興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我隻狗一樣由出世到依家就黎5歲無停過敏感,佢肚仔皮膚全黑了,乜都試勻,食藥食到我都唔忍心。
我依家長期開冷氣,抽濕機。
獸醫檢查過無大問題,皮膚黑左係佢自我保護,好似人某尐位長期敏感會厚少少咁。
我剛開始試用蘋果醋同佢抹身,訂左smiley pet mask,都係試一試咋。

公爵府

回覆樓主:

獸醫講過用乜清潔拖地都一定要過水,熱水更好,你試下熱水拖完個地特別爽的。
另外村屋3樓真係幾熱,冷氣真係唔少得,如無人係屋開晒窗加風扇唔安全,怕賊仔。

公爵府

mdc0307 發表於 16-5-31 11:43
回覆 nicole_yan 的帖子

我隻狗以前就係紅到咁,仲嚴重到發出異味,我都係試過好多方法,現在就是用左那個MAS ...

我訂左個mask,試下得唔得,我想請問佢話full 15mins後沖洗或抹乾,因我隻係大狗,無可能日日同佢沖洗的,咁抹乾係咪用濕布抹晒後由佢自然吹乾就ok?
謝謝!

公爵府

keiguo 發表於 16-5-31 12:03
請問邊度可以買到個隻mask? Thanks

我係hktv mall見到有,不過我未試得唔得喔,你上網睇左資料睇下博唔博,因為差不多成300蚊的。

公爵府

nicole_yan 發表於 16-5-31 21:36
請問有冇相或link睇下?同埋點用?如果用左可以分享下嗎?
我係HKTV MALL買的,你入條LINK睇下,我無格過價唔知貴唔貴.
http://www.hktvmall.com/hktv/zh/main/%E5%A8%81%E9%BE%8D%E5%84%AA%E5%8C%96%E7%94%9F%E6%B4%BB%E9%9B%86%E5%9C%98%E6%9C%89%E9%99%90%E5%85%AC%E5%8F%B8/s/H0259001/Smiley-Pet/%E7%A4%A6%E7%89%A9%E7%9A%AE%E8%86%9A%E8%AD%B7%E7%90%86%E8%86%9C120%E6%AF%AB%E5%8D%87/p/H0259001_S_W95S7064

我未收到貨,試左當然可以分享啦.你睇下等唔等我幫狗狗試左再睇效果.

其實獸醫教我比人食既冬蟲草膠囊狗狗食,由每個月都要睇醫生變依家一年睇3次左右,但肚仔黑晒和個身仍會有敏感.但我隻係大狗都只係一日食半粒,你隻細狗我唔敢建議你比佢食.

公爵府

nicole_yan 發表於 16-5-31 22:19
好啊,我等你消息,謝謝

我自己其實都想同佢試中醫,但真係唔識

無問題,我收貨後同狗狗試一星期再報告情況先,真係買到一屋都係又唔啱用好浪費。
我無諗過試中醫呀,驚佢受唔到
比我狗狗個黑肚你睇下,陰公到。

公爵府

回覆樓主:

張相太大,如嚇到大家唔好意思

公爵府

mdc0307 發表於 16-6-1 14:08
你不用日日同佢做mask架,
http://www.petmall.com.hk/zh/products_details.php?id=2253&p=brand&pet=&bid=
...

唔該晒你,我今日剛收左貨同狗狗做左一次,仲以為要日日做添。
隻味幾好呀,狗狗都無抗拒。
如佢受得到我買埋佢隻沖涼液試下先。

nicole_yan    發表於 16-6-2 15:06

公爵府

nicole_yan 發表於 16-6-1 13:07
呢两日食返藥,皮膚唔再紅,但就有呢啲皮屑,你地個啲會唔會咁?

