夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

個囡有爸爸 = 冇爸爸

老公,

你成日一返到屋企就睇電視/訓覺, 完全都唔會主動同個囡玩下, 一叫你湊佢好似好難為你咁. 你唔可以怪個囡排斥你, 唔俾你抱. 你自問一日廿四個鐘, 有冇一個鐘係完完全全同個囡玩? 星期一至五都已經唔洗你湊, 家下就連星期六,日 family day 你都懶, 一早一晚都只得我一個拖囡囡出去散步去玩. 我諗周圍 d 街坊以為我係單親媽媽.

我知你返工支力, 咁唔通我唔支力咩? 你份工都好呀, 間唔中可以真係放假 (唔洗湊女), 咁我呢? 我份正職+返學+湊女至係年中無休呀!!!! 我都冇要求你個個星期六日都同我地出去呀, 你唔係一個月同我地出去散步兩三晚都冇精神呀? 我唔想再出聲叫你啦, 好似迫緊你咁, 真係好冇意思囉. 我好想逢 sunday 食完飯, 我地可以一齊拖住囡囡去散步, 可惜你從來都唔會咁做. 與其迫你做 d 你唔想做o既野, 我寧願繼續同個囡過我地o既 "單親" 生活, 起碼開開心心算啦. 不過你記住, 我地o既 "開心" 只係屬於我同囡囡o既, 你冇份; 你o既付出只係微不足道, 你冇權享受結果. 或者終有一日我同個囡都唔再需要你.....已經習慣左你o既唔存在/介入......
枯藤老樹昏鴉, 小橋流水人家, 夕陽西下, 斷腸人在天涯.

男爵府

畀面勳章

Re: 個囡有爸爸 = 冇爸爸

佢有無解釋過點解會咁呀?連個女都唔理?
可唔可以認真d同佢傾吓
再係咁落去,真係唔得嫁 :evil:

男爵府

佢會唔會係重男輕女果d人呢? ?-(

大宅

Hi,

My husband also like that......... One night, i heard my husband talked to my little girl (only one year old) said "i don't like to play with u, as u know it is very boring, sorry for that. What i can do is giving $ to u!!! Oh, my god. i know my husband loves me and the baby very much......but it is not enough. He prefers to sleep, watch TV!!!! i talked to him before and he said i didn't have any patience to play with them. Nothing i can do.

水晶宮

2024年龍年勳章

可可2003

很明白你的心情,你的情況, 因為我都係一樣 !!!

所唔同的是, 我已經冇再勉強, 冇再主觀願望咁期望老公同仔玩, 我唔係玩消極, 而係我同老公傾完的共識。

係4月時, 我攤牌同老公講(語氣溫柔,不動氣), 仔仔係需要親近爸爸以建立起男性自我形象, 仔仔好需要透過同爸爸玩耍,以爸爸為模仿對象(一堆學術常識...), (其實女仔都需要爸爸來建立她對男性的第一個印象, 因為爸爸係女女認識的第一個異性, 我記得書係咁講)

我又講到以前上一代不懂得親子, 以致孩子踏入反叛期就更加無從入手去了解, 兩代關係日漸疏離...(又口水一大堆)我問老公,佢同老爺的父子情感, 是否想copy 到自己同個仔身上, 重蹈覆轍..., 個仔成日問點解daddy 返工返咁耐 0既 ? 個仔好渴望同爸爸玩...(又苦心婆心一大堆說話)

我老公喜歡用賽馬(非賭馬)減壓, 以前係賽馬日叫親佢陪下仔玩(even 陪我), 結果都令我好扯火, 鬧交收場。之後講數, 我話, 我湊仔已經湊左5日, 唔介意湊多兩日, 我利用賽馬日同仔返阿媽度, 我開心,仔開心,我阿媽又開心, 老公攪掂哂入來同我地食飯(HK->屯門,呵呵), 之後先走。

有D野真係好奇怪, 我唔去要求/勉強老公, 而家老公反而有時主動撩仔玩, 但你估結果係點 ? 仔仔唔係次次都so 個老豆 !
仔仔亦唔多聽老公教, 同一事情, 老公點教, 個仔都唔聽, 唯獨我一句說話,一個眼神, 仔仔已經貼貼服服。我睇得出老公又羨慕,又妒忌。

我心暗笑, 你(老公)領略啦咩 ? 你付出幾多, 就會得到幾多。妒忌冇用bor, 咁但係我個口依然叫仔仔要聽爸爸話0既...

努力努力!!
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

delislok 寫道:
Hi,

My husband also like that......... One night, i heard my husband talked to my little girl (only one year old) said "i don't like to play with u, as u know it is very boring, sorry for that. What i can do is giving $ to u!!! Oh, my god. i know my husband loves me and the baby very much......but it is not enough. He prefers to sleep, watch TV!!!! i talked to him before and he said i didn't have any patience to play with them. Nothing i can do.

唔係個個男人都識同小朋友玩架 ! 唔好淨係叫老公同BB玩, 要3個人一齊玩, 可以你做統帥, 例如騎牛牛, 老公做牛(齋勞動唔駛用腦!), 你扮其他角色追女女, 一樣好好玩。三人大被同眠玩PEEKABO...

