懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

懷孕後期,快28週,bb仲有三個月就出世,但係開始擔心呢樣果樣,我知個個順產媽媽都要經歷,我想像唔到比人剪又聯,到時候仲可能會大小便失禁,一諗起就想喊

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

唔好諗,靜心安胎,加油!

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

無剪有聯,但嗰吓都無咩感覺啦,無失禁問題

水晶宮

luv__hccc 發表於 16-5-15 12:20
懷孕後期,快28週,bb仲有三個月就出世,但係開始擔心呢樣果樣,我知個個順產媽媽都要經歷,我想像唔到比人 ...
驚係冇用嘅,唔驚絕對能夠幫到自己,要信自己身體。我都順產過,要催生要剪要吸,但我個人覺得係個好好嘅經歷喎, 一啲都唔得人驚,同埋生完已經冇事人一個有講有笑,第二朝批准我落床後已經可以四圍走。老實講湊仔比生仔痛苦無數倍,你要我大多幾次肚生多幾次我覺得都幾好玩,但湊多幾個我就一定想死了,哈哈哈。

大宅

回覆樓主:

只要阿B健康平安出世,咩苦都值得,我剛順產10幾日,有剪有縫有吸,康復理想,不用太擔心,BB最重要,多休息養胎,吾好影響心情

別墅

luv__hccc 發表於 16-5-15 12:20
懷孕後期,快28週,bb仲有三個月就出世,但係開始擔心呢樣果樣,我知個個順產媽媽都要經歷,我想像唔到比人 ...
同路人,我29周,都係好似你咁驚呢樣驚個樣,宜家成日勸自己橋到船頭自然直,咁多人都係咁過,冇事嘅冇事嘅

大宅

唔會大便失禁,小便就有可能會有少少,當你有d急又未去,而又打哈"切"或大力咳就有可能

方法係做産前同產後都要做嗰個收陰運動,好似係咁叫,即好似同時忍大小二便咁,姑娘會教,如果你好驚,就做密d啦

已刪除用户

回覆:想已生過的媽媽安慰

複式洋房

我囡囡而家5個月啦,我以前同你諗法一樣,我生完仲裂得超勁添,但而家睇到囡囡咁可愛覺得咩都值得,係開心既,你將來諗法都會好似我而家一樣,加油

大宅

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

不如諗下,就快可以見到小朋友既事

而家散步多d、樓梯之類,有助生產

其實我生第二胎都一樣驚,不過又過左去lu

放心,加油啊

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

sth.byjas 發表於 16-5-15 16:42
不如諗下,就快可以見到小朋友既事

而家散步多d、樓梯之類,有助弓生產

大宅

我都28週了!呢排覺得時間過得好快!睇左好多媽媽分享生B過程就好驚!我會係私家生,都好想轉呔做開刀。。。但我知順產為bb同媽媽都好!太矛盾了!我真的克服唔到個種恐懼!

大宅

我大肚時只係不停奶想阿b似邊個,咁樣開心好多。

大宅

開心吸收勳章

放鬆!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你想太多了. 或者停止睇呢d 資訊好d, 唔係每事知有時係好事.

男爵府

我產房有笑氣,有效的,陣痛完全唔覺痛,只係尾骨唔舒服,似骨撞骨。難受但可接受。當時係驚多過唔舒服,因為姑娘叫唔可以用力,但好似控制唔到唔用力,我瘋狂吸笑氣。
到姑娘話生得就開心曬,你想點用力都得。我有剪,會知但一d都唔痛,似橡筋好細力彈一彈咁,聯有麻醉更加唔會痛。無失禁。
我聽講陣痛時愈放鬆,會開得愈快,記得放鬆。

禁止訪問

珍珠宮

到時只會FEEL到痛乜都顧唔到,唔好諗咁多
湊仔仲漫漫長路呀

禁止訪問

男爵府

人對未經歷過的嘢有恐懼都好正常。經歷過,回頭看,就會發現現實唔係你諗得咁差的。

我覺得要學會交托係好重要的。你要相信自己的身體、醫生和姑娘,最重要就係你阿B。生仔係好自然的事,唔駛諗咁多。有笑氣就吸,聽指示在適當時候用力痾。用力痾係即係痾屎咁痾,BB先會出嚟,唔好驚會痾埋屎出嚟而尷尬。這是近乎一定的,醫生姑娘見怪不怪,而且會及時把屎執走,唔會對件事有影響的。其實當你開到十到係唔會覺得痛,只要用力痾就得。唔一定要剪下陰的,即使是要剪,剪左都唔覺。聯針前會打止痛針,完全無感覺的。大前提係你一定要放鬆。你越係驚,你就越覺得痛的。

我係順產。盡握好吸笑氣的節奏,跟指示用力痾,下面前了兩刀和縫針。我早上生,下午已可落床走動。到出院回家,我都完全無覺得痛。我的經歷是愉快和感恩的。所以唔好諗咁多,一切到時到候就會有條路出嚟的了。

首頁

尾頁

跳至