我隻好似無乜喎。

公爵府

nicole_yan 發表於 16-6-2 17:55
回覆 laukiki 的帖子

冇用架~~我就算夜晚返到屋企開左冷氣,佢都一樣抓不停~

我暫時用左一次mask係肚仔,無咁快白番但狗狗無再lam,另外前日朝早佢趁無人咬爛自己條尾,流晒血和扯左尐毛,我幫佢清潔清毒完full mask,第二日已無左個傷口,變左粉紅色和無再咬,之前會咬到不停流血結焦的。
今日同佢沖左涼所以無用隻mask住。
稍後再報告。

公爵府

nicole_yan 發表於 16-6-5 11:37
想問下支mask 係點用?同埋係咪保濕架呢?我b 係咁甩皮

cream狀搽上皮膚,等15mins後沖洗或抹乾。我就無沖水呀,因大狗和成個肚搽。
我用濕毛巾抹,過幾次抹到乾淨然後用乾布印乾。

公爵府

nicole_yan 發表於 16-6-7 09:14
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我都買支試下先,我隻可能要補濕

我暫時見到修復咬損既位好快,陣味好聞。臭豬無翻咬個位,我估可能唔痕。

公爵府

nicole_yan 發表於 16-6-7 09:22
我之前買過呢隻牌子另一隻cream 不過好似冇咩用

我見都頗貴,所以唔敢買佢其他野試,反正狗狗唔好痕到抓損晒,黑肚仔慢慢試都唔怕。
你上次買邊隻?等我留意下。

公爵府

nicole_yan 發表於 16-6-7 15:04
http://www.petmall.com.hk/zh/products_details.php?id=2256&p=brand&pet=&bid=
上次我買呢隻,一支CREAM黎 ...

我買呢隻mask時諗過買埋呢支cream

公爵府

nicole_yan 發表於 16-6-7 20:38
冇食两日類固醇,今日又抓返
同埋開始有黑點,好唔開心
...

同我隻咁囉,不停睇醫生,隻耳朵皮膚輪流黎,醫生熟到耳藥都比我就咁配了,皮膚盡量唔打針食藥,醫生話肉赤衰仔成日食藥打針。
所以佢見有2隻金毛食蟲草膠囊有好轉,醫生自己買黎食左半年睇敏感,見無大問題就教我去買人食既比衰仔食。

公爵府

FA8866 發表於 16-6-8 10:08

同我隻咁囉,不停睇醫生,隻耳朵皮膚輪流黎,醫生熟到耳藥都 ...

依家一年睇2次左右,真係好嚴重先睇,糧轉埋無麩質,因我狗做晒測試,極多食物敏感其中某尐嚴重,自己煮呀,人地介紹呀乜都試過。依家食呢隻睇下會唔會再好尐?暫時無大好轉但無發傻咁起敏感。

公爵府

nicole_yan 發表於 16-6-8 10:12
你個醫生好好人啊
我就係唔想佢食咁多藥,所以先停左兩日類固醇
只係俾抗敏藥佢食~~

但如係一個療程既藥,唔好停喎,怕有影響。
我隻4歲半咋。醫生由狗狗5個月開始睇,密集式睇到慣了,近年佢愈來愈忙,連上門都無啦…book都好耐。
以前上門佢直頭蹲地摸地板,睇食緊咩糧,真係好有心的。紅左雖然仍有心在但確實無辦法再跟到咁貼了。

公爵府

nicole_yan 發表於 16-6-16 23:10
想問下你上次個支mask 用得如何啊?
我啊b呢幾日好返啲,但係個身就頸甩皮同好乾,唔知支mask有冇幫助呢? ...

用左4次,黑色無淡幾多但佢無舔,所以無發炎。

公爵府

lovemy2kids 發表於 16-6-23 11:20
e家夏天試下長開冷氣會唔會好d,狗狗怕熱但屋企隔熱唔好會好唔舒服的。
...

我家都長開冷氣加抽濕,計落電費平過醫生費

首頁

尾頁

跳至