懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 luv__hccc 的帖子

男爵府

當你生左個bb出黎經歷完十級陣痛,
之後既剪同聯你就覺得只係雞毛蒜皮
唔洗驚

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

到時你為咗見到BB, 會好多嘢都唔care。
我宜家陀緊第3陀,都担心ga。
Stay positive. 加油

大宅

回覆樓主:

我就黎生第3胎,都好緊張,好似未有心理準備咁,因為知幾痛所以都好驚,但樓下jm講得啱,到時就有條路行出黎,好多時你想像嘅情境都無發生

複式洋房

我未生時都有驚你驚嘅野,我生完可以話你知剪時無咩感覺真係唔洗驚喎

複式洋房

回覆:galaxyjen 的帖子

講得好啱,一定要掌握吸笑氣既節奏先唔痛,開頭唔識吸,痛到癲,之後姑娘教我老公一路睇住部機一路指揮我吸笑氣,咁就真係唔痛,去到8度超急,我按掣call姑娘,但佢地話未生得,要忍住唔好痾,捱到十度,試痾左幾次都欠少少,姑娘幫我剪,因為打左ma醉針,無感覺,之後痾左一次就生左啦,聯針時ma醉藥未過都係唔痛,生完每日都有做收陰運動,依家bb五個月都未試過尿滲失禁

別墅

引用:懷孕後期,快28週,bb仲有三個月就出世,但

原帖由 luv__hccc 於 16-05-15 發表
懷孕後期,快28週,bb仲有三個月就出世,但係開始擔心呢樣果樣,我知個個順產媽媽都要經歷,我想像唔到比人 ...
我生第一胎時,俾個實習醫生剪,結果傷口超大,差d剪到肛門。然後又俾個實習醫生縫,結果爆咗線要再縫,傷口發炎要日日坐盤浸藥水,歷時差不多兩個月先好。雖然好痛苦,但正如其他地方受傷一樣,小心護理一定會好返。依家我冇大小便失禁問題,仲懷緊第二胎。當你親眼見到自己個bb時,你就會發現你承受既所有都係值得既。

別墅

回覆樓主:

好明白臨生之前會有好多胡思亂想,
又驚痛,又驚BB唔健康~
過程的確係好痛好痛,
係你而家呢一刻唔會想像得到嘅痛,
但呢一個亦係做媽媽嘅偉大~
BB平安出世,所有痛楚都值得~

要記住,
你痛嘅時候,
其實BB同你一齊努力梗~

Ps* 我覺得剪同聯針都唔痛~

別墅

回覆樓主:

好明白臨生之前會有好多胡思亂想,
又驚痛,又驚BB唔健康~
過程的確係好痛好痛,
係你而家呢一刻唔會想像得到嘅痛,
但呢一個亦係做媽媽嘅偉大~
BB平安出世,所有痛楚都值得~

要記住,
你痛嘅時候,
其實BB同你一齊努力梗~

Ps* 我覺得剪同聯針都唔痛~

大宅

miucarmen 發表於 16-5-23 19:13
講得好啱,一定要掌握吸笑氣既節奏先唔痛,開頭唔識吸,痛到癲,之後姑娘教我老公一路睇住部機一路指揮我吸 ...

我想問,如果無人晌旁邊,咪唔識吸囉?

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

重緊要BB健康,痛都只係嗰一日啫,好快會唔記得,我都以為自己唔會忘記嗰種痛,但原來好快唔記得,同埋同自己講,咁多媽媽都過到,所以你都一定過到,依家樣樣配套都好好,產後講座都教得好清楚,所以唔駛擔心

大宅

miucarmen 發表於 16-5-23 19:13
講得好啱,一定要掌握吸笑氣既節奏先唔痛,開頭唔識吸,痛到癲,之後姑娘教我老公一路睇住部機一路指揮我吸 ...

同埋我應該無人陪產,可以講講點吸嗎? 我真係好緊張,10級痛太痛

大宅

回覆:想已生過的媽媽安慰

其實都唔一定好痛苦,可能好好彩唔使剪呢!我生第一胎全天然咁生,無止痛,無笑氣,無剪~生完好似無生咁~
為母者強!畀d信心自己!

