自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

早大約半年前已經同佢申請在暑期連星期六、日合共4日假,即是只是拿兩天,當時又話太早申請,一個月前申請就得,和同事夾好其間無人放,現在又不比放,一時又話月頭忙、一時又話月尾忙不好放,我真是想問D假期唔比放要來做什麼

伯爵府

病假

公爵府

2018復活節勳章

問吓佢可以邊日先可以放。

wcpcelia    發表於 16-7-2 09:50
333s    發表於 16-7-1 22:38

禁止訪問

引用:病假

水晶宮

回覆樓主:

我果時又係咁,總之放大假就唔岩,到最後一次我谷鬼氣唔做

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

引用:早大約半年前已經同佢申請在暑期連星期六、

原帖由 mohatman 於 16-07-01 發表
早大約半年前已經同佢申請在暑期連星期六、日合共4日假,即是只是拿兩天,當時又話太早申請,一個月前申請就 ...
一個月有四個星期六日,問佢想你放邊個

珍珠宮

豬吉 發表於 16-7-1 21:54
病假

變成明玩嘢。

我都唔明啲公司,員工有假,死都唔俾人放假。有啲公司衰到只俾人一日一日放,唔俾一連放幾日。員工邊有心機幫佢打工吖! 最賤係有啲上司自己可以放成個星期,唔批下屬放幾日。

好在我公司唔會,上午請下午假都得(當然有嘢趕緊,就唔會咁請啦)。

子爵府

吹佢唔脹,你問佢邊日可以俾你放。你話想去旅行

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實我都想問下,如果老闆真係唔批大假,咁當自己請假扣$$既,佢有無權都唔批?

伯爵府

olkan 發表於 16-7-1 22:09
變成明玩嘢。

我都唔明啲公司,員工有假,死都唔俾人放假。有啲公司衰到只俾人一日一日放, ...

佢同我玩野我一定同返佢玩

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實我都想問下,如果老闆真係唔批大假,咁

原帖由 fungyee 於 16-07-01 發表
其實我都想問下,如果老闆真係唔批大假,咁當自己請假扣$$既,佢有無權都唔批?
...
失蹤係曠工

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

到時請病假

子爵府

mohatman 發表於 16-7-1 21:37
早大約半年前已經同佢申請在暑期連星期六、日合共4日假,即是只是拿兩天,當時又話太早申請,一個月前申請就 ...

咁月尾你個post 係咪真係peak period?
係,我一般唔會撞。唔係,我會力爭(老實我最合唔嚟那個也未試過唔俾我放,通常HR會通知佢下屬積假太多有違規章。)

男爵府

回覆:如果你老細唔比你放假你會點

前一份工試過,做咗年幾兩年,申請放一日假,亞頭唔批,發晒脾氣至有得放。後尾隔個月想攞大假返大陸玩幾日,我同佢講,你唔俾放我唔做算喇!免傷和氣!

wcpcelia    發表於 16-7-2 09:51

大宅

我老公試過早一年前申請假期去家人海外婚禮,點知去前個幾月激嬲左老細,即刻唔比放假,最後老公發脾氣先有得放,為左呢件事,老細嬲左老公成個幾月,除公事外冇同佢講其他野,仲日日搵野嚟鬧

P.s:老細同老公係非一般賓主關係,老細當老公係半個仔

公爵府

olkan 發表於 16-7-1 22:09
變成明玩嘢。

我都唔明啲公司,員工有假,死都唔俾人放假。有啲公司衰到只俾人一日一日放, ...
我試過有個老闆只準我逢星期三同五放半晝,咁樣來燃燒我D大假,真係嬲到出煙

珍珠宮

mugtaitai 發表於 16-7-2 01:31
我試過有個老闆只準我逢星期三同五放半晝,咁樣來燃燒我D大假,真係嬲到出煙 ...

如果我老闆咁,我會2,4,6病假半日

公爵府

olkan 發表於 16-7-2 01:39
如果我老闆咁,我會2,4,6病假半日。
要等份糧供樓開飯,我唔敢玩嘢,但搵到另一份工,即炒佢魷魚

子爵府

回覆:如果你老細唔比你放假你會點

我轉工時試過. 舊公司年頭批左我年尾假返香港, 所以機票都買好.

點知我年中轉工, 所以interview時已講定, 係呢間公司全年最忙時我要放假. 老細好好話梗係冇問題... 到入職後放假前佢半開玩笑話我竟然最忙時走左去...

首頁

尾頁

跳至