母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

又有硬塊, 按極都在, 平時左邊最多奶, e家好似冇奶咁, 係咪要放棄lar~~~~~~

複式洋房

原文章由 娜娜媽. 於 08-11-4 18:12 發表
又有硬塊, 按極都在, 平時左邊最多奶, e家好似冇奶咁, 係咪要放棄lar~~~~~~

go to see doctor ASAP. they will give u medicine for a week. after taking that, the 硬塊 will disappear. you can still feed the baby!!

大宅

回覆 #2 tristanbaby 的文章

asap=??????

我睇左醫生lar, 燒到102.6度, 初初都唔知咩事, 跟住睇左d資料同上bk先知咩事
醫生開左藥比我, 我有食, 都有餵, 但個硬塊還在

大宅

有冇人幫到我

禁止訪問

洋房

您睇醫生時醫生知唔知您係乳腺炎咖?您乳房有冇紅腫呀?您食咗幾多日藥呀?有冇抗生素?

如果好紅腫,通常醫生會開抗生素,食五日至一星期。如果食抗生素都冇好轉,就可能生了奶瘡,可能要做手術抽膿。

但如果輕微,凈係有硬塊,而出唔倒奶,醫生可能凈係開d止痛藥eg.panadol,咁您可以多d按摩,熱敷,同改為泵奶(因為泵奶可以減低乳頭受傷嘅風險,而且可以調較力度)。

原文章由 娜娜媽. 於 08-11-5 00:09 發表
asap=??????

我睇左醫生lar, 燒到102.6度, 初初都唔知咩事, 跟住睇左d資料同上bk先知咩事
醫生開左藥比我, 我有食, 都有餵, 但個硬塊還在

複式洋房

我都試過,之後睇左醫生食左藥都係止痛,你一定要用手按返出來,我果是就係咁樣先冇事.原因係因為你喂bb飲奶都係一個姿勢,所以有d位佢飲唔到就會出現唔通,之後就會做成發炎.所以你要自己幫自己,初頭係超痛家,不過你一定要忍.如果唔係好大件事家,要做手術發奶家啦!!

珍珠宮

BK Milk勳章

我之前又係發炎, 醫生話冇痛就可以繼續餵b, 我轉用欖球式餵, 硬塊好快就冇0左

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