自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囝囝岩岩2歲,8月份要返N班,準備比佢搭校巴返學,好擔心佢第一次自己上校車時會好反抗同爆喊,想起已好心痛😢有冇家長可分享下經驗?校巴上的姨姨一般可以處理到呢d情況嗎?謝謝

大宅

回覆:好擔心小朋友第一次自己搭校車會喊爆

試下開學幾日自己湊返學校,慣左就話比佢知上校車可以返到學校。
2歲人仔又要上陌生校車又要去陌生學校,喊係必經過程。同埋n班學生保母ee會特別照佢地架。

男爵府

一開始會喊,搭搭吓就慣,仲會好開心添,不要擔心

wcpcelia    發表於 16-6-6 16:44
siumiuc    發表於 16-6-5 08:33

大宅

習慣就太好了

男爵府

回覆:tinacarrot 的帖子

最好頭1個月唔好搭校車,適應完學校,至適應搭校車

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

小朋友的性情,其實妳是猜不透的,當妳以為佢會咸時,可能到時見到架校車,而車上又有其他小朋友在坐,他急不及待要即刻上車和其他小朋友玩,妳試都未試過已經話佢可能會咸,對佢好唔公平,而且由最初妳選校時已經預咗佢會坐校車,現在又何必令到自己憂心重重呢!尚試放開手,開開心心迎接他坐校車的第一次,如果方便和有時間的話,記得幫他拍下返學上車和放學落車的情景留念,當他開開心心上車向妳拜拜時,通常做亞媽的都會好捨得,雖然短短幾粒鐘,但都心掛掛他在學校的情形。

同時我亦不贊成妳選擇先親身送返學一個月,然後再坐校車,恐怕更難,因為怕他已習慣由妳接送回校,到時再改坐校車,佢唔肯,到時仲更難上車,實咸兼難攪,妳仲心痛。寧願日後間唔中送佢返學或接放學,俾個驚喜佢。

小朋友的人生成長過程是有好多第一次,我們做家長的都有,有些事情更是同小朋友共同擁有和經歷,更加不容錯過,尚試放開手啦,預祝你們擁有開心愉快坐校車的第一次。

MrsBlueBlue    發表於 16-6-5 06:39

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

校車啲位好緊張架,到你想搭時就冇得坐!

珍珠宮

喊好正常呀,喊幾日就習慣㗎啦

子爵府

唔好過份擔心
可能你小朋友好勇敢

想當年 我妹妹3歲 第一日返學
周圍嘅小朋友都喊得好勁
我媽都好唔捨得妹妹
我妹同媽咪講:我要返學喇,你快D返屋企...

果然3歲定80⋯⋯我妹又細到大都好獨立

禁止訪問

子爵府

開學第一個星期係適應週
有部份學校容許家長陪同搭校車
你可以問吓校車公司

其實去到新環境
小朋友會睇父母反應
如果見父母好開心好安心
佢會相信呢個地方安全愉快
但如果你自己都表現到憂心忡忡
小朋友死都唔肯上車

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我開學前3個月 日日都同小朋友講 大個仔 要搭校車 好好玩 洗腦式日日講

終於到左要搭校車既日子

我都1516 唔得就自己湊返學

點知小朋友一支箭行上校車

仲同我講byebye

校車ee贊佢 第一個上到校車

有佢做榜樣帶頭 希望之後d小朋友都成功上車

子爵府

tinacarrot 發表於 16-6-5 01:22
囝囝岩岩2歲,8月份要返N班,準備比佢搭校巴返學,好擔心佢第一次自己上校車時會好反抗同爆喊,想起已好心 ...
唔駛擔心, 一定會。人生必經階段, 好多第一次, 擔心得幾多。

珍珠宮

我反而擔心佢暈車會嘔

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

你之前同佢講多D,大個仔要自己上校車返學,好叻架,或者帶佢去睇吓D小朋友點樣撘校車,到嗰日再開開心心送佢搭校車,等佢都覺得係一件值得高興嘅事,千萬別表現出憂心忡忡,反而令佢覺得唔知自己將要去D咩恐怖地方添!

子爵府

引用:囝囝岩岩2歲,8月份要返N班,準備比佢搭校

原帖由 tinacarrot 於 16-06-05 發表
囝囝岩岩2歲,8月份要返N班,準備比佢搭校巴返學,好擔心佢第一次自己上校車時會好反抗同爆喊,想起已好心 ...
我上年就係咁,佢第一日自己搭校車嗰日仲要黃雨,我擔心到喊。

佢學校只可第一日陪上堂,佢足足用咗一星期先至唔喊。

複式洋房

謝謝咁多位的分享

翡翠宮

回覆樓主:

2歲搭校車,我真係接受唔到

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

返學”喊”,係小朋友及家長必經階段!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

fatchu@home 發表於 16-6-5 13:05
2歲搭校車,我真係接受唔到

x2擔心死,2歲真係太細個。

首頁

尾頁

跳至