論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的AGENT話菲的大學水平其實跟香港啲中學差不多。不要期望好醒,要面試過先知姐姐得唔得。我的姐姐42,單身冇仔囡,大學讀CRIMINOLOGY,我當時都覺得奇怪點解肯做工人,AGENT解釋話菲要揾一些穩定和好的工都幾難,由於位少,要排隊等空缺(有人辭職或退休),所以好多姐姐等唔切就外出打工。但當然佢哋既心態如何就因人而異。

TOUCHWOOD嚟講,暫時都OK,有時蠢蠢地,英文就真係要簡單英語,不能複雜。我同姐姐有時閒談,佢自己都話其實好多大學的資格都是一般,英文不太好。佢自己當年就想考警察,已入了訓練但最後一步因為家中一啲問題而做不成(不便在這說出)。佢尚算肯做,會自動波(我要求不高,但佢的家居清潔乾淨程度而遠超過我之前的鐘點姨姨,我的囡囡又小學,基本上佢搞掂家中清潔及簡單煮食,我已很滿意。係間中有時出些小問題,但可接受。)。有樣BONUS,係佢之前自己自學按摩,晚上見我同囡囡按摩時佢會雙眼發亮,會技癢,仲會教番我點按好。希望佢能一直都保持住這心態做事(始終只嚟咗兩個月)!我主動俾佢放星期日等佢返教會(每次放假回家我都問佢過得如何,最初兩星期佢都揾唔到適合教會返,現在找到了,佢不知幾開心。每次8點多便回家,好多時我哋食完飯回家佢已經沖埋涼。)

回想當初我是唔考慮呢個姐姐,年紀較大,有啲份量,冇亞洲經驗,但AGENT同我分析呢個姐姐在黎巴嫩做了五年,照顧多人又有照顧有問題的老人家,咁都做到五年,應該幾刻苦耐勞的,唯一可能有點蠢,但AGENT知我唔想要啲太醒目的,所以推介這姐姐。而不約而同地我的老公亦睇中佢,就係咁就用咗佢。至於食方面反而食得比我囡仲少,十分易養。這幾天天氣熱,姐姐都是要吹乾地下或燙衫先開風扇(家中有兩隻IP CAM睇到),今早我教佢開冷風機等佢用,佢就攞去吹隻兔子(怕佢熱)。暫時嚟講都見到佢係幾有愛心(佢會同隻兔子摸下),係初時成日唔記得關燈俾我每天打回家叫佢唔用要關燈,need to save the energy and save the planet, don't wait food。所以佢係同我一齊食隔夜餸(有時俾我老公話我唔好次次叫佢食隔夜餸,我和阿囡就食新鮮,因為每天早上會煮新鮮餸給囡帶回校食,但好難煮太小,晚上又好多時會剩餸,焗住要姐姐食隔夜餸。)

大宅

luluma 發表於 16-6-1 00:18
回覆 yfchoy 的帖子
thx! 但其實在揀姐姐時都有阻滯架!我心儀的第一個海外姐姐時,因為想問多小小嘢先決定,點知POST唔夠兩小時冇咗(諗住問下C6意見,都唔使問)。第二個快手落實咗,點知到最後的驗身有問題,好彩香港的AGENT算有良心,話我知當地的化驗所驗到肺有影,而當地的接洽AGENT一直唔講拖到上機前個多星期先出聲,話已安排再驗一次,所以遲咗,但話冇問題啦。香港AGENT唔多信,就同我相量不如再揾指定的驗多一次,最後依然是有影(我要求要看檢查報告給家庭醫生看,但X-Ray就攞唔到啦。報告仲要兩邊都有,報告有寫擬似文字提及),亦有做過一些肺部手術但說已康復,寫了"適合外出工作"。香港的AGENT見到都叫我担心就不要這姐姐再找過,當然之前驗的所有費用不用我負責。AGENT再免費重新幫我揾過姐姐,可能佢覺得唔好意思拖了我三個月,今次很留意我要求的姐姐(佢的公司一向是不會HOLD姐姐,但佢HOLD咗兩日俾我先會放姐姐出去俾人揀),呢個姐姐都係AGENT推介,因為是佢直接面試,所以以佢既經驗,佢覺得姐姐應該會啱我要求。不過佢都提醒我要從頭教起,亦講了一些有關菲國的事,我亦吸取了小小經驗(之前我好想揾本地姐姐,但AGENT話本地姐姐唔適合我,佢哋好多都太醒目,怕我招架不了!)。今次的姐姐好彩一切都順利,申請都快咗啲(可能怕我等得太耐掛),兩個半月搞掂由揀好至姐姐到港(期間仲要撞正農曆新年)。

首頁

尾頁

跳至