都係果句, 努力努力 !!
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

我bb仲有四個月左右先出世,我已經"教育"緊我老公,叫佢做d心理準備,會無o左好多私人時間,時刻要同我一齊一心向住個bb,唔淮推晒責任落我身上。仲要佢學餵奶、同bb沖涼。

男爵府

好媽媽勳章

完成同意可可既說話,湊女既成果完全冇做爸爸份呀!!!
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

禁止訪問

別墅

佢係咪第一次做DADDY呀
佢可能唔識湊小朋友,加上有自己的興趣,分晒D時間姐...
我老公初初唔肯抱個仔架,我夠嬲啦,
不過之後我亞媽同我講,男人係咁,唔識就唔理,
話佢佢咪發脾氣囉...而家我老公同我無咩分別,
一樣識湊仔,仲要返工,我唔駛...俾D心機教佢照顧BB啦
:party: :-D

男爵府

我老公都係...........星期日先為呢個問題討論來,但結果當然...........唉!都習慣囉!
佢講到放假仲辛苦過返工,因為有我哋一大堆要求...........

我都成日覺得自己同單親家庭無乜分別!! :cry:

洋房

完全明白你地既感受,因為我都係一樣~~
個女兩歲半返托兒所時有多次表現跳舞演出,佢老豆無去睇過佢一次,因為多數係星期日,佢老豆寧願訓覺都唔去!
最慘係佢爸爸從未去過接佢放學,攪到托兒所d阿姨問我,點解未見過佢爸爸,好似係度懷疑我係單親媽媽!
個女下個月又要表現跳舞,個女同我講,好想爸爸去睇,但我唔想出聲叫我老公去,我知佢實好多藉口,就算去,都係好敷衍咁應承,到時又唔見人,唉~~

別墅

唉!點解d爸爸會係咁架!係咪有左先結婚,今本佢地唔鐘意細路仔覺得佢地好煩呀!
瑗瑗BB女[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid139/p0ac2648a663a4a2dabe4beca679a42f9/f7009e02.jpg.thumb.jpg[/img]

別墅

RITA 同各位,

好多謝你地回應,
我都係想呻下姐,
因為有時諗諗下真係好鬼嬲.

其實我老公好愛鍚個女,
但係佢成日都以支力做藉口唔同個女玩我先至嬲姐.
開頭見佢係咁我都有話過佢 (絕對冇鬧佢),
話完又點, 唔夠兩日又打回原形.
家下個女連抱都唔俾佢抱,
星期六我放假同囡囡係屋企,
到我老公放工返黎,
由佢入門口囡囡就已經開始發脾氣,
好似話 "呢度係我同媽咪O既, 你做咩無端端走入黎"
不過...算啦...惟有話俾自己聽 "男人係咁架啦, 睇開 D 啦"
枯藤老樹昏鴉, 小橋流水人家, 夕陽西下, 斷腸人在天涯.

大宅

可可2003

我老公同你都公都咁上下.我地因為返工關係,好少會3個人一齊.個女sleep 左個老豆先返黎,都好少有幾會一齊玩.

我地都係只有星期日會係一齊,有時個老公連星期日都要返工tim,話個老闆叫到,唔ot怕第日唔續約.所以都幾無奈. 而一到星期日,個老豆又要sleep,又懶,叫佢陪個女,又同個女吵鬧,好麻煩

搞到而家個女成日都要〔整鬼〕個老豆,蝦佢.因為少見,唔駛怕佢會打佢.而且有媽咪呀婆係度,大晒.

洋房

各位媽咪:

看完你們的留言有點感慨,一方面慶幸自己老公很喜歡小孩,即使工作很忙也會抽空和女兒嬉戲,有時反而是我沒耐性,不過我真的很享受一家三口相處的時間。另一方面,我發覺原來男性不是理所當然會盡爸爸的責任,以下是我親戚的例子,希望你們不會變成這樣。
我老公的表姐一家三口,家住天水圍,表姐夫是護衛員,在荃灣工作,表姐自從生了孩子也沒有工作,全職照顧兒子,兒子今年也升小二。但他們一家人一起生活的時間最長不過一星期,因為自孩子出生後不久,表姐一個人照顧不了孩子(可能有些產後抑鬱),搬到荃灣母親家住,而表姐夫繼續一個人住天水圍,初時打算留到讀完幼稚園,後來不了了之,繼續在荃灣區升小學。
表姐夫工作的地點跟表姐的母親家相距約15分鐘巴士車程,但他從來不會在晩上7點鐘收工後到岳母家看兒子,反而有時是表姐乘車出來拿湯水給他。他會回家買飯盒吃,然後就定時打電話給表姐,聽表姐”報告”當天兒子的情況:上課時有否給老師責罰、做完家課沒有、在家有沒有頑皮,如果兒子病了,就吩咐老婆替兒子多穿件衣服,不淮食雪糕等等廢話,每逢表姐遞電話筒給兒子要他跟爸爸說話,他總是一手撥開不肯聽,就算偶爾肯聽,也只是敷衍了事,說:忙著跟姨姨玩,不說了。這情況由他會說話到現在都沒變。
表姐夫放假時,偶爾也會出來看兒子,但多數要表姐帶著兒子到

男爵府

回想番我細妹仲係bb果時,因媽咪湊到唔耐煩,細妹未夠一歲,就拎o左去俾我姨媽湊(我爸媽住大埔,姨媽住大角咀
,但我老豆係唔捨得o架,不過都由得我媽),但我老豆日日去我姨媽屋企睇我細妹,一坐就坐兩個鐘,最慘就係老豆每次走,我細妹都喊一輪,最後我姨媽頂我老豆唔順,叫我媽咪自己湊番~~

首頁

尾頁

跳至