跳至

首頁
45678...13

尾頁

別墅

popcornhsm 發表於 16-6-6 14:54
Thanks!
徐小呢?呢間最心儀

徐小,因為我女無分,知道好難入,所以就無特別諗住叩門,因為我聽人講呢間好多都係有分加嘅小朋友,所以好少位俾統一派位,一見到咁就無留意了!

大宅

就係學校冇解釋先過份!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:chanpriscilla+發表於+16-6-6+16:19+

原帖由 gloriachorus 於 16-06-06 發表
下?
點解會常用代課老師嘅?
其實你自己分析一下, 依家會開始有人為左叩門乜都講得出

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

piglet0529 發表於 16-6-6 17:03
其實你自己分析一下, 依家會開始有人為左叩門乜都講得出

多謝提醒

別墅

piglet0529 發表於 16-6-6 16:47
你真是填左73+74區在乙部?

我乙部頭6個志願都係元朗,但其實志願只有1間,其他全部係天水圍,因為已經無選擇!但錦田,八鄉同啲我堅持一間都無填!
真係唔知點填,唔填多幾間又怕真係派左唔知去邊,如果填埋八鄉個類,又怕真係派左去個度,所以我都諗左好耐!
其實我早係一年前,已經買哂個啲什麼攻略,但睇完始終唔明
以74區為例,有12間(真係屬於74區),但當中有4到5間係唔知咩學校(八鄉中心,惇裕,蒙養,通德......),雖然未必係差,但上網搵過,都睇唔到多資料,問下啲相熟家長街坊,佢地都話未聽過,咁點敢填,始終係個女嘅前途!
問題就黎喇,個表吉左,就話會留到最後睇邊度有位就派俾我,如果我填左,而你寫嘅之前意願無位,跟住又會跟你個排位繼續派位,咁你有填到,都係有機會派去個喎!

無填而派左去,就話你無填哂個表,你揀嘅都無位,所以排到最後先派俾你
有填而派左去,就話你自己有填,係根據你意願去派

所以我睇完個幾本攻略,都係唔明個填表攻略係乜

複式洋房

barbiewong 發表於 16-6-6 16:08
我是74區之友,頭三個志願我揀左73區,但中左第四志願榮恩,不用去天水圍,已經算執到 ...
吓,咁呀,係咪當你榮茵係第一志願呀?第四都派到咁神奇!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:barbiewong+發表於+16-6-6+16:08+我

原帖由 popcornhsm 於 16-06-06 發表
吓,咁呀,係咪當你榮茵係第一志願呀?第四都派到咁神奇!
或者甲1-3, 乙1當4?

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

越睇越驚,有無榮茵家長可以講下

複式洋房

piglet0529 發表於 16-6-6 16:32
係, 到時你睇下有邊間你果年會多一班就易的, 不過天水圍派到青年會定方XX就睇你識唔識填表喇

...
咁係咪要前到4, 5先派到ymca? 但放棄哂元朗嗰啲又……唉

男爵府

回覆:74區派位如何,大家分享下

我女同學仔個嫲嫲,你退休老師,以前間中都有去蒙茵代課,話呢間學校d小朋友品徳唔太好,無咩禮貌,唔識尊重老師

大宅

popcornhsm 發表於 16-6-6 17:48
咁係咪要前到4, 5先派到ymca? 但放棄哂元朗嗰啲又……唉

的確要放棄,唔係好易去左村校

民房

回覆樓主:

派到鐘聲,排1-1-1

我之前係住天水圍,一心搬黎元朗諗住小學既學校好啲。
搬左先知分2個校網,重要74區根本都吾夠學校,有機場派返天水圍。

接受左呢個現實,又吾想去錦田讀村校,就4出睇下舊年74區有的揀既天水圍學校。其實梁銶琚正,分校,英業,科小,都吾錯架。
填表時第三位已經楝天水圍既學校,
最緊要吾好派到方潤華,有個小學老師講話呢間學校只會辦9年,之又摺過,咁啲老師都吾會有心教羅。

大宅

我女都派左鐘聲
有鐘聲家長一齊開個whatsapp gp交流嗎

大宅

有無派到去天水圍靈愛呀 。。。 唉 校車都唔知點算。。。

別墅

Ovyma 發表於 16-6-6 23:49
派到鐘聲,排1-1-1

我之前係住天水圍,一心搬黎元朗諗住小學既學校好啲。
我72 架,今年派左英業,請問點解你會覺得英業唔錯呢,bk 無乜人講

複式洋房

畀面勳章

回覆 潮媽_ 的帖子

Hi我都派了鐘聲,都想知道鐘聲會唔會開group

大宅

不如晏少少我開個鐘聲whatsapp gp
大家inbox我電話呀:)
如果係其他途徑識到鐘聲家長可以問佢join 唔join:)

民房

lewisimen 發表於 16-6-7 07:06
我72 架,今年派左英業,請問點解你會覺得英業唔錯呢,bk 無乜人講

我去學校睇過,佢地都注重學生成績架喎。
校門口又貼晒畢業生在其中學既校長讚賞信。
升中派位都有去band 1。
你去佢個website 睇下。
以上純粹個人睇法。

大宅

hellovenus96 發表於 16-6-6 22:23
的確要放棄,唔係好易去左村校

我都係要放棄,就算比你放晒頭6間元朗又有咩用,都唔會派到,不如放啲叫到填得過既天水圍學校仲好,好過去左方小,我就係第三填科小又中左,得幾個位都比我入到都唔知好彩定唔好彩

大宅

朱咪咪 發表於 16-6-7 14:52

我都係要放棄,就算比你放晒頭6間元朗又有咩用,都唔會派到, ...

科小唔易入嫁,我排左可銘第五,入左,但唔知好唔好,但總好過村校

首頁
45678...13

尾頁

跳至