夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

e+d女人真係貪錢呀!供樓先一萬,比成萬六,算係咁啦,老實講啦,我初結婚時都冇咁多家用,老公比果份,連供樓都未夠呀!我要貼供樓,家庭開支,月尾老公唔夠,仲倒貼比佢添呀。

如果都係公一份婆一份果種,女人有返工,比一份都應該啦,除非老公大把就話遮!

如果e+比萬六都話唔夠,更加唔好離婚啦,我驚離婚後一個仙都唔比呀!

珍珠宮

一個大男人出來唔可能週身冇蚊,比同事見到好冇面架,你個fd做人太計較啦。

原文章由 mikitten 於 08-11-5 11:37 發表
我以前有返工,都冇問老公要家用,到後來有左BB,我自己選擇唔做野做全職媽媽,果時同99一齊住,唔洗點洗錢,老公一個月俾二千我,我會俾一千阿媽,自己留返一千。到依家搬左,老公負責供樓,其他所有開支,仲有阿仔學費,就係我用D家用攪掂,另外再俾錢阿媽,所以一個月可能只係淨返幾百,我有個fd都話,咁我老公咪自己一個有幾千囉,咁我又冇乜所謂,話晒係佢出去辛苦搵錢,咁我夠洗就ok,唔通要佢俾晒D錢我咩。.

珍珠宮

我唔係話老公包起頭家有咩唔妥,事實我e+都係老公包晒。

我意思係如果有需要,女人出一份都好正常,老公又唔係冇得比,比萬六話唔夠而諗離婚,有些過份囉!

除非個男人仲留返幾萬蚊去滾,咁就當然唔得啦!

原文章由 carmenlook 於 08-11-5 12:52 發表
又唔好咁講,我以前有返工(都有2幾k一個月),但屋企所有開支,我亞媽的家用&我自己的使費都係老公比,有時係老公住個老婆,唔係貪錢的問題,如果個家有需要做老婆一樣會無條件付出

...

珍珠宮

除非佢c6搵五、六萬,否則數係唔應該咁計!頭家大家都有份,女人出一份冇話唔公道。如果一心諗住男人一定要負責所有開支兼養埋你,咁就要搵到咁既人至好嫁,唔可以嫁左至黎怪人!咁佢自已搵唔岩對象又照嫁,就係佢自已的責任!

呢個係心態既問題!

原文章由 Rachel923923 於 08-11-8 01:44 發表

I don't feel that she is gready wow.....
Rent~$10000
Maid~$3480

$16000-$10000-$3480=$2520

left very little amount jar wow.....
Here we didn't count the expenses for the children & marketing yet. ...

珍珠宮

咁呢個就唔係比幾錢家用既問題啦,係夫妻溝通出現問題,分分鐘仲要比個99從中挑撥,叫個仔唔好出咁多錢……之類!

其實$多有多洗少有少洗,如果夫妻感情好,唔夠計到夠,唔會咁囉!我覺得夫家好似當你個妹係外人喎!

原文章由 alicecc 於 08-11-17 10:27 發表
因我最近好忙, 未能回應大家, 不好意思, 我個妹唔知佢老公搵幾多, 層樓無我妹個名, 妳地話真係有無問題, 我個妹都好慘, 現在好些, 之前佢番二份工, 未生bb佢番二份工, 佢老公連供樓都要二份, 閙完交就不用我個妹比, ...

首頁

尾頁

跳至