懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

加油加油....

大宅

marsh_mallow 發表於 16-6-22 11:09
今日好返少少, 無尋日流得咁勁,不過都未完全止到,希望會一步一步好轉! 大家一齊加油! 你訓床係咪都係 ...

我睇完醫生第一個星期只係早晚食小白球就好啲,日訓夜訓或攤喺床煲劇咁。不過今個星期要日日出tst打針,所以就冇咁多時間訓,同埋如果冇咩特別唔舒服都會買埋餸煮夜晚果餐,因為得2公婆,唔想日日食外賣咁無營養。其實而家仲keep住有啡㗎,不過冇肚痛,所以唔係太擔心,最緊要做咩都慢慢嚟,有得坐就坐。每星期再返醫生度照下bb,希望平平安安過渡啦!

別墅

最關心BB問題熱投勳章

marsh_mallow 發表於 16-6-22 11:14
原來係咁,我真係唔知,因為我之前有兩次胎停,都係一d徵兆都無 無血無痛,今次見流咁多血即刻好驚。有你 ...

多啲休息,行少啲,郁少啲~我都好明白你嘅擔心,因為我自己負血型,有好多負血型二胎都會流產,所以一直都好擔心,後來諗,BB係要來嘅一定會痴實我,我都相信佢係好堅強嘅~所以放鬆啲,對你同BB都好

大宅

LAILAILAILAI 發表於 16-6-22 11:21

我睇完醫生第一個星期只係早晚食小白球就好啲,日訓夜 ...

咁你而家幾多week? 日日都出去打針會唔會好頻撲?我見有網友係自己打針,不過我好難想像自己幫自己打針係點⋯ 小白球我係用塞既方法,而家要加埋另一種口服安胎藥,塞+食雙管齊下。 我同我99住得好近 晚餐會去佢度食 不過我同老公暫時都無同其他人講,我覺得好難唔知,佢有時過來我屋企見我無返工就會好易發現,因為我99知我以前都好少請病假同請假留響屋企,而家都係隨機應變,一時話頭痛 一時話肚痛,一時話放年假。

大宅

yan01021 發表於 16-6-22 11:29
多啲休息,行少啲,郁少啲~我都好明白你嘅擔心,因為我自己負血型,有好多負血型二胎都會流產,所以一直都 ...

關於負血型,我見有另一個post討論緊,但我見都好多網友回覆話自己負血型都生到幾個BB同埋都好健康,所以你都唔好太擔心。希望你都會成為佢地成功的一份子,將來又可以將你的經驗再分享比其他人。加油

大宅

marsh_mallow 發表於 16-6-22 13:51
咁你而家幾多week? 日日都出去打針會唔會好頻撲?我見有網友係自己打針,不過我好難想像自己幫自己打針係 ...

我而家6週6,每日去打針都有啲頻撲呀,其實樓下啲診所都可以打,因為醫生比曬一星期針藥我,我試過樓下診所搵醫生幫我打,收成340蚊,仲打到好痛仲瘀左一忽。咁去返tst打就收100打針費最重要係唔痛,可能佢地熟手,所以辛苦啲都返去打。我而家都冇咩可以做,等覆診。

我以前IUI都係自己打肚皮呀,不過而家要打pat pat自己打唔到呀!日日出去慢慢行啦唯有。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

marsh_mallow 發表於 16-6-21 22:40
會盡量放鬆d 食藥之後希望會轉好 咁你之後都係一直休息到無哂啡同血? 係唔係都係食藥同塞藥呀?
...

我只係去政府醫院睇咋~冇食藥~5wk幾流左10幾日冇流,到10周又流左2日....bb好正常,亦健康增長中,聽日就19wk喇~所以放鬆啲啦…因為我cycle長,一開始我完全冇諗過係有左,又食生冷又跳舞,到開始成日都有啲想嘔喎...但又以為谷m, 就走去食喇叭丸,食到見紅..好後悔,日日喊,點知喊完仲流多啲比我睇。。咁我就叫自己放鬆啲~醫院叫我10日後去照bb,我忍左十日就見到閃閃喇

大宅

Purple_0322 發表於 16-6-22 22:05
我只係去政府醫院睇咋~冇食藥~5wk幾流左10幾日冇流,到10周又流左2日....bb好正常,亦健康增長中,聽日就1 ...

