多衰僱主,呢個case亦不能盡信工人,其實無必要拎出公海公審,單睇當事人幾隻字,可以 ...
如果由工人講,咁當然可以係工人誇大,但依家係由僱主講,佢都話自己個女有踢工人,仲唔止一次.所有野都係佢自己寫,已經寫到自己才是受害人.佢覺得佢咁做係有問題,就唔會自爆啦.
係架,好主觀架,不過唔係從工人角度出發,亦唔係偏幫工人喎.
咁主觀偏幫僱主,都唔能夠獲得大眾認可,就知道問題唔係出係"主觀"之上啦.
究竟自己個女打工人,有幾好笑呢?!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

方方媽媽 發表於 16-5-10 11:32
我認係我多事,係家傭版copy過來公海,不過,果位JM出得post,應該覺得自己無問題卦,咁應該唔介意我post過來啦. ...
以為亞洲電視黑奴重現
你若盛開, 蝴蝶便來!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

珍珠宮

工人有好有唔好,只是片面之詞,好難講信邊個,如果工人無扭計,真係因為被小朋友打而辭職,嗰位太太要正視問題!

wcpcelia    發表於 16-5-11 16:32

水晶宮

choco_soup 發表於 16-5-11 14:05
同意。不過樓主可能想幫工人申張正義。最好有人附和佢。
其實,我唔太緊張個工人,因為始終工人已經成年,佢識得保護自己.
我睇完個post,最"慶"係睇到對父母唔緊張自己個女既德行.
稚子無辜!一切視乎大人點教架!
我係BK咁多年,一睇到呢D"育兒"post ,我就好易失控,會好嬲.
真係唔好意思.

子爵府

回覆:方方媽媽 的帖子

我都明呀~我見到呢啲都係好易跳掣。
我就係試過响傭版答過一句佢地唔係咁啱聽嘅說話(舊account嚟嘅)比個度一部份嘅“主人”圍插之後,我就費事再响個邊留言....因為個度似係只可以插工人姐姐而唔可以對“主人”有任何意見咁

水晶宮

x00_00x 發表於 16-5-11 16:33
我都明呀~我見到呢啲都係好易跳掣。
我就係試過响傭版答過一句佢地唔係咁啱聽嘅說話(舊account嚟嘅)比個度 ...

可憐的是孩子啊!

侯爵府

識生唔識教,工人姐姐都係人,人地打份工唔係做奴隸

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我認係我多事,係家傭版copy過來公海,不過,

原帖由 方方媽媽 於 16-05-10 發表

我認係我多事,係家傭版copy過來公海,不過,果位JM出得post, ...
我見到都廢事搭咀, 好明顯是壞僱主

首頁

尾頁

跳至