自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

印姐姐由出世湊到我個女2歲, 工人係好鍚佢
小朋友一直好跟她, 我放工回家陪佢玩, 但她見到工人一做完野就會跟實佢
但早排工人回鄉2星期, 我開始意識到問題

佢放假時小朋友好多事都變得比平時扭計, 如不肯刷牙,不肯抺面
食野少咗好多, 不肯去廁所...
現在工人回來了, 她比以前更痴她, 什麼都要姐姐陪, 我陪她就不肯做
又成日叫要姐姐, 不要爸爸, 媽媽

最令我心傷是, 姐姐放假時, 我同佢用綿花抺口及牙, 佢咬到我流血
姐姐回來了, 晚上刷牙我自己跟返, 她依然會咬我, 但早上是不咬姐姐的
一見到姐姐就好易開心, 但我做咩都好難令佢好開心

姐姐一直都是和我們同台食飯的, 我很想叫她回廚房食, 但又不好意思
有咩方法可以令個女跟我多d!?

PS 我明白個女痴個工人是好事, 代表她鍚佢, 我只想挽回個女多一點, 因工人始終會有走的一天, 而且我知佢做多2年便走, 我怕小朋友到時更加不適應

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Nomos 發表於 16-6-30 14:31
小朋友一直好跟她, 我放工回家陪佢玩, 但她見到工人一做完野就會 ...
你使唔使返工架 ?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

最直接.....炒左工人自己湊,

冇㩒完美,又唔洗湊又痴你........

伯爵府

畀面勳章

ian723 發表於 16-6-30 14:34
你使唔使返工架 ?
樓主有寫佢"放工回家",咁應該係要啦

伯爵府

其他小朋友反應好直接 如果工人姐姐平時對佢好 自自然然好跟個工人 其實係好事嚟架

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

moniqueee 發表於 16-6-30 14:36
樓主有寫佢"放工回家",咁應該係要啦
睇咗冇上心, 謝謝你

男爵府

你開心姐姐咁錫佢

子爵府

回覆樓主:

親子關係從來不是㩒個制就會有,小朋友最簡單直接,邊個陪佢最多,照顧最多就痴邊個
冇其他方法,由呢一刻起,無論幾攰,堅持放工後自己照顧她,初期一定反抗,日子有功,她會知道的,仲有,放假時,兩公婆帶小朋友出街,唔要工人跟,製造多d同小朋友獨處時間

另一方面,你都應該感恩有個好工人,否則你仲煩

男爵府

有無jm有相似情況或經驗可以分享

伯爵府

回覆樓主:

姐姐錫囡囡係好事,維有你地放假時多啲陪佢,同佢出街玩,遠離姐姐,等佢知道你地陪佢,佢有街去,姐姐唔會同佢去街嘛!

珍珠宮

Nomos 發表於 16-6-30 14:31
小朋友一直好跟她, 我放工回家陪佢玩, 但她見到工人一做完野就會 ...
姐姐對你個小朋友好... 咁小朋友咪痴佢 lor..咁你自己想唔想姐姐對係小朋友好先?
針無兩頭利 wor..

大宅

引用:其他小朋友反應好直接 如果工人姐姐平時對

原帖由 Gi-leung 於 16-06-30 發表
其他小朋友反應好直接 如果工人姐姐平時對佢好 自自然然好跟個工人 其實係好事嚟架
...
我不知幾鐘意我小朋友痴工人 咁証明我工人對小朋友好好啦

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

最直接的方法就是你多d一手一腳湊她,陪她玩。
擔任照顧者, 唔係我陪你玩玩, 食飯去廁所其他野又交返比工人。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆:2歲小朋友好痴工人, 做呀媽的真的好心傷

要搵食, 冇辦法, 試設想如果呢個唔係工人而係婆婆, 自己媽咪, 就算痴佢, 感覺會唔會好d??
如果樓主答案都係一樣, 咁就冇辦法, 學樓上jm講唯有炒工人, 自己湊返, 現實好難兩全其美, 小朋友最直接, 邊個對得多而又錫佢就跟邊個

禁止訪問

男爵府

回覆 tang0809 的帖子

我放假一定陪個女, 從不帶工人一同出街的

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友嘅感情同反應一向好直接
姐姐錫佢 佢就自然痴姐姐
但你只要繼續盡力建立親子關係
小朋友慢慢會痴返你 放心
父母地位無可取代架

侯爵府

樓上JM都講囇, 樓主應該感恩工人對小朋友好, 小朋友先會咁跟佢

小朋友大大吓就識分邊個先係媽咪, 唔需要心傷啦

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Nomos 發表於 16-6-30 14:46
回覆 tang0809 的帖子

我放假一定陪個女, 從不帶工人一同出街的
工人唔好同小朋友一齊瞓, 會太依賴。
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

所有野自己跟返自然會跟你。

首頁
12345...7

尾頁

跳至