心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

同銀行貸款, 請給意見, 謝謝

想申請貸款, 同大新銀行借款, RATE : 0.26%/月, 7.85%/年, 不知如何選擇, 如下:

A. 借$80,000 每月還款$2503 , 還款期36個月
B. 借$40,000 每月還款$1252 , 還款期36個月

如果 (A), 全數找晒卡數, 沒有應急金錢
如果 (B), 找卡數 $33,000, 余下 $7000 留起待應急用 , 再加還卡數$40,000 (但每月找$2000)

現時欠卡總額$80,000 每月還款約$3600.00 請各位出手俾意見, 謝謝

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Re: 同銀行貸款, 請給意見, 謝謝

梗係(A)喇!你的Credit Card每月還款約$3600,這是Minimum嗎?幾時先還完呢?如用(A)plan,每月只是二千幾,3年便清晒條數,每月仲還少成千蚊。你睇下張statement,credit card只是Finance charge(即利息),分分鐘過千一個月呀!Credit card息太高, (B)plan幫助唔太大,還minimum最唔好,比貴息架!

大宅

How come 如果 (A), 沒有應急金錢 ???? You now repay $3600, But if Plan A, you repay $2500, you will have $1100 more ......

男爵府

除非你人工好高啦,如果吾係都幾難一次借八萬蚊咁多呀,因為銀行通常都係借你月薪三至六倍到呀......
你要問清楚呀

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都會選A囉...只有努力還晒d錢,生活先至會過得輕鬆.

我都係欠銀行咭數成7萬幾蚊...每月還2千幾3千蚊條數都無郁過咁...但問銀行借,根本唔借到咁多,又煩又要呢樣個樣...
各位媽媽,邊間借錢又平息又簡單??

男爵府

其實現在有好多人欠銀行錢幾萬蚊真係大有人在呀
但除非你真係每薪搵好多呀,如果吾係銀行都吾會借咁多筆錢比你呀,加上現在o的銀行批得好緊呀,所以都幾難
如果去出面財務公司利息又好貴呀......

民房

Of course plan A! Stop accumulating the debt after you pay it all!

大宅

寫道:
梗係(A)喇!你的Credit Card每月還款約$3600,這是Minimum嗎?幾時先還完呢?如用(A)plan,每月只是二千幾,3年便清晒條數,每月仲還少成千蚊。你睇下張statement,credit card只是Finance charge(即利息),分分鐘過千一個月呀!Credit card息太高, (B)plan幫助唔太大,還minimum最唔好,比貴息架!

I agree with 麟媽媽.
起碼知道3年之後可以還清,好似dummypimp話齋,以前還$3600,依家還$2503,點解會冇錢留嚟應急呀? 唔明?
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

男爵府

當然plan a會好o的啦,起碼可以全部還清ma.....
你可以去問下銀行呀.....
有些人欠銀行十幾萬就會去債務重組law

首頁

尾頁

跳至