家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章 2019新春慶豚圓

hwsn0611 發表於 16-9-17 19:14
其實大家諗法唔同 不過如果你覺得榨汁機同慢磨榨汁機係一樣真係冇討論空間
大家用得開心就得 同埋最重要 ...

榨汁機同慢磨榨汁機當然有分別,好彩而家用呢個暫時都未有問題

大宅

lyh80115 發表於 16-9-23 09:11
其實内地買都可以揀個名牌,九陽、美的、SKG等,而且去京東、蘇寧、amazon.cn等大網站買,點會喺淘寶小店買 ...

大陸去大型電器店買電器重貴過香港,九陽榨汁機要港幣過千蚊,上淘寶就係要便宜

珍珠宮

baby668 發表於 16-10-5 11:45
大陸去大型電器店買電器重貴過香港,九陽榨汁機要港幣過千蚊,上淘寶就係要便宜
...

内地大型網站好多時平過淘寶,唔係講實體店喎。
得閒睇下券媽媽,超多内地不同網站嘅優惠情報,内地網購遠遠唔止淘寶,不妨入去見識下: www.quanmama.com

另外有啲付款方法有優惠,好似今年國慶,國美用銀聯付款有62折,最多平50,我玩咗2次,平咗100人仔。一次用香港中銀銀聯雙幣信用卡,另一次用内地農行儲蓄户口,都唔洗手續費。

有時變通下就唔洗去淘寶被掠手續費;内地買平嘢係啱,但平得嚟要質素高,平到某個地部就會犧牲質素,所以不能平得太極端。

珍珠宮

回覆樓主:

内地買電器可以去京東、國美睇睇,呢兩個網用到銀聯信用卡,無手續費,又無咁多山寨電器,美的、SKG、九阳嗰啲雖然無淘寶山寨貨咁平,但都平過香港兩三百。

www.gome.com.cn
www.jd.com

珍珠宮

baby668 發表於 16-10-5 11:45
...

講多少少,我經常内地網購,我嘅原則係以同香港一樣嘅價錢買更優質嘅産品,而並非以少一大半嘅價錢買cheap嘢!

大宅

lyh80115 發表於 16-10-5 12:34
内地大型網站好多時平過淘寶,唔係講實體店喎。
得閒睇下券媽媽,超多内地不同網站嘅優惠情報,内地網購遠 ...

淘寶算了吧,乜乜天貓全部都係做假

大宅

lyh80115 發表於 16-10-5 12:40
内地買電器可以去京東、國美睇睇,呢兩個網用到銀聯信用卡,無手續費,又無咁多山寨電器,美的、SKG、九阳 ...

但國內大型電器店其實買同一件貨一定貴過香港,因為大陸買所有電器都要俾税,而香港就免税,而且係人都知中國內銷貨質量比出口貨差,因為出口貨安全標準要跟國際規格,而內銷貨就。。。。

珍珠宮

baby668 發表於 16-11-25 06:56
但國內大型電器店其實買同一件貨一定貴過香港,因為大陸買所有電器都要俾税,而香港就免税,而且係人都知 ...

香港租金、人工、廣告費,已經抵消及超過咗大陸呢個税項,所以香港雖然無消費稅,但我哋不斷要幫商家支付利得稅、物業稅、XX稅、XX稅,總之羊毛出自羊身上,我眼見就係内地生産嘅産品平過香港一大截。

洋房

淘寶電器

男爵府

lyh80115 發表於 16-10-5 12:40
内地買電器可以去京東、國美睇睇,呢兩個網用到銀聯信用卡,無手續費,又無咁多山寨電器,美的、SKG、九阳 ...
jm 我暫時都係只識得去淘寶買野,其他果D 真係一D 都不懂要去你所指果兩間買野 麻煩嗎同埋點都係用返淘寶果D 集運運返來嗎 ?
淘寶最衰就係有需要退貨時真係無得搞,硬食 ! 其他的都一樣嗎 ?

多多指. 最好有人開貼教下點樣去其他網買好頭好
謝謝

珍珠宮

kittykwok385 發表於 16-12-2 11:51
jm 我暫時都係只識得去淘寶買野,其他果D 真係一D 都不懂要去你所指果兩間買野 麻煩嗎同埋點都係用返淘寶果D ...

如果你手上有銀聯信用卡,已經可以即時喺京東、國美買嘢,包括電器。

京東用香港手機號做個注册;國美就注册都唔洗,用微信、QQ或支付寶帳號登錄。

落單一樣用番私集地址電話。付款方面,京東要喺網頁版先有銀聯,要用手機瀏覽器或電腦操作;國美就要用app;填返卡號、到期日、卡背3位數,最後填香港手機號收sms驗證碼,填返驗證碼就搞掂。

如果有埋大陸手機號及大陸銀行户口,就有更多選擇,蘇寧、1號店、唯品會……等等,買電器都好可靠。

男爵府

回覆 lyh80115 的帖子

吾該晒呀,我支付寶已實名左,有埋大陸手機號了賣家退款去人仔支付寶好快的,3分鍾內已收到錢

珍珠宮

kittykwok385 發表於 16-12-2 22:55

吾該晒呀,我支付寶已實名左,有埋大陸手機號了賣家退款去人仔支付寶好快的,3分鍾內已 ...

咁介紹個網站,券媽媽,超多優惠情報,網羅内地大大小小網站,可認識更多:
www.quanmama.com

佢個「值得買」都幾好睇。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

kittykwok385 發表於 16-12-2 22:55

吾該晒呀,我支付寶已實名左,有埋大陸手機號了賣家退款去人仔支付寶好快的,3分鍾內已 ...

我好多内地網站購物經驗,可以搵我交流下,又有好多慳錢縮骨技巧,如用返現網、淘寶買各網站禮品卡、使用優惠券等等都慳到錢!

男爵府

好的 謝謝你先

大宅

lyh80115 發表於 16-11-25 07:34

香港租金、人工、廣告費,已經抵消及超過咗大陸呢個税項 ...

大陸親戚話我知,好多電器香港便宜過大陸,淨係手機已經係,佢哋唔會係大陸買手機

珍珠宮

baby668 發表於 16-12-17 18:21
大陸親戚話我知,好多電器香港便宜過大陸,淨係手機已經係,佢哋唔會係大陸買手機
...

外國牌子手機香港平,内地牌子就内地平。内地手機市場,外國品牌早就被國内品牌打殘咗。

早幾日幫同事喺内地htc官網買咗兩部htc,299一部,仲送靚靚原裝機套,當後備機一流。所以話醒目嘅,喺内地一樣買到平機。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

angie.unchu 發表於 16-11-29 15:52
淘寶電器

所以我絕對唔會再喺淘寶買任何電器

翡翠宮

susana 發表於 16-9-5 12:16
回覆 baby668 的帖子

$50 當然搾不出汁啦😂
準吾準我笑
玩具萬歲!

大宅

kittykwok385 發表於 16-12-2 11:51
jm 我暫時都係只識得去淘寶買野,其他果D 真係一D 都不懂要去你所指果兩間買野 麻煩嗎同埋點都係用返淘寶果D ...

京東同淘寶一樣大量假貨,邊個信邊個死,大陸做假最叻,全部好評可以用錢買,因大陸表弟做緊,佢話大陸網購靠得住,豬都會爬樹

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