3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

有沒有JM任何一個你的小孩比我的3歲兒子瘦或矮?他8月中將會3歲,但他只有10.7kg和88cm. 過去兩個月他沒有重或長高過.超級超級擔心。

前幾天看報紙關於進進, 我非常擔心我的兒子有遺傳問題或骨骼問題. 只希望他只是奀. 我本人158cm,我丈夫是180cm. 所以我覺得我的兒子不應該如此矮!!

有沒有任何JM可以分享

珍珠宮

回覆樓主:

我仔31個月,半年黎只重左1磅,而家12.2kg

大宅

Jmachi 發表於 16-7-21 11:37
有沒有JM任何一個你的小孩比我的3歲兒子瘦或矮?他8月中將會3歲,但他只有10.7kg和88cm. 過去兩個月他沒有 ...

一定有啦!我仔27m 82-83cm
10kg, 睇怕3歲都冇88cm ....

Planetbaby    發表於 16-9-29 18:40

侯爵府

畀面勳章

未夠3歲....都可接受既..

大宅

回覆 Jmachi 的帖子

我囡絕對比你囝瘦, 佢大約88CM, 但相信不夠20磅....(真的像饑荒兒童咁瘦)。

大宅

回覆樓主:

我仔29個月,都係85-86cm, 我都好擔心,我同老公高度同你地差唔多

大宅

引用:我仔29個月,都係85-86cm, 我都好擔心,我

原帖由 CLJ 於 16-07-22 發表
我仔29個月,都係85-86cm, 我都好擔心,我同老公高度同你地差唔多
大家加油!我嗰囝35個月…… 真係擔心!

大宅

CLJ 發表於 16-7-22 14:01
我仔好似你仔咁大時,都係咁上下高, 發完一場燒後, 個個都話佢高左, 同佢度高, 而家34個月有91cm, 雖然唔算高, 但都叫過左90cm, 所以唔好太擔心住~~

別墅

有沒有JM任何一個你的小孩比我的3歲兒子瘦或矮?他8月中將會3歲,但他只有10.7kg和88cm. 過去兩個月他沒有 ...

我個仔不嬲好瘦,個時健康院寫轉介信去政府睇營養師和兒科醫生,不如你打去健康院問下

別墅

我個女就嚟33月,90cm高,11kg,大半年冇重過,浄係長高,望落去好奀!

大宅

引用:Quote:Jmachi 發表於 16-7-21 11:37 有沒有

原帖由 poyilam 於 16-08-04 發表
我個仔不嬲好瘦,個時健康院寫轉介信去政府睇營養師和兒科醫生,不如你打去健康院問下
...
我都有帶佢睇兒科同睇營養師,幫助不大。醫生話睇多幾個月,如果都右進步會揪血

侯爵府

畀面勳章

其實一定有高有低....不過見到其他咁高..會擔心既....做亞媽就係咁...健康喇..健康最重要....

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我仔4歲一個月,得98cm。。。望落去好瘦,好憎食野

我帶佢睇家庭醫生,醫生話冇問題。。。

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

我女34個月,都係得89cm,重11kg,睇醫生時,醫生話,只要食得訓得玩得,就冇問題

大宅

wallisng 發表於 16-8-7 09:12
我女34個月,都係得89cm,重11kg,睇醫生時,醫生話,只要食得訓得玩得,就冇問題
...

我兩個女也细粒,12&11kg 89 &91 cm...但剛剛3歲半,不過佢哋早産三个月

大宅

回覆樓主:

每次聽到D人話你個仔好細粒,雖則人地冇心,但聽完好唔開心

大宅

引用:每次聽到D人話你個仔好細粒,雖則人地冇心

原帖由 CLJ 於 16-08-10 發表
每次聽到D人話你個仔好細粒,雖則人地冇心,但聽完好唔開心
係呀!不過都知道佢自己都唔開心,所以都叫身邊嘅人(媽咪,工人姐姐)唔好响佢面前講,怕佢自卑!為有不停鼓勵佢!

珍珠宮

D 39547o既街坊抱我仔話,乜咁輕架你

大宅

firsttimemom 發表於 16-7-22 10:49
回覆 Jmachi 的帖子

我囡絕對比你囝瘦, 佢大約88CM, 但相信不夠20磅....(真的像饑荒兒童咁瘦)。

你女幾大?
我個女已經3歲1個月,但都係得87cm左右,10.8kg...呢幾個月好似都無乜長高,我開始擔心,佢出世一向都係得3%左右,試過跌出生長線,而家好似又跌出去,請問大家有乜方法?食營養奶粉可行嗎?

大宅

回覆樓主:

我個出世係75線,而家就來3歲都係87cm , 成日比人問係咪2歲!本來都好擔心,佢真係唔食野,問過健康院都話有需要可帶返去轉介,但轉介都係叫你買奶粉,所以冇去!
護士話如果智力同能力都ok就唔駛擔心既,再加上睇開既中醫話,小朋友食唔多唔緊要,最緊要訓得好先長肉!咁就不如放過佢,放過自己啦!

不過要留意,有的代謝病係會影響生長架(當年出世冇得免費檢驗的) ,小朋友頭髮會偏黃的,亦會影響智力成長,如果有發現遲緩,就要去揾醫生勒!

我地大家努力啦!

首頁

尾頁

跳至