婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

心存善念 發表於 16-5-21 08:35
駁下佢咀,知原來我都會發脾氣,有機會兩老會收斂下,
但因為印象差左,亦有機會立刻叫個仔搵過第二個!
...

搵咪搵囉 如果你男友咁都聽佢話
都唔方係好老公啦

心存善念    發表於 16-5-21 12:58
心存善念    發表於 16-5-21 12:57

子爵府

引用:Quote:chan_chi_mun 發表於 16-5-21 08:51

原帖由 心存善念 於 16-05-21 發表
謝謝妳!
說到心坎裡!
突然心裡很酸!
大家一場網友,3唔識7,比唔到咩意見,只是,嫁錯郎就一世㗎啦,如果,未結婚已經唔開心,係咪要諗清楚,如果嫁左就日日見住令你唔開心的人㗎啦

心存善念    發表於 16-5-21 09:03

男爵府

樓主, 其實呢件事係一個好好嘅機會

去比你睇清楚呢一個男人究竟可唔可以同你行一世嘅人
會唔會保護你
會唔會同你同一陣線去面對任何事
會唔會為咗你去對抗周邊會傷害你嘅人同事
如果你睇唔到感覺唔到嘅話
寧願單身都唔好做一個人的附屬品

美菲絲    發表於 16-5-21 15:58
心存善念    發表於 16-5-21 12:57

珍珠宮

現在香港好多好似樓主男友呢嘅男仔,有女嘅jm, 叫個女將來帶眼識人呀

禁止訪問

子爵府

之前有睇過你post,覺得你未來99幾難相處,但今日黎睇,似乎係你男朋友問題大d wor

佢見自已阿媽恰你,呼喝你,又知你覺得委屈,竟然可以冇反應!?之後仲要將父母比佢壓力ge負面情緒轉移佢你身上。婚前都係咁,婚後仲點樣受護你呀?之後99有d不合理要求,難聽說話實係都要你受晒

其實我結婚前去c6屋企食飯,都有幫手洗碗,因為我覺得99煮飯都好辛苦,幫手洗下碗冇咩所謂啦。有一次我洗緊碗,聽到99比c6鬧,原來99同我阿媽傾電話時知道我以前一個花名,之後係c6面前講左幾次,c6表明呢個花名唔尊重我,有d貶意,叫佢以後唔好再咁講。點知果次99又講起,所以c6發左好大脾氣。在於我,當然唔想聽到99咁叫我啦,但又未至於覺得委屈,覺得c6發咁大脾氣有d小事化大。不過之後同c6傾,佢話如果99婚前已經唔識得尊重我,亂咁講野,婚後情況會更加嚴重。婚前唔糾正佢,婚後更加難改。呢點我十分認同佢。

心存善念    發表於 16-5-22 01:32

大宅

tingting2200 發表於 16-5-21 11:15
之前有睇過你post,覺得你未來99幾難相處,但今日黎睇,似乎係你男朋友問題大d wor

佢見自已阿媽恰你,呼 ...
多謝你打咁多字比我!雖然只是有網上萍水相逢,但覺得很溫暖!
另外都還要謝謝你竟記得我之前打過嘅 post,妳很捧!

你知道嗎?我一邊看你的留言,淚水都在眼框裡打轉,因為你完全能客觀咁講出這個局面的境況,
我知道男友都有問題,但一直自欺覺得兩老問題比較大,今天我發覺自己的觀念錯了!

感動你有位好好先生為妳遮風擋雨!家中的風往往比街外的雨更難攪!
你有眼光選對了人,為你高興喔!祝妳永遠恩愛幸福!

大宅

豬吉 發表於 16-5-20 15:13
駛咩救,你唔嫁邊個迫到你,
你唔駛碗又邊罏個迫到你
有私樓唔住嫁去同人迫公屋
當然迫唔到我結婚/洗碗!但壓力真的超大!
但眼見有很多d女仔(不論未婚已婚) 唔願意下,一樣要乖乖去做,為的是自己喜歡的伴侶。

你話我........有私樓唔住嫁去同人迫公屋,你咁做真係令人諗唔透。
其實我始至終都無想過會同伯友一齊住,所以點會同佢迫公屋。

(老實講,婚後要大大降低自己的生活水平,我也未必做到)

