母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb十一日大 唔肯埋身,
泵出泥兩邊加埋先得一安奶,
可以上奶既湯水已經日日飲 都係無奶,
泵成個幾鍾先得一安,求教!
有嘜方法可以多奶啲?
見人地話上左奶會係泵既時候見到奶柱
但我係一滴滴甘 慢慢先草到一安。
可以點做 想餵人奶 bb又唔肯埋身
好灰心

大宅

回覆:全泵媽求教!

一日泵幾次?

子爵府

2018復活節勳章

唔好一次過泵咁耐,試吓泵密啲,每次30分鐘,之後抖半個鐘再泵
另外邊泵邊按摩個胸,泵既時候同bb多啲skin contact, 都可以幫助刺激出奶

大宅

回覆:全泵媽求教!

聽住bb 喊都可以刺激上奶架 。。 點解唔肯埋身, 姿勢唔岩?

複式洋房

coola 發表於 16-5-20 20:45
一日泵幾次?

3.4次左右 第二次開始就10ml甘 已經無心機想繼續

複式洋房

lafield 發表於 16-5-20 23:52
唔好一次過泵咁耐,試吓泵密啲,每次30分鐘,之後抖半個鐘再泵
另外邊泵邊按摩個胸,泵既時候同bb多啲skin ...

我有啊邊按邊泵 都無用

複式洋房

daiyanyan 發表於 16-5-20 23:58
聽住bb 喊都可以刺激上奶架 。。 點解唔肯埋身, 姿勢唔岩?

我都唔知啊 已經根足姑娘教既 不過係醫院既時候試餵都已經推

子爵府

2018復活節勳章

ymss 發表於 16-5-21 01:25
3.4次左右 第二次開始就10ml甘 已經無心機想繼續

3、4次太少啦,一日起碼8次,夜晚都要起身泵

大宅

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我4個中左右就泵了,3-4次都未夠俾bb啊,大家加油努力,我女一樣得十幾日大

複式洋房

sth.byjas 發表於 16-5-21 05:06
我4個中左右就泵了,3-4次都未夠俾bb啊,大家加油努力,我女一樣得十幾日大 ...

我都係3.4個鐘一次,但第二次已經得10ml,都唔知泵到幾時先可以夠佢一餐。
同埋新既人奶可以倒入已雪既舊奶度嗎?

大宅

引用:Quote:sth.byjas 發表於 16-5-21 05:06 我4

原帖由 ymss 於 16-05-21 發表
我都係3.4個鐘一次,但第二次已經得10ml,都唔知泵到幾時先可以夠佢一餐。
同埋新既人奶可以倒入已雪既舊 ...
唔可以呀,雪到一樣温度先溝得,泵出黎放室温可以keep 4hrs,等阿b要飲即餵唔駛坐熱。

複式洋房

wlhbee 發表於 16-5-21 11:04
唔可以呀,雪到一樣温度先溝得,泵出黎放室温可以keep 4hrs,等阿b要飲即餵唔駛坐熱。

...

明白! thanks!

複式洋房

lafield 發表於 16-5-21 04:39
3、4次太少啦,一日起碼8次,夜晚都要起身泵

我半夜無泵

複式洋房

我同你一樣 仔仔開頭都吾識埋身,甘我泵 開頭我1oz,佢夠鐘飲奶我就比日試埋,埋吾埋到我都會泵 每次30分鐘 4個鐘泵1次,飲多啲湯,水,我而家第15日 仔仔肯埋,泵都泵到6oz以上喇,加油呀~

珍珠宮

2021勳章

加油呀 ~
我個bb 都係 12 日大,可能同你同一日生 ~
我都係新手摸索中,大家一齊加油 ~

別墅

chantalehyc 發表於 16-5-21 11:46
我同你一樣 仔仔開頭都吾識埋身,甘我泵 開頭我1oz,佢夠鐘飲奶我就比日試埋,埋吾埋到我都會泵 每次30分鐘 ...

咁你都好上奶,我而家仔仔2個多月人,我餐餐埋身,試過無埋身泵都係得4安,頂多5安(emoji)(emoji)好勁呀你

複式洋房

chantalehyc 發表於 16-5-21 11:46
我同你一樣 仔仔開頭都吾識埋身,甘我泵 開頭我1oz,佢夠鐘飲奶我就比日試埋,埋吾埋到我都會泵 每次30分鐘 ...

我有比佢試埋左先 不過次次都唔得 票泵(emoji)
湯水我每日都有飲

複式洋房

Nbs 發表於 16-5-21 12:24
加油呀 ~
我個bb 都係 12 日大,可能同你同一日生 ~
我都係新手摸索中,大家一齊加油 ~

我5月10生
好想有奶佢食

珍珠宮

2021勳章

我都係 10 號生 ~
初初我都無奶,喺醫院奶粉加埋身或泵出黎餵。
返到屋企埋身到搞唔掂,每次啜 5 mins, 唞 15 mins, 以後夠放低又喊又再埋身,如是者搞成個鐘,再換埋片訓一陣又到下一餐。
最後我頂唔順,呢兩日轉全泵出黎奶樽餵,睇到佢食幾多同每次last 到三個鐘好準 !
不過要勤力泵,同時間機泵加手揸,先啱啱夠佢食。

別墅

Nbs 發表於 16-5-21 15:13
我都係 10 號生 ~
初初我都無奶,喺醫院奶粉加埋身或泵出黎餵。
返到屋企埋身到搞唔掂,每次啜 5 mins, 唞 ...

我女出世一星期,情況都好以你咁,餵5分鐘就吾肯再啜,我又谷到勁痛,唯有泵出黎餵

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