我一向period都好準, 但最尾呢個cycle早左一個星期黎M咁, 之後仲食雪條,後來見網友話可能係流啡先用CB驗。 我都好想放鬆心情,但每次去toilet見到仲流緊就好灰⋯

大宅

LAILAILAILAI 發表於 16-6-22 14:55

如果遇到手勢唔好的姑娘真係會打到瘀,為左BB有時頻撲d都要,打針係唔係有效過食藥呢? 如果係有效止到血我都想打,好似止唔到血咁真係擔心。你6周幾係唔係已經照左閃閃啦?

大宅

marsh_mallow 發表於 16-6-23 10:46
如果遇到手勢唔好的姑娘真係會打到瘀,為左BB有時頻撲d都要,打針係唔係有效過食藥呢? 如果係有效止到血 ...

我頭一個星期只係早晚食一粒小白球,情況冇好轉,所以再睇醫生要求打埋安胎針。而情況係比冇打針好好多,雖然未完全止血,但安心好多。我5週5已經照到閃閃,會每星期覆診再照。現時都冇咩可以做,希望快啲停血啦!

大宅

LAILAILAILAI 發表於 16-6-23 11:23
我頭一個星期只係早晚食一粒小白球,情況冇好轉,所以再睇醫生要求打埋安胎針。而情況係比冇打針好好多, ...

我今日又流多左,仲要有d肚痛⋯ 情況都係反反覆覆⋯ 你有無睇中醫呀?唔知睇中醫有無幫助呢⋯ 但又怕中藥西藥夾埋一齊食唔好

大宅

marsh_mallow 發表於 16-6-23 16:58
我今日又流多左,仲要有d肚痛⋯ 情況都係反反覆覆⋯ 你有無睇中醫呀?唔知睇中醫有無幫助呢⋯ 但又怕中藥 ...

你而家點呀?盡量訓床唔好周圍郁呀!流多左同肚痛如果持續,建議你再去睇醫生或者入急症睇下咩事好呀!唔好過奶奶度食飯啦,叫老公拎嘢比你食或者買外賣啦,千萬唔好再走嚟走去呀!
我剛bingo時有因為流啡睇過一次中醫,不過唔work,流得仲多唔敢再食藥,最後都係睇返西醫。
如果妳想睇中醫,最好你本身有個醫師睇開嘅,知道你體質比較好。放鬆啲,唔好咁擔心,休息多啲,bb會痴實的!

大宅

LAILAILAILAI 發表於 16-6-23 17:28

你而家點呀?盡量訓床唔好周圍郁呀!流多左同肚痛如果 ...

頭先肚痛去toilet見d血比之前杰身左又深紅,而家愈來愈R底,打算等老公收工去醫院睇下,不過我得4W6D唔知會唔會幫我照⋯ 我怕走來走去又頻撲反而得不償失⋯ 而家15 16 唔知點好⋯ 我今日爬文見有網友話自己流血就停食阿士匹靈,但我早兩日去睇醫生佢又叫我Keep住食,我諗都係要睇多個醫生好d...

大宅

marsh_mallow 發表於 16-6-23 17:59
頭先肚痛去toilet見d血比之前杰身左又深紅,而家愈來愈R底,打算等老公收工去醫院睇下,不過我得4W6D唔知 ...

去急症,孕婦肚痛出血,好快就有醫生幫你照。你之前睇私家照到胎囊未? 如果急症醫生照唔到,可能會叫你上病房留院,因為佢地會擔心touchwood宮外孕。直至佢地照到胎囊喺子宮先比出院。所以最好執定簡單個人用品。至於食唔食藥,最好打電話返診所問問,同佢講你而家嘅情況,睇醫生點決定。你而家流緊血最好坐的士,唔好頻樸,有得坐就坐,加油!

首頁

尾頁

跳至