從前聽過一句話,老人家道......嫁左 (生活水平) 仲差過做女果時,點解要嫁。

珍珠宮

回覆 tingting2200 的帖子

嘩,你老公說得對,好英,好型呀

珍珠宮

樓主,我都睇過你之前個post, 你心地好,是個好人
我擔心你會比佢2老磨滅你對你男友嘅愛,其實,你父母知吾知伯友咁衰?所以,對住呢種人,有時適做人都冇用

大宅

瞓得好勳章

tingting2200 發表於 16-5-21 11:15

佢見自已阿媽恰你,呼 ...
朋友,你講開,又令我諗返我未嫁前,第一次見未來奶奶,佢都好唔客氣,語氣好差,叫左我入廁所看佢點幫我未婚夫洗衫,仲要加句:你點買衫比我個仔,買d咁的衫,制服呀(返工的恤衫,我心諗:來來去去都係個d樣,你想要幾特出,仲已經係g2000買比你仔,自己都唔捨得著咁貴)你呀,要禁禁禁幫我仔洗衫(up左5分鐘),當時我的未婚夫一手拖左我,開 門 走,奶奶啞左,比唔切反應,自呢次,佢唔敢再亂來,因為佢知自己個仔係唔會幫佢,要個老婆受佢氣
我都覺得我老公好型(當年),呢件事:想比你明白:男人如果識搞掂自己阿媽,心抱係可以好好同奶奶相處

心存善念    發表於 16-6-2 15:29
tingting2200    發表於 16-5-24 12:38

珍珠宮

引用:Quote:做個靚太 發表於 16-5-20 10:28 哈哈

原帖由 心存善念 於 16-05-21 發表
對!主因係怕事/懦弱......所以會覺得有壓力.....

你奶奶第一次見妳?就催妳生?咁搞笑?
如果男友怕事,你就會辛苦啲囉~

我99會鬼中意我咩~佢第一次見,就話無諗過個仔會拍拖,因為個仔內向無主見喎。。又話要快啲生bb先得啦~
之後見面就同我講,話唔想個仔拍拖(覺得俾人搶左個仔),但又怕個仔唔拍拖(無孫抱),叫我未婚生左先(佢好開通喎),仲指定生女(因為佢生唔到女)。。之後發生好多事,證明佢變態架~淨係想要女唔要乸!

男爵府

回覆樓主:

衣D男人飛得~

大宅

anna59 發表於 16-5-21 14:16
回覆 tingting2200 的帖子

嘩,你老公說得對,好英,好型呀
真男人!

男爵府

回覆樓主:

未嫁已經點你洗碗
你男友個阿媽一定係麻煩人

心存善念    發表於 16-5-22 01:10

大宅

回覆:有誰能救我?被催婚....催到快瘋了!

我都慶幸我老公當年上佢屋企食飯時叫我乜都唔洗做,奶奶重識切埋生果比我食,所以認真同男友傾下,請佢做番啲正常男人應該做既野

大宅

Eosss 發表於 16-5-22 01:07
我都慶幸我老公當年上佢屋企食飯時叫我乜都唔洗做,奶奶重識切埋生果比我食,所以認真同男友傾下,請佢做番 ...
你說的情況,我身邊大多朋友也是這樣,
不用洗碗+切埋生果比個女仔食
這些都是個人的福氣!

伯爵府

KKEDU 發表於 16-5-21 14:53
朋友,你講開,又令我諗返我未嫁前,第一次見未來奶奶,佢都好唔客氣,語氣好差,叫左我入廁所看佢點幫我未 ...

其實真係男人個態度勝於一切。連自己個男人都唔撐自己,點可能指望男人個阿媽會俾面你?

心存善念    發表於 16-5-24 22:36
美菲絲    發表於 16-5-22 15:11

子爵府

畀面勳章

未入門已當你妹仔。。入左門仲賤過地底泥。。。
都係做媽的女兒幸福啲。。
另外。你男友又咁怕父母,講一句道理都唔敢,不要寄望婚後會為你抱不平。。嫁唔過。。

美菲絲    發表於 16-5-22 15:11

伯爵府

呢件家庭,嫁入去都無運行,你男朋友連叫家人唔好再迫佢都唔敢講,他日你受氣佢唔會幫到你。

心存善念    發表於 16-5-24 22:47
美菲絲    發表於 16-5-22 15:12

首頁

尾頁

跳至