自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

我細個都係呢D失雲魚, 我自己覺得個腦遊緊雲咁, 一片空白, 全完recall唔到邊到唔見... 好彩嗰陣電話興掛頸, 先無咁傷... 之後提自己每次離開一個地方都要回頭望, 睇下有無漏野

珍珠宮

開心吸收勳章

專注力不足的小朋友係會經常丟三忘四。有無 label? 唔見咗都容易D搵返。

翡翠宮

畀面勳章

blackberry 發表於 16-6-27 11:23
我仔由小學至初中都成日丟三落四,不過電話佢好緊張就冇事,什麼飯壺水樽,新羽絨,校服數之不盡,但今年中 ...
我都希望個女會盡快開竅

wcpcelia    發表於 16-6-27 16:12
日日是好日

翡翠宮

mother904 發表於 16-6-27 10:50
一部 Iphone加兩副眼鏡已經近萬,仲有其他林林沈沈

而家配眼鏡好貴,防藍光+防曬鏡片要二、三千

小朋友,係咪應該用D平D嘅電話呢......加上佢咁大頭虾..........

琥珀宮

引用:Quote:oiyau2005+發表於+16-6-27+11:03+知

原帖由 mother904 於 16-06-27 發表
我都覺得好匪議所思

佢平時戴矯視鏡,日頭唔駛帶眼鏡。眼鏡係後備,用黎有病或者有事戴唔到矯視鏡先用,通 ...
其實後備眼鏡又唔係成日戴,洗乜又防藍光又防曬鏡片,今次一於百無,框要最平,鏡片唔要超薄等佢核核突突啦!

大宅

熱血勳章

回覆樓主:

囡雖不是時常,但都擔心。試過一次水樽唔見左個樽頭。冇得配

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我細個都係咁,但其實凡事上心啲專注啲可以改善,so far我變成大人後冇試過唔見手機,眼鏡,手錶,銀包呢啲貼身野,但都有間中漏左把遮係餐廳

既然佢咁易唔見,不如就買基本需求既野就算啦,同佢講你今年學識專注先好要iPhone 呢啲貴野

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

mother904 發表於 16-6-27 10:34
我女做野十分丟三落四,由細到大經常唔見野,成日叫佢小心,用簿記低所有要帶既野,無論點教,佢都係成日唔 ...
我以為我仔仔女女論盡, 原來真係"一山還有一山高"

芝麻街    發表於 16-6-27 17:55

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

聽見真係肉赤呀

珍珠宮

睛靈勳章

引用:Quote:moonychan 發表於 16-6-27 10:45 過

原帖由 mother904 於 16-06-27 發表

你都好捨得買嘢比佢,我小朋友部手機千幾,眼鏡幾佰(已經覺得好貴)。佢可能覺得你唔至在,所以有持無恐

子爵府

mother904 發表於 16-6-27 11:18
我都覺得好匪議所思

佢平時戴矯視鏡,日頭唔駛帶眼鏡。眼鏡係後備,用黎有病或者有事戴唔到矯視鏡先用,通 ...

仲用得矯視,即係唔閱讀時佢睇野冇問題,加上呢排好熱,我自己都焗到經常除下來,細路好動更加啦。本來有掛帶,但無論design幾型格,我仔亦拒用,除非場合不能不用。
我試過要脅要佢用防止老人失踪的警報器掛在眼鏡上,以藍牙用手機尋或離開範圍叫喚
仲借來試過test run,so far 最醒神敎訓。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

mother904 發表於 16-6-27 10:50

唔怪得咁多錢 !

我 2 個孩子唔使配眼鏡, 手機用 cheap cheap 千鬆 D. 未試過唔見.

暫時遺失嘅物件都 4 個月前, 價值 $300 跑鞋, 只著過 2 次 !

芝麻街    發表於 16-6-27 17:56

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 16-6-27 11:18
我都覺得好匪議所思

既然唔係長帶就買副平平地嘅咪得囉, 小朋友反正年年都要驗眼

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

眼鏡都唔見得,即係唔係成日用啦!咁配啲平既就OK啦!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

珍珠宮

mother904 發表於 16-6-27 11:09
部Iphone係我既是舊電話黎,雖然用左幾年,當年都買左幾千元!

佢而家用自己錢買,已經揀左個平價小米

佢現在再買都肯用平小米, 算係咁

你都唔好咁勞氣, 現在既細路可能由小到大得到太多關注, 事事有人 (父母 / 祖父母 / 或工人) 打點, 又或者真係太忙 (功課或課外活動), 經常甩漏

希望佢得到今次教訓以後事事會小心

** 其實我小時候都經常唔見嘢, 唔見銀包, 買鞋整個手袋被偷了, 工作以後都唔見了 3 個電話

之後我學精了, 銀包放入小袋, 再放手袋, 用有拉鍊既手袋, 以免手機從手袋跌出來, 人多地方將手袋攬在胸前, 我已十幾年無唔見嘢了, 所以你可比機會你女女從錯誤中學習, 加油

珍珠宮

不過樓主真係好闊佬, 配成2千幾元既防藍光加漸變鏡, 老實, 我自己都唔捨得配比自己

我女小2至中一都只係雹幾百元一副普通學生鏡

今天帶矯視眼鏡後, 無再配spare 比佢

男爵府

中一生唔使用咁貴嘅野住
唔好縱壞佢呀

翡翠宮

畀面勳章

我唔係闊佬,只係兩公婆對眼都唔好,擔心佢會遺傳父母既不良基因,所以一直都好緊張佢眼睛健康

而家諗下諗下,都係求其配對平價眼鏡就算
日日是好日

水晶宮

首頁
12345...8

尾頁

跳至