大宅

複式洋房

引用:Quote:miucarmen 發表於 16-5-23 19:13 講

原帖由 STARAD1314 於 16-05-24 發表
同埋我應該無人陪產,可以講講點吸嗎? 我真係好緊張,10級痛太痛
...
咁你就要捉住個助產仕教你吸笑氣個節奏,當你feel到開始痛,係好少好少既乸住既感覺,你就要用鼻深吸,口呼氣,吸左幾下之後就feel到好急好急好急,咁你就要pat pat收緊,好似忍便便咁,但呢個時候你千奇唔好忍住唔呼吸,因為你會忍唔住痾,但又未夠度數,bb既心跳就會好快好快,佢會有危險,而你咁樣強行谷自己又會陰度腫,影響之後生產,其實呢個時候,你就要轉急速既鼻吸口呼咁吸笑氣,又過左幾下之後,你覺得無感覺啦,走一定要拎開個笑氣罩,唔好再吸笑氣,如果唔係,你會暈,之後啲節奏就會打亂,總之,全程你都keep住鼻吸口呼就無死,之前陣痛未有笑氣聞,你都係鼻吸口呼,都可以無咁痛

唔痛既時候可以飲水,因為你第一胎快極都要四個鐘,要飲水,入產房前要食啲野先有力生,成個產程最開心係聽到姑娘叫你痾得果下,因為去到8度時真係急到發癲,出哂人生所有力氣咁痾出黎

其實最好真係有個陪產,因為啲姑娘唔會全程喺你身邊,你會驚,二黎,去到你好急果下又唔痾得,你死忍時真係會忍唔住閉氣,咁就忍唔住去谷去痾出黎,有個陪產(當時就係我老公啦)就會係咁拍你提你呼吸,咁就好啲,到你急到人都癲既時候就係可以生既時候,你就要按掣call姑娘,但個掣通常會唔知去左邊,有個陪產就可以幫你,所以真心覺得搵個醒目陪產係好重要,唔一定係老公架

祝你好運,其實唔係好可怕,因為去到果刻樣樣都要頂硬上既時候,你就突然好大膽,好搞笑,平時我係喊包,打針都怕,但入到去到生果刻,我都無喊,反而我老公喊,我仲安慰番佢話我唔痛,呢刻真係覺得做媽媽好犀利,為左bb會咩都唔驚,好似做左superwoman 咁,加油呀,你得架

大宅

miucarmen 發表於 16-5-24 16:50
咁你就要捉住個助產仕教你吸笑氣個節奏,當你feel到開始痛,係好少好少既乸住既感覺,你就要用鼻深吸,口呼 ...

非常多謝你好詳細嘅講解!!
可惜我老公陪唔到產,我都覺得自己會亂會驚!
請晌開頭la住la住就吸,係一大啖吸,定係普通吸? 即係全程唔好拎開個笑氣?
我都好怕痛,好易喊,宜家覺得自己要面對生產已經想喊……

複式洋房

引用:Quote:miucarmen 發表於 16-5-24 16:50 咁

原帖由 STARAD1314 於 16-05-24 發表
非常多謝你好詳細嘅講解!!
可惜我老公陪唔到產,我都覺得自己會亂會驚!
請晌開頭la住la住就吸,係一大啖吸 ...
唔洗驚,真係唔係好可怕

一開頭feel到乸住少少就已經要深吸,因為啲笑氣藥力要十秒左右先發,當你feel到痛時先深吸就太遲,會好痛架啦,所以捉住助產仕教你個節奏,幾次之後,你就會掌握到幾時深長吸,幾時淺短吸,幾時唔洗吸

你會全程揸住個笑氣罩死都唔放,因為陣痛會愈來愈密,同埋你好想有野揸手,咁你另一隻手就揸救命鐘,有咩就call姑娘

大宅

miucarmen 發表於 16-5-24 17:18
唔洗驚,真係唔係好可怕

一開頭feel到乸住少少就已經要深吸,因為啲笑氣藥力要十秒左右先發,當你feel到痛 ...

係咪我吸一大啖,用口呼,係拎走個笑氣先呼?
我怕助產士唔so我乍……你知公立果啲……

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至