婦女醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

90年有10cm*8cm右面卵巢瘤割咗.03年生第一胎又有8cm*5cm左面卵巢瘤,生仔時割埋但流左三個月血.08年11月生第二胎唔知會唔會又有?大家有冇生完卵巢瘤割咗又覆發嗎?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我有呀, 我個係畸胎瘤.....下個月中做手術喇, 雖然冇你個咁大, 但醫生話移咗位, 有危險......冇得做微創, 一定要開刀, 仲要開三刀

其實我想知開刀後傷口會唔會好痛?

同埋手術後要注意d咩呀?

[ 本文章最後由 咕b 於 08-10-20 18:02 編輯 ]

別墅

原文章由 咕b 於 08-10-20 18:00 發表
我有呀, 我個係畸胎瘤.....下個月中做手術喇, 雖然冇你個咁大, 但醫生話移咗位, 有危險......冇得做微創, 一定要開刀, 仲要開三刀

同埋手術後要注意d咩呀? ...

其實我想知開刀後傷口會唔會好痛?yes, 我個瘤大,打直開個肚有成6inch,痛左两個月

同埋手術後要注意d咩呀?同坐月一樣吃

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 咕b 於 08-10-20 18:00 發表

同埋手術後要注意d咩呀? ...

請問如何確定係畸胎廇呢?
因我早一個月前照bb時,先見到有個5cm廇,有經驗ga醫生話似係畸胎廇,點要切出來化驗先知係咩廇.........,
請問你有幾大size呀?點解要開刀ga??

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我私家 & 政府 醫生都有睇過, 初初係經私家醫生照, 照完出嚟醫生就確定係畸胎瘤, 話一定唔會係水瘤 / 朱古力瘤嗰類, 醫生話因為我個瘤係實體, 而唔係液體, 完全冇水份係裡面, 咁呢種會係畸胎瘤,

當時私家醫生已經唔建議我做微創, 因為佢話如果微創做得唔清, 會令覆發機會加大咗, 所以佢建議我開刀, 咁我就問如果政府做又可唔可以開刀呢? 當時私家話照估計, 我呢個size (3cm*3.3cm) 政府唔會同我開刀做, 除非我到時同政府醫生要求一定要開刀.....

之後我就排期去政府再睇, 可能因為我有醫生信關係, 所以我排咗3個月政府就有得去見醫生, 初初政府醫生都唔信會係畸胎瘤, 仲係咁話我應該只係水瘤 / 朱古力瘤......之後我講返私家醫生確定咗, 咁佢就即場再同我照, 到醫生搵到個瘤之後, 就即時call咗兩個再高級嘅醫生嚟, 3個醫生會診, 係醫生照時, 我聽到佢哋話我個瘤 "趺咗落嚟"....跟住就一大埋醫學名 / 醫學用語, 我都唔係好明.....

照咗15-20分鐘左右, 就返返去醫生房, 一入房醫生已經同我book時間, 佢話要幫我約最快做, 因為個瘤移咗位, 有危險, 加上因為個瘤令我身體出現其他問題.......一定要開刀做, 唔可以拖得耐,

暫時知應該會開三刀, 咁就幫我搵邊間醫院最快有手術房同床位, 已經唔可以指定邊間醫院做, 我係威爾斯睇, 但就約咗係北區做, 因為威爾斯最快要出年4-5月先有位, 但我等唔到出年, 咁醫生話到時雖然唔同區唔同醫院, 但佢哋威爾斯跟我個case嘅醫護人員, 會成組人原裝過去北區親自幫我做, 但如果我係等手術期間, 有無故出血, 就要即時入急症做手術......不過詳細手術情況, 我就要等月頭再見醫生先知

原文章由 wolimo 於 21/10/08 16:16 發表

請問如何確定係畸胎廇呢?
因我早一個月前照bb時,先見到有個5cm廇,有經驗ga醫生話似係畸胎廇,點要切出來化驗先知係咩廇.........,
請問你有幾大size呀?點解要開刀ga?? ...

[ 本文章最後由 咕b 於 08-10-21 18:25 編輯 ]

別墅

原文章由 咕b 於 08-10-21 18:22 發表
我私家 & 政府 醫生都有睇過, 初初係經私家醫生照, 照完出嚟醫生就確定係畸胎瘤, 話一定唔會係水瘤 / 朱古力瘤嗰類, 醫生話因為我個瘤係實體, 而唔係液體, 完全冇水份係裡面, 咁呢種會係畸胎瘤,

當時私家醫生已經 ...

