跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇小朋友讀緊呢間學校呀?讀得開心嗎?有冇comment呢?我個女剛剛面試完。學校宗旨好似幾岩我地,不過校舍好似有點小,是嗎?我知道上水沙田及荃灣的救世軍口碑都好,大元都一樣好嗎?好似冇咩人討論咁嘅?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 baby_yuyu 於 08-10-19 14:36 發表
有冇小朋友讀緊呢間學校呀?讀得開心嗎?有冇comment呢?我個女剛剛面試完。學校宗旨好似幾岩我地,不過校舍好似有點小,是嗎?我知道上水沙田及荃灣的救世軍口碑都好,大元都一樣好嗎?好似冇咩人討論咁嘅? ...

呢間我有報到,
但佢話要等囡囡20個月大先會通知面試,
請問你囡囡報N1 or K1?
可唔可以講下面試形式?
我係之前睇呢度媽咪講話救世軍的教學方法好,
而且師資優良老師有愛心,
而我交表當日, 因為係禮拜六, 我企喺門口位望左陣,
初步覺得佢d老師幾有愛心,
不過校舍未參觀過唔知環境~

男爵府

回覆 #2 paklok 的文章

佢22個月啦,報09年k1. 呢度真係好似冇咩人讀緊大元。inteview只同家長傾下計,我個女就喺課室同老師玩玩具。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 baby_yuyu 於 08-10-20 00:28 發表
佢22個月啦,報09年k1. 呢度真係好似冇咩人讀緊大元。inteview只同家長傾下計,我個女就喺課室同老師玩玩具。

ok thx!
我喺教育王國果邊搵到D資料,
你望下有無用~

182 幼 園 外 評 達 標

(星島日報報道)教育局於去年九月起實施幼稚園學券制,八百多所參加計畫的幼稚園須接受外評,未能通過評核的學校於二○一二年起不再獲學券資助。由上學年至今,已有一百八十二所幼稚園通過外評,學校的管理及教學均獲好評,但部分幼稚園則被指功課太深或過多。

教育局網頁的資料顯示,目前有一百八十二所幼稚園成功通過外評,並公布部分學校的視學報告。香港仔的迦南幼稚園(香港)的報告指出,該校幼兒班進行適切的小手肌訓練活動,但高、低班的部分工作紙內容亦稍深,超越兒童的能力和需要。報告又指,該校每學期舉行兩次開卷測考,雖不設分數或等第,但增加學生的壓力及影響其學習興趣。

觀塘區天主教聖雲先幼兒學校 獲讚賞能通過新聞分享、周記及故事創作等課業,鼓勵學生以圖畫及文字表達感受,但周末課業的分量和要求過重,對學童與家長造成過重負擔。

大埔的救世軍大元幼兒園亦獲評核隊讚許,採用持續觀察紀錄評估,並為每位學生建立學習歷程檔案,教師並撰寫軼事紀錄,反映學生各範疇的表現,但提醒學校須考慮評估所需的專業要求和教師的工作量。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我仔仔都報咗N1,我打去問過,佢地話12月先再連絡我

複式洋房

回覆 #1 搴搴媽媽 的文章

我對孖仔讀緊n1, 老師有愛心, 由於孖仔係細仔(九月出世), 需要多d時間適應, 老師每日都會滙報孖仔情況俾婆婆聽, 跟進得幾好.不過好多人報, 有d人一出世就報名, 祝你地好運!

大宅

大埔的救世軍大元幼兒園 - how many students in N1 class? How many teachers will be in the class too?

複式洋房

回覆 #1 MountainView 的文章

n1有2位老師, 歐老師同張老師, 後者是新來的, 適應期邱主任都會幫手, 咁仲有d嬸嬸, 初初我都以為會好難兼顧, 一班有20人, 不過老師會按個別需要作出調整, 不用擔心.

首頁

尾頁

跳至