咕b,唔好擔心啦!我第一次發現有瘤時成10cm*8cm大,医生話有可能係惡性(即cancer),割時有問題出錯我就立即死得.最後医生連卯巢同個瘤一齊割左,驗左10天,話良牲瘤.傷口痛左一個月但食得好快冇野.

我雖無左一邊卵巢,我都幸運地有BB,生左個仔時医生突然見剩返的卯巢又有瘤,医生話唔想我又堐多刀,所以本來生BB的傷口由3inch去到6inch大.之後又因為醫院冇準備生BB要割瘤,所以我開刀受感染.傷口痛左兩個月.

所以咕b,而家医生有晒準備同你做手術,所以你會好快好返!!做完手術,記得吾到做野,食和睡多D呀!!好似坐月禁!!

[ 本文章最後由 tllo 於 08-10-22 09:38 編輯 ]

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

睇完你地講ga情況,個個醫生做法不一樣.......
好似我咁,現在第二胎(今日27週),我係早21週先發先個廇係公立e院,己有4cm,叫我大住個肚做開肚手術切出來化驗,因都係濁個廇,咁我過10日後去c+睇,佢都叫我切個廇,但可以到生bb開刀一齊做,好貴成8萬-10萬,付擔唔起,好彩有個親戚係東區做,佢就比d相佢睇,佢話係好有經驗e生睇話係畸胎廇,叫我轉過去睇佢同我做等生bb時開刀一齊做,點知上星期去睇完佢,仲話可以唔做住,等我順產完再睇吓做定唔做..........???
我好唔明白a公立e院:就叫我立刻決定做唔做手術切出來,(大佬我大緊肚,又話有風險,又話唔知係咩廇,要切出來做化驗先知)b私家e生:叫我可以等到36-38週連bb開刀做手術一次過做,(我都想,但我冇錢)當日照都大咗1cm,c東區公立e院:又唔駛做住,等我自己順產完後先做,但要check住先, 因個廇有可能突然爆,會好痛要入急診室...........令我好煩呀............

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

多謝你安慰....

但其實我唔太擔心呢個手術, 一來暫時我未知有冇風險, 就算有都未知風險係咩 / 有幾大, 二來私家 & 公立醫生都話畸胎瘤多數會係良性, 只係會有機會覆發......

我反而只係擔心唔知要入院幾多日, 幾時可以出得院, 落得床....唔知要痛幾耐, 唔知要等到幾時先可以完全活動自如.....因為我仲有兩個仔要照顧.........而且我11月中做手術, 但小朋友1月中就要第二次考試喇, 好怕到時有心無力, 幫唔到佢哋溫習

原文章由 tllo 於 22/10/08 09:32 發表

咕b,唔好擔心啦!我第一次發現有瘤時成10cm*8cm大,医生話有可能係惡性(即cancer),割時有問題出錯我就立即死得.最後医生連卯巢同個瘤一齊割左,驗左10天,話良牲瘤.傷口痛左一個月但食得好快冇野.

我雖無左一 ...

伯爵府

想問下你那兩次的瘤是什麼類別的瘤???

原文章由 tllo 於 08-10-20 16:56 發表
90年有10cm*8cm右面卵巢瘤割咗.03年生第一胎又有8cm*5cm左面卵巢瘤,生仔時割埋但流左三個月血.08年11月生第二胎唔知會唔會又有?大家有冇生完卵巢瘤割咗又覆發嗎? ...

伯爵府

偉大的媽媽 咕 b,

細路仔讀書係長久戰. 自己的健康幾時都係最重要.
俾自己放鬆點.

原文章由 咕b 於 08-10-23 10:04 發表
多謝你安慰....

但其實我唔太擔心呢個手術, 一來暫時我未知有冇風險, 就算有都未知風險係咩 / 有幾大, 二來私家 & 公立醫生都話畸胎瘤多數會係良性, 只係會有機會覆發......

我反而只係擔心唔知要 ...

別墅

原文章由 Chamo 於 08-10-25 11:01 發表
想問下你那兩次的瘤是什麼類別的瘤???

兩次割左化驗後,証實係良性卵巢水瘤

伯爵府

如果係卵巢水瘤, 點解要連卵巢都割埋?

我舊年割左個 8cm 水瘤. 另一邊就是 3cm 左右子宮內膜異位瘤. 之後打停經針 6 個月. 依家又生左個 7cm 的瘤.
我同醫生講, 割完咁快生翻, 唔通要年年割? 個醫生同我講, 為免年年割, 就只有連卵巢一起摘取......

你很快就來生了. 要輕鬆點. 如果你依家做產前檢查沒有問題, 就是沒有問題了. 不要擔心, 不要怕. 因為我覺得生瘤同情緒好大關係.

原文章由 tllo 於 08-10-26 14:41 發表

兩次割左化驗後,証實係良性卵巢水瘤

別墅

原文章由 Chamo 於 08-10-26 22:00 發表
如果係卵巢水瘤, 連點解要連卵巢都割埋?

我舊年割左個 8cm 水瘤. 另一邊就是 3cm 左右子宮內膜異位瘤. 之後打停經針 6 個月. 依家又生左個 7cm 的瘤.
我同醫生講, 割完咁快生翻, 唔通要年年割? 個醫生同我講, 為免年 ...

我第一次發現有瘤時成10cm*8cm大,医生話瘤太大而且連卯巢生,使卵巢機能都冇用啦,所以医生將卵巢同個瘤一齊割左!

我雖無左一邊卵巢,我都幸運地有BB,生左個仔時医生突然見剩返的卯巢又有瘤,医生話唔想我又堐多刀,所以本來生BB的傷口由3inch去到6inch大,但今訌卵巢機能冇影响,所以剩返的卯巢又使我幸運地有多一個女!但医生要我生埋依個女就要扎埋,医生話我係高危唔好再生,所以我11月5日38weeks開刀,生女扎埋,有卵巢瘤就割,卵巢有事又割,總之割割割!!!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都怕日後係咁, 醫生話會有機會覆發....我有提過話想整個卵巢唔要, 橫掂我都已經有兩個仔喇, 都唔會再生.....但醫生唔肯, 話如果真係有覆發先會幫我整個割.....咁即好彩就得今次, 唔好彩就要受多次...捱多幾刀

伯爵府

真係唔好割呀. 雖然你有兩個小朋友, 唔需要再生仔. 但割左就要服食荷爾蒙補充劑.

我看過三個輔助生育醫生, 第一個話係輸卵管積水, 要割輸卵管.
但我在網上 search 過, 有見唔建議割, 因為話怕影響供卵巢血液 ..... 驚有影響卵巢功能.
睇第二個輔助生育醫生, 去話為免年年捱一刀, 可以割左個卵巢. 去係話個卵巢生咁大個卵, 根本都發揮唔到功能. 我話割左咪更年期? 去話之後食荷爾蒙補充劑就可以了.

我聽過中醫講過, 氣血不好, 去到卵巢行不到, 什麼代謝不到, 咪卵巢生瘤 ......

我想, 如果我割一邊, 割完後, 中醫那個所謂 "行唔到就塞住左" 又去另一邊, 咪另一邊又生瘤囉. 再割左之後, 就下一次是子宮啦 .... 食荷爾蒙補充劑, 會什麼乳線增生, 什麼增加乳癌風險. 跟住咪又逐邊乳房割 ...... 問題係如果你本身身體唔好, 割完會更傷身......

其實真係要攪好自己身體先. 攪好左身體, 各身體器官 function 得好, 就唔會咁易生.

我自己情況係之前食抗抑鬱藥, 依家無食. 突然間脾胃好差, 個人好似好多野都唔協調咁, 一直唔舒服後, 就發現生左個瘤.

所以, 依家試下睇中醫睇下幫唔幫到.

原文章由 tllo 於 08-10-27 13:11 發表

我第一次發現有瘤時成10cm*8cm大,医生話瘤太大而且連卯巢生,使卵巢機能都冇用啦,所以医生將卵巢同個瘤一齊割左!

我雖無左一邊卵巢,我都幸運地有BB,生左個仔時医生突然見剩返的卯巢又有瘤,医生話唔想我又堐多刀,所 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都有聽人講過, 如果全個卵巢割會令荷爾蒙改變, 其實會仲更加唔好, 所以有d人就叫我唔好割, 但有d就話割咗好, 起碼以後唔駛煩....好似我隔離屋姨姨咁, 佢話佢又係後生時卵巢生過唔知咩瘤(佢自己都唔記得)....佢話唔想日後又要捱刀, 跟住叫醫生幫佢成個割走, 之後佢就因為荷爾蒙失調, 然後就個人瀑脹......脹到好似200磅咁嘅身形......我又怕會好似姨姨咁(身形).....但又怕第時又再生再捱幾刀

原文章由 Chamo 於 27/10/08 18:26 發表
真係唔好割呀. 雖然你有兩個小朋友, 唔需要再生仔. 但割左就要服食荷爾蒙補充劑.

我看過三個輔助生育醫生, 第一個話係輸卵管積水, 要割輸卵管.
但我在網上 search 過, 有見唔建議割, 因為話怕影響供卵巢血液 ..... ...

伯爵府

我都好怕要年年捱一刀.
舊年割完, 今年八月發現再生, 到依家都仲未去割, 諗住飲多三個月中藥. 希望減少黏連易割 d.
真係大吉利事, 除非係 cancer, 千萬不能任意成個卵巢割, 會帶來無可挽救的結果.
醫生話我個瘤舊年割完, 今年又生到咁大, function 唔到. 但啊 tllo 2003 年割左個瘤, 依家咪又再有喜. 而且我一日有月經, 就應該仲係 function 緊. 你點知我生瘤個邊真係 function 唔到. 無野可以肯定到.
Touch wood 講句, 就算煩要割密 d, 都真係唔可以無左卵巢.

我舊年做完手術, 打了半年停經針, 初時都無乜野, 後尾來料, 真係超辛苦 .... 人生跌落谷底, 好黑暗咁. 咪以為真係更年期就食荷爾蒙補充劑, 都有好大副作用......

原文章由 咕b 於 08-10-28 11:57 發表
我都有聽人講過, 如果全個卵巢割會令荷爾蒙改變, 其實會仲更加唔好, 所以有d人就叫我唔好割, 但有d就話割咗好, 起碼以後唔駛煩....好似我隔離屋姨姨咁, 佢話佢又係後生時卵巢生過唔知咩瘤(佢自己都唔記得)....佢話唔 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都明, 有邊個唔想自己裡裡外外都完完整整架......既然而家 公 & 私家醫生都唔肯, 認為未有必要時, 咁都唔到我想點, 所以而家都打消呢個念頭.......touchwood, 真係再有下一次先再同醫生商量......

目前我諗嘅只係, 攪掂兩個細路考試先 (呢個星期五開始考喇), 希望呢次試追分追得好d, 我怕1月嗰次考試, 我會有心無力, 而家拉得幾多得幾多, 考完試後, 就準備入定d日用品係屋企, 方便我老公照顧兩個仔時, 唔駛成日撲嚟撲去買呢買嗰樣.....佢都需要休息....又唔做慣, 又唔識格價, 又要照顧細路同睇住我....如果我準備好哂, 咁佢有需要時, 就可以隨手有得用, 我都叫做擔心少樣

原文章由 Chamo 於 28/10/08 13:03 發表
我都好怕要年年捱一刀.
舊年割完, 今年八月發現再生, 到依家都仲未去割, 諗住飲多三個月中藥. 希望減少黏連易割 d.
真係大吉利事, 除非係 cancer, 千萬不能任意成個卵巢割, 會帶來無可挽救的結果.
醫生話我個瘤舊年 ...

伯爵府

你兩個小朋友幾大呀?
我細個時真係唔使咁緊張 d 成績. 依家的教育製度攪到父母咁緊張同辛苦 ....... 時代唔同哂!!!
都希望你快快趣趣攪好 d '濕星野', 等自己好好休息.

原文章由 咕b 於 08-10-28 13:34 發表
我都明, 有邊個唔想自己裡裡外外都完完整整架......既然而家 公 & 私家醫生都唔肯, 認為未有必要時, 咁都唔到我想點, 所以而家都打消呢個念頭.......touchwood, 真係再有下一次先再同醫生商量......

目前我諗嘅只係 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

一個啱啱升小一, 一個今年三年班, 要考TSA

原文章由 Chamo 於 28/10/08 13:55 發表
你兩個小朋友幾大呀?
我細個時真係唔使咁緊張 d 成績. 依家的教育製度攪到父母咁緊張同辛苦 ....... 時代唔同哂!!!
都希望你快快趣趣攪好 d '濕星野', 等自己好好休息.

...

首頁
12345...8

尾頁

